Възпаление на яйчниците при жените - причини, симптоми и

Защо възпалението на яйчниците е толкова често при жените и какво трябва да направя?

Възпалението на яйчниците при жените е патологичен процес с инфекциозна и възпалителна природа.

Изолираните възпаления на яйчниците са изключително редки. Както всеки възпалителен процес във всеки орган, възпалението на яйчниците при жените може да се появи в остри, подостри, хронични форми. Всеки от тях има своя патогенеза (развитие на болестта), нейните симптоми и съответно някои методи на лечение.

Възпаление на яйчниците при жените - функцията на яйчниците в тялото

За да разберем процеса, който се случва в яйчниците, трябва да помним, че яйчниците са тясно свързани анатомично и функционално с фалопиевите тръби, а тези на свой ред - с матката.

Овариите са отговорни за репродуктивната функция в организма: образува се яйце и се узрява в тях, което чрез фалопиевите тръби навлиза в маточната кухина, прикрепя се към маточната стена и продължава да се развива.

В този случай се наблюдава бременност. В допълнение, яйчниците произвеждат важни хормони: прогестерон и естрогени.

Това са женски полови хормони.

Те са отговорни за формирането на женската сексуална сфера, за всички процеси, протичащи в гениталната област: менструация, бременност, фетален лагер.

Възпаление на яйчниците при жени - как са яйчниците

Какво още трябва да знаете за яйчниците, за да разберете същността на процесите, които се случват в тях?

Овариите са сдвоени органи. Те са надеждно защитени отгоре с протеиново покритие. Поради това те са рядко изложени на инфекции сами. Това обикновено се случва в резултат на прехвърлянето на инфекциозния агент от фалопиевите тръби или други близки органи. Това е, че е по-честна salpingoophoritis - възпаление на яйчниците и фалопиевите тръби.

Инфекцията може да премине в десния яйчник от възпаления (с апендицит) вляво - със сигмоидит или проктит (възпаление на червата). Това се дължи на анатомичната близост на яйчниците до тези сегменти на червата.

Друг вариант - преходът на инфекцията от възпаления оманум към яйчниците.

Възпаление на яйчниците при жените - начин на заразяване

Ако инфекцията настъпва чрез фалопиевите тръби, това е възходящата пътека на инфекцията. При салпинит (възпаление на фалопиевите тръби), инфекцията навлиза в епруветките от влагалището през шийката на матката и матката или от шийката на матката или от самата матка.

Рядко, но все още има надолу път на инфекция: през кръвоносните съдове. С кръвта, инфекциозният агент се прехвърля на тонзилит, пиелонефрит. Това са центровете на хронична инфекция, която, ако не бъде излекувана във времето, ще бъде постоянен източник на патогенни микроби в организма.

В допълнение, като се има предвид по-специално структурата на гениталните органи и яйчниците (няколко защитни мембрани, които обикновено представляват надеждна бариера срещу различни микроорганизми), става ясно, че причинителят на един вид не може да доведе незабавно до възпаление на яйчниците при жените. Тя трябва да бъде смесена инфекция или - асоциация на микроби (няколко микроорганизми от различен тип) и наличието на някои причини за появата им.

Възпаление на овариите при жените - причини

Има много причини и те са различни. Причиняващите агенти, които в крайна сметка причиняват възпаление на яйчниците при жените, включват условно патогенната микрофлора (микроорганизми, които причиняват инфекция при определени условия) и патогенни (което винаги води до заболяване, независимо от каквито и да било състояния поради високата си патогенност).

  • За условно - патогенна загриженост: стафилококи, стрептококи, протеини, гъби и др.

  • Към патогенните: гонококи, спирохети, хламидии, вируси, микоплазми, трихомонади и др.

Но едно присъствие на вредни микроорганизми, независимо от техния брой и тип, не е достатъчно, за да причини възпаление на яйчниците при жените. Ако човек е здрав, тялото се бори с инфекция. За да имате заболяване, имате нужда от няколко причини едновременно.

1. Отслабено тяло. Болестта може да се развие на фона на намален имунитет след няколко наскоро прехвърлени инфекции или - в момента се пренася. Те могат да бъдат хронични хронични заболявания, които не са диагностицирани, ако жената ги носи на краката им и не търсят медицинска помощ (например хроничен ендометрит).

2. Нарушаване на целостта на лигавичния репродуктивен тракт, който е портал на инфекцията. Това може да се случи при различни хирургични процедури с менструация. Инфекцията може да възникне и чрез хирургически инструменти.

3. Спирала в матката. Тя е чуждо травматично тяло в случай на неправилен подбор или установяване.

4. Постоянен стрес, липса на подходяща почивка. Това също така намалява устойчивостта на организма към патогенни фактори.

5. Остри промени в температурата, хипотермия, горещ климат - т.е. условия, които са различни от обичайните.

Всички тези причини водят до факта, че ако има възпалителен процес в матката, той отива до фалопиевите тръби, които при здрава жена са стерилни и оттам до яйчниците.

Съществуват и физиологични причини за възпаление на яйчниците при жените. Това е бременност и менструация. По време на бременност, хормоналния фон е нарушен и имунитетът намалява. При менструация - на определен етап, вътрешният слой на епитела на матката се разкъсва, повърхността на раната с отворени съдове остава, което е входната порта за всяка микрофлора.

Изолираните възпаления на яйчниците при жените са редки, защото Външната здрава обвивка предпазва яйчника надеждно от всякакви влияния. Но под въздействието на гореспоменатите причини по време на овулацията (съзряване на яйцеклетката и нейното откъсване от яйчниците), на повърхността на яйчника възниква естествена микротрамус, чрез която може да се появи инфекция.

Възпаление на яйчниците при жени - симптоми на остро възпаление

Симптомите на възпаление на яйчниците при жените зависят от формата на заболяването.

Когато острата форма на клиниката се проявява ярко и симптомите са много. В този случай практически не съществуват трудности при диагностицирането. Острото начало с висока температура (до 400), студени тръпки, интензивни болки с различна локализация, с изобилни секреции на различни, предимно гнойни, характер. Болката се локализира в зависимост от увреждането на яйчниците. Възпалението на яйчниците при жените може да бъде двустранно и от една страна. Ако процесът включва двата яйчника - съответното лице в слабините болка, тежка, остра, придружено с общи симптоми на интоксикация: температура, може да бъде втрисане, неразположение, главоболие и слабост.

С едностранно увреждане, болката се появява от страна на възпалението, те могат да се върнат в ректума. Това може да наруши процеса на дефекация. В зависимост от това коя страна се развива патологичният процес, е необходимо да се разграничи с апендицит (вдясно) или с бъбречна колика. Възпалението на яйчниците може да повлияе на органите на уриниране и след това самият процес на уриниране се нарушава. Ако матката участва в възпалителния процес, болката е интензивна в долната част на корема, без ясна локализация и облъчване. Т.е. чрез симптоми напомня за остра хирургична патология и изисква спешна хоспитализация в болница.

Възпаление на яйчниците при жени - симптоми на хронично възпаление

Изключително различна клинична картина и симптоми се наблюдават при хронично възпаление на яйчниците при жени. Хроничното възпаление на яйчниците е резултат от остра - ако не е прекалено сезиране на специалист, самолечение или неадекватно лечение. Това е сериозно заболяване, изтощително, продължително от години, което периодично изостря или преминава в подводни етапи, което има много сериозни последици. Той се развива приблизително шест месеца след остро възпаление на яйчниците при жени

Симптомите на хроничното възпаление може да не са изобщо, или клиничната картина е толкова разтрита, че болестта може да не се прояви.

Ако има симптоми, тогава не можете да обръщате внимание на тях. Това неясни досадни болки или някои - известен дискомфорт в областта на корема, без облъчване, без или с малко количество слуз, неразположение, слабост, постоянна умора, раздразнителност, летаргия. Температурата не се покачва. В общия клиничен анализ на кръвта, за разлика от острото възпаление на яйчниците, няма промяна. (Остро възпаление на яйчниците при жените в анализ на кръв - ясни признаци на възпаление: левкоцитоза, повишена скорост на утаяване на еритроцитите). Всичко това се дължи на адхезивния процес в малкия таз или в коремната кухина след остро възпаление на яйчниците.

Да бъдете предпазливи и в крайна сметка да се консултирате с специалист, ще причини различни нарушения на менструалния цикъл, болка или тежък дискомфорт след полов акт, влошаване на благосъстоянието след него, аноргазмия, безплодие.

Диагностика на остро възпаление на яйчниците при жени

Както вече беше споменато, при остро възпаление, диагнозата не е особено трудна. анкета; гинекологично изследване (остра болка и увеличаване на възпаления яйчник или и двете едновременно); възпаление на предната коремна стена; възпалителни промени в общия клиничен анализ на кръвта (повишен брой еритроцити, повишен ЕКС - но това са неспецифични прояви); резултати от микроскопия и bapsoseve; Резултати от САЩ (ултразвукови изследвания на матката придатъци): разширяване на яйчниците може да бъде наличието на течност в задната матката свода на, piosalpinks (промяна гноен в маточните тръби) или хидросалпингс (натрупване на течност в тръбата).

Диагностика на хроничното възпаление на яйчниците при жени

За разлика от острото възпаление на яйчниците при жените, диагнозата на хроничното възпаление се възпрепятства от липсата или изтриването на симптомите. Може би това се дължи на по-късно призоваване до лекар. При диагностиката, както и при клинични прояви на хронично възпаление на яйчниците при жени, не могат да бъдат открити специфични признаци.

При общия клиничен анализ на кръвта може да липсват промени.

С гинекологичен преглед също може да няма специфични признаци. Само при много внимателно изследване може да откриете ограничения на мобилността на матката с придатъци.

Ултразвук на матката с придатъци ще определят увеличаването на яйчниците, промените в структурата им, промените във фалопиевите тръби, ако съществуват (хидросалпинг, пиосалпин).

Най-точният и надежден метод за изследване е лапароскопията на яйчниците. Малък разрез в предната коремна стена въвежда лапароскоп и докторът може да види органите (цвят, блясък, повърхност, форма) директно през окуляра.

Тъй като хроничното възпаление на яйчниците при жените най-често се открива във връзка с проблема с безплодието, диагностицирането на важна роля при определяне на проходимостта на фалопиевите тръби. Използва се индигокармин - специална оцветителна субстанция, която се инжектира през маточната кухина, а при излизане от фалопиевите тръби може да се прецени тяхната проходимост. Лекарствата също се прилагат по същия начин за целите на лечението.

Възпаление на яйчниците при жени - лечение

Лечението на възпаление на яйчниците при жените е сложен и много дълъг процес. Назначен поотделно, в зависимост от засадената флора, е изключително дълъг и труден и се среща на няколко етапа.

Наличието на остро възпаление на яйчниците при жени изисква незабавно хоспитализация и лечение в болница. Диагностика, bakposev за идентифициране на причинителя и антибиотик, който реагира на този тип микроб. Въпреки факта, че в отговор бактериологично култура и чувствителността на флора на конкретен антибиотик отнема време (5 - 6 ден), антибиотична терапия е определено непосредствено в първите часове на приемане. В зависимост от тежестта на състоянието, клиничните прояви, е възможно да се предписват едновременно две антибиотици от различни групи. След това, при получаването на патоген и неговата чувствителност отговор, и в отговор на липсата на антибиотика, се променя в съответствие с открити чувствителността. Или продължете приемането му допълнително, ако в рамките на три дни имаше ефект: понижаване на температурата, намаляване на болката, подобрение на общото състояние.

Използват се антибиотици на пеницилин, тетрациклин, цефалоспорини, макролиди. Специфичното лекарство, неговата дозировка, продължителността на приложение и начинът на приложение (интрамускулно или интравенозно и евентуално капково) се определят от лекаря, като се вземат предвид всички причини, симптоми на възпаление на яйчниците при жените и тежестта на заболяването.

В допълнение към задължителната антибиотична терапия се предписват аналгетични и противовъзпалителни лекарства.

Симптоматичната терапия също е задължителна. Той се провежда паралелно и включва антихистамини (тъй като във всеки възпалителен процес се освобождават възпалителни медиатори, между които хистаминът заема първо място), имуностимуланти, ако е необходимо, антивирусни, противогъбични средства, биогенни стимуланти, лекарства на базата на лактобацили за чревна дисбактериоза процес на антибиотично лечение.

Широко използвано и локално лечение под формата на свещи, кремове. Това увеличава ефекта от основното лечение на възпаление на яйчниците при жените.

Физиотерапевтичните методи също се използват широко при лечението на възпаление на яйчниците при жените. Но те се назначават на етапа на рехабилитацията, за да се консолидират резултатите от лечението.

При лечението на хронично възпаление на яйчниците при жени антибиотиците не се използват.

Важно е да запомните, че консервативните методи на лечение не винаги дават резултат. При тежки случаи и при късно лечение трябва да се прибегне до хирургически методи. Това се случва, ако се откриват pyosalpinx, хидросалпинкс, овариални образувания, сериозни сраствания и неефективна лекарствена терапия.

При възпаление на половите органи, никога не трябва да се лекувате самостоятелно и да приемате неконтролирани антибиотици, или още повече, народна медицина. В резултат на тези действия очевидните признаци на възпаление ще изчезнат, но процесът може да стане хроничен. В бъдеще това ще доведе до сериозни усложнения, които може би трябва да се водят в продължение на много години.

Статистиката показва, че всяка пета жена след възпаление на яйчниците е претърпяло безплодие. И при 6% от жените, които са имали възпаление на яйчниците, се развива гнойно възпаление, което изисква хирургическа интервенция.

Share:
Comments