Възпаление на корена на зъба - причини, симптоми и лечение.

Острата зъбобол винаги се появява неочаквано и в най-неподходящия момент.

В повечето случаи това се дължи на паника страх от зъболекар. Всеки разбира, че трябва да посетите зъболекаря най-малко веднъж на всеки шест месеца, но страхът на зъболекаря ви кара да отлагате пътуването за неопределено време.

Всички възпаления в корените на зъба (пародонтит) се считат за доста опасни. Ако продължите, като не обръщате внимание на болката и дискомфорта в зъба, забавяте лечението, възпалението ще премине от пулпата към корените на зъбите, ще достигне корена на корена и ще доведе до образуването на гнойни торби. Възпалението на корона на зъба с инфекциозна природа, засягащо каналите и съдовете и нервите, намиращи се в тях, зъболекарите наричат ​​пулпит. Благодарение на защитния слой емайл, инфекцията не може да проникне в корена на здравия човек. Увреждането на емайла е входната врата на различни бактерии и по-нататъшното развитие на възпалението на корена на зъба.

Възпаление на корена на зъба - причинява

Има две основни причини за възпаление на корена на зъба:

- инфекция;

- травма зуба.

На свой ред, причината за инфекцията, която причинява възпаление на корена на зъба, може да бъде:

- преждевременно посещение на лекаря;

неадекватно лечение на зъбен пулпит;

- появата на пулпит под зъбната коронка: ако коронката травмира дъвката, когато коронката е изместена, това място се превръща в шлюза за инфекция и по-нататъшно развитие на възпаление;

- така наречения маргинален пулпит, когато инфекцията се разпространява от други източници, които не са свързани с кариес, и се разпространява от устната кухина по корена на зъба. По същия начин се образуват абсцеси по черепната кост и корените на възпалени зъби; докато короните (ако има такива) остават непокътнати;

- инфекциозни заболявания с друга локализация (синузит, тонзилит).

Във всички тези случаи бактериите навлизат в зъбните канали и активно се разпространяват в каналите, разпространявайки инфекцията дълбоко в корена и по него.

За възпаление на корена на зъба могат да причинят причините, свързани с наранявания:

- фрактура на корена на зъба;

- слабо запечатан зъб, който по време на процеса на дъвчене на храната постоянно се подлага на тежък товар;

- различни размествания на спортисти и музиканти;

- травма на съдовете и нервите на кореновия канал до тяхното разкъсване, което води до мобилност на зъбите и висока чувствителност към инфекция;

- употребата на определени антисептици при лечението, в редки случаи - с употребата на арсеник.

Възпаление на корена на зъба - симптоми

Характеристики на остро възпаление на корена на зъба

Възпалението на корена на зъба (пародонтит) може да се появи остро и хронично.

Акутният курс се проявява като всеки възпалителен процес със следните симптоми: зачервяване, оток, болка.

Има кървене и болезненост на венците в мястото на възпаление, с натиск върху зъба, болката рязко се увеличава, разширени регионални лимфни възли могат да бъдат опиянени.

Има повишена чувствителност на зъба към всички стимули: температура, механична, химическа.

Когато възпалителният процес изчезне, се добавят симптоми на обща интоксикация: в общия клиничен анализ на кръвта се определят повишена температура, тежки главоболия, тежка слабост, признаци на възпаление (левкоцитоза, повишени ESR). Ако не започнете незабавно лечение, може да се образува абсцес или флегмон под корена на зъба, възпалението ще премине до параналните синуси, като по-нататъшното разпространение на сепсис или остеомиелит ще се развие.

Характеристики на хода на хроничното възпаление на корена на зъба

Хроничният ход на възпаление на корена на зъба се характеризира с липсата на изразяване на симптомите. Обикновено има оплаквания от дискомфорт и необичайни усещания по време на хранене, лош дъх, който се забелязва от другите.

Често хроничното възпаление няма никакви симптоми. Но в бъдеще фистулите се оформят, които се отварят върху венците или по лицето. Тези широкообхватни промени могат да се видят случайно по време на рентгеново изследване, когато се разглежда друг въпрос.

Само началото на болката ви принуждава да потърсите медицинска помощ. Това се случва с подчертано изостряне на хроничния бавен процес. Хроничният ход на възпаление на корена на зъба е опасно, защото в много случаи е необходимо да се отстрани зъбът.

С късното заявление за медицинска помощ инфекцията се разпространява бързо и в бъдеще може да доведе до необходимостта от отстраняване на няколко зъба.

Симптоми на хронично възпаление на корена на зъб с травма

В случай на възпаление на корена на зъба, възникнал след увреждането (например, ако коренът на зъба се счупи), кървенето на венците се прибавя към горните симптоми, на мястото на зъба се появява тъмна граница.

В случай на пълно унищожаване на корена (фрагментация) в резултат на травма, се наблюдава силно подуване на венците, при което пациентът не може да затвори устата си и да затвори зъбите си.

Възпаление на корена на зъба - лечение

Лекува възпалението на корена на зъба може само лекар. Самият пациент, ако иска да има здрави зъби, трябва да се обърне към специалист във времето.

Лечението на възпалението на корена на зъба до голяма степен зависи от причината, която причинява процеса, от степента и тежестта на потока.

Обикновено лечението на остри и хронични възпаления е подобно, но има някои различия.

Основната задача при лечението на остър пародонтит е облекчаване на възпалените тъкани от гной и поддържане на зъба възможно най-много. Понякога самият пациент, във връзка с разлетия болка, не може да посочи точно болен зъб. В такива случаи се извършва рентгеново изследване. В бъдеще кариесът, увреден от кариес, се отстранява под анестезия, ако е необходимо, също се отстранява и повредената целулоза на зъба.

В случай на възникване на възпалителен процес в резултат на неправилно пълнене, трябва да се премахне уплътнението, след което каналите се обработват механично, старателно измиват се с антисептици и се разширяват.

След тези лечения е задължителен курс на антибиотична терапия, използването на противовъзпалителни (НСПВС) и антиалергични лекарства.

Ново уплътнение не се поставя, докато курсът на лечение не приключи. Следователно, преди хранене, кухината в болния зъб е покрита с памучен тампон. След два или три дни промиването на каналите на възпаления корен на болния зъб се повтаря с антисептици, те се пълнят с препарати с удължено действие и се затварят с временно пълнене. Ако няма кашлица в каналите, болката по време на посещението на специалиста е прекратена, е поставен постоянен печат. Контролно рентгеново изследване е задължително, за да се потвърди качеството на лечението.

При лечението на хронични форми на възпаление на корена на зъба, антисептичните препарати се промиват, кореновите канали се третират с инструменти и нервът се отстранява.

По-нататъшните тактики на лечението имат значителни разлики. След промиването на каналите, тампон с антисептик се поставя в кухината на възпаления зъб и се поставя временно пълнене и се предписва курс на антибактериална терапия.

Ако след края на приема на антибиотици няма признаци за по-нататъшно разпространение на инфекцията, каналите се почистват многократно и се поставя временно уплътнение с калциев хидроксид за период от два до три месеца. Този печат е добър антисептик.

В същото време се провежда физиотерапевтично лечение, включително UHF, електрофореза с противовъзпалителни лекарства.

След посочения период на лечение, ако е възможно да се постигне желаният резултат и възпалението се спре, каналите се почистват, запечатват и се извършва рентгеново изследване с контрола.

По време на следващото посещение на зъболекаря се извършва постоянно пълнене. При отсъствие на ефекта от лечението, ако възпалителният процес продължава да се разпространява, те прибягват до хирургична интервенция.

Трябва да се отбележи, че лечението на възпалението на корена на зъба е дълъг процес.

Успехът на лечението зависи преди всичко от навременността на лечението на специалист, от тежестта на възпалителния процес и от анатомичните особености на структурата на болния зъб. За да запазите зъбите си, да предотвратите усложнения и появата на рецидиви, трябва да посетите зъболекаря при най-малките симптоми на възпаление и стриктно да спазвате всички предписания на лекаря.

Share:
Comments