Възпаление на панкреаса - причини, симптоми и лечение.

Панкреасът е най-важният орган не само за храносмилателната система, но и за целия организъм. Възпаление на панкреаса (панкреатит) - сериозна патология, то е изпълнено със сериозни последици и животозастрашаващи усложнения. Всеки трябва да разбере механизма на произход, причините и перспективите на тази сериозна патология, тъй като все повече хора се разболяват от панкреатит, болестта води до сложни системни нарушения и често дори до смъртта на пациента.

Панкреас: неговата роля и функция в тялото

Панкреатитът е възпалително-дегенеративно заболяване на панкреаса. За да разберем какви са проявите на панкреатит, от какво зависи симптоматиката и как да се държим, за да избегнем болестта, е необходимо да знаем какво е самата панкреаса.

Панкреасът има функции на смесена секреция - външна и вътрешна.

1 Хормони на вътрешната секреция, които отговарят за нивото на захарта и мазнините в кръвта:

- инсулин;

- глюкагон;

- липокаин.

Инсулин - намалява глюкозата в кръвта чрез увеличаване на приема му от клетките на тялото.

Глюкагон - инсулинов антагонист в неговите функции: повишава кръвната захар, предотвратявайки неговото разцепване от клетките.

Липокаин - отговорен за нормалното ниво на мазнините в организма, предотвратявайки хиперлипидемията.

2 Външна секреция на панкреаса се състои в производството на панкреатичен сок, който се освобождава в дванадесетопръстника и в допълнение към водата се състои от храносмилателни ензими, участващи в разцепването:

- белков (трипсин),

- жиров (липаза),

- углеводов (амилаза)

- лактоза, съдържаща се в млякото (лактаза).

Един ден се произвежда от 1 до 1,5 литра панкреатичен сок, който освен водата се състои от микроелементи и ензими.

Топография и физиология

Панкреасът се локализира ретроперитонеално, зад стомаха, част от него се намира в левия хипохондриум. Това обяснява болката в епигастриума, гаденето и повръщането, които настъпват при възпалението му. Задната повърхност прилепва към гърба на коремната стена, поради което болките при често възникващи възпаления обграждат, облъчвайки в гърба. Тръбата на панкреаса - Вирсунг - се влива в общата жлъчка, която се отваря в дванадесетопръстника. Това е важно за разбирането на връзката между съществуващата холелитиаза при човека и вследствие на това възможното развитие на панкреатит.

Възпаление на панкреаса - причини

Възпалението на панкреаса, чиито причини могат да се променят, се разделя условно на:

- първичен панкреатит;

- Вторичен панкреатит.

Клиничната картина и условната класификация за първичен и вторичен панкреатит зависи от причините, довели до възпаление.

Първичният панкреатит започва директно с възпаление на панкреаса. Причини:

- продължителна употреба на алкохол;

- пушене;

- стрес;

- токсични ефекти на лекарства (фуроземид, глюкокортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства и др.).

Възпалението на панкреаса, чиито причини са свързани с заболявания на редица разположени органи - е вторичен панкреатит. Причините са:

- жлъчни камъни и други заболявания на жлъчния мехур, включително - наличието на хелминти в жлъчния мехур;

- чернодробно заболяване;

- паратироидна болест с повишена функция - хиперпаратиреоидизъм;

- алергии;

- наследствени заболявания (кистозна фиброза);

- Болест на Крон.

Тъй като причините за възпаление на панкреаса са много разнообразни, но една от най-честите е употребата на алкохол, в такива случаи е необходимо да се представи механизмът на развитие на панкреатит.

1 Под воздействием алкоголя увеличивается выработка пищеварительных ферментов поджелудочной железы, и затрудняется их выход в вирсунгов проток. Их воздействие на ткань самой железы приводит к некрозу, а в дальнейшем — к фиброзу (замещению погибших клеток соединительной тканью) и образованию кальцинатов (так называемые «камней», состоящих из кальция и соединительной ткани).

2 Если причиной панкреатита стала аллергия, в организме под воздействием аллергена вырабатываются антитела против тканей самой поджелудочной железы. Возникает хроническое воспаление, в дальнейшем — фиброз: замещению нормально функционирующих клеток поджелудочной железы соединительной тканью.

3. С широко разпространените камъни в жлъчката, общата канал пречи на камъка, като резултат - ензимите, произвеждани от панкреаса, "усвояват" тъканта на самата жлеза, което води до тежък възпалителен процес и фиброза. Подобен механизъм за развитие на панкреатит е в присъствието на хелминти в жлъчния мехур.

Възпаление на панкреаса - симптоми

С развитието на възпаление на панкреаса симптомите на заболяването са малко, но много тежки:

- болка;

- диспепсии;

- намаляване на телесното тегло (при тежки продължителни случаи);

- астения.

1 Боли — основной симптом. Локализация: могут возникать в эпигастрии, часто носят опоясывающий характер, могут отдавать в левую руку. Интенсивные, возникают после приёма алкоголя и острой, жирной, жареной пищи, сладкого. Продолжительность: от нескольких часов до нескольких суток, трудно купируется лекарственными препаратами. Приступы могут повторяться несколько раз в день.

2 Потеря веса связана с развивающимся синдромом мальабсорбции. Это низкое всасывание белков, жиров, углеводов в тонком кишечнике. В кишечник практически не поступают ферменты поджелудочной железы, принимающие в процессе всасывания непосредственное участие. Поэтому организм начинает использовать собственные белки, жиры, микроэлементы, что ведёт к резкой потере мышечной массы и жирового запаса, к гиповитаминозу, а клинически — к резкой слабости, нарушениям сна, адинамии.

3. Диспепсии:

- гадене;

повръщане, което не носи облекчение;

- полифекл - разпределяне на голямо количество течност или слуз с изпражненията на недекларирана храна;

- оригване с въздух;

- намален апетит;

- метеоризм — вздутие живота;

- намален апетит.

4. Ако болестта стане хронична, след няколко години се развива ендокринният синдром: намалява производството на инсулин, което завършва с по-нататъшното развитие на захарен диабет.

5. В процеса на заболяване има хранителни алергии, алергии към лекарства.

Тежестта на заболяването зависи от мащаба на необратимите промени в панкреаса: размера на зоните на фиброзата. Колкото повече такива зони - толкова по-тежка е болестта. Утежняващите фактори включват наличието на захарен диабет, което значително усложнява хода на панкреатит.

Възпаление на панкреаса - лечение

При възпаление на панкреаса, лечението се извършва в специализиран гастроентерологичен отдел и включва:

1 Исключение причин, вызвавших заболевания.

2 Постельный режим.

3. Първите два дни - пълно гладуване, а след това - стриктно спазване на диета, частична храна.

4. Лечение на наркотици:

- болкоуспокояващи (с тежки болки - до наркотични) и антиспазматични средства;

- лекарства, които подпомагат инхибирането на образуването на панкреатичен сок и солна киселина (Sandostatin, Octreotide - намаляват екзогенната секреция, инхибитори на протонната помпа, антиациди);

- заместительная ферментотерапия (Креон, Мезим - форте, Фестал, Панкреатин и др.);

- антибиотична терапия, тъй като панкреатитът може да бъде придружен от инфекция;

- антиоксиданти (витамини С, А, Е, група В);

- дезинтоксикационная терапия;

- хирургични методи за лечение в присъствието на камъни, стенози или тумори.

Всички препоръки за лечение са чисто информационни по характер, лечението във всеки случай се предписва от лекар.

Възпаление на панкреаса - превенция

Мерките за предотвратяване на възпаление на панкреаса са насочени към поддържане на здравословен начин на живот: изключване на причините за панкреатит (отказ от алкохол, пушене, диета с наличните рискови фактори), посещение на гастроентеролога при необходимост и постоянна корекция на лечението, намаляване на упражненията, изключване на посещение в банята и сауни. Придържайки се към тези правила, е възможно да се избегне развитието и тежките усложнения на панкреатит.

Share:
Comments