Възпаление на гърдата - причини, клиника, лечение. как да се

Възпалението на гърдата е проблем, пред който много жени са се сблъскали в живота си, особено през първите месеци на хранене на новородено бебе. Повечето възпаления на гърдата (мастит) се развиват след първото раждане (96%). Това е лактационен мастит. Възпалението на гърдата се появява в млада възраст (маточен нерв), при деца и дори при новородени деца. Мъжете също не са изключение. Жените са по-уязвими от 18 до 45 години. Това се дължи на максималната хормонална активност на организма през този период.

В повечето случаи това е еднопосочен процес. Има остра и хронична форма. Причинява мастити различни коки: стафилококи, стрептококи.

Курсът и формите на възпаление на гърдата

Клинично, маститът се проявява чрез зачервяване и уплътняване на кожата на гърдата, силна болка, подуване, висока температура, високи цифри.

Възпалението на гърдата с погрешна тактика на лечението преминава няколко етапа в развитието му:

- серозна форма (без инфекция);

- абсцес на гърдата или на двете жлези (развива се с недостатъчно лечение на остри заразени или серозни форми на мастит);

- флегмонна форма (възпалителният процес е силно изразен и е придружен от силна интоксикация);

- гангрена на гърдата (състоянието е много тежко, консервативната терапия в тези случаи е неефективна).

В повечето случаи диагнозата и лечението на мастит се появяват в острия стадий на възпаление. По тази причина хроничният стадий на възпаление е рядък. Гнойни форми (абсцес, флегмон и гангрена на гърдите) могат да причинят застрашаваща живота усложнение - сепсис. Но те са редки и са резултат от неефективно лечение или сериозни проблеми с имунната система.

Възпаление на гърдата - причини

Основните причини за възпаление на гърдата:

1. Лактостаз.

С лактостазата (претоварване на млякото) възникват идеални условия за развитие и по-нататъшно разпространение на инфекцията.

С участието на причинителя на инфекцията млякото се ферментира, което насърчава по-нататъшното възпроизводство на инфекциозния агент и появата на гнойно възпаление.

Развитието на лактостазата предизвиква голямо количество мляко, особено през първите дни след раждането на детето: след храненето има излишък от мляко и това води до стагнация;

големият размер на гърдите не позволява равномерно премахване на млякото от всички части на гърдата;

неправилно или неудобно приложение на детето в гърдата: в резултат на това не се появява смучене на мляко от всички канали, а лактостазата и в бъдеще - възпаление - се появяват в отделните синуси.

Анатомична структура на зърното.

3. Драскотини на кожата, увреждане на зърното в резултат на хранене - входната врата за инфекция.

4. Травма на каналите на млечната жлеза

5. Намален имунитет след раждането.

6. Възпалителни заболявания, източник на инфекция в тялото, откъдето може да влезе в млечната жлеза. В такива случаи причинителят, постъпващ в млякото, се умножава бързо, особено при лактостази и предизвиква възпалителен процес.

7. Подохлаждане.

От лактацията, общите причини за възпаление на гърдата са:

- хипотермия;

- инфекциозно заболяване, когато източникът на инфекция е налице в тялото;

- намален имунитет;

- доброкачествени или злокачествени тумори на гърдата;

- травми на млечната жлеза, които откриват инфекцията;

- чужди тела (пиърсинг или имплант);

- стрес.

При мъжете маститът не се появява толкова често, колкото при жените, но при наличие на определени причини може да се развие сериозно възпаление на гърдата. Причините могат да бъдат:

- Ендокринни нарушения, които намаляват производството на андрогени (мъжки полови хормони);

- тумори на надбъбречните жлези, което води до хормонален дисбаланс - развитието на естроген (женски полови хормони) започва да преобладава;

- някои урологични заболявания;

- нарушение метаболизма;

- травми на млечните жлези с последваща инфекция.

Хормонален дисбаланс при мъжете (най-честата причина за мастит) на свой ред се появява, когато:

- редовно използване в големи количества алкохол (особено бира),

- употребата на анаболици от различни видове (често при спортисти);

- употреба без рецепта и контрол на лекар на определени лекарства, които намаляват кръвното налягане и транквиланти;

- Някои ендокринни заболявания и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Възпаление на гърдите - симптоми на различни етапи на развитие

По време на кърменето мастит се развива през първите два - три дни след като по някаква причина се появи лактостаза (млечна стаза). Процесът обикновено е едностранчив. Само при 16 - 21% са засегнати и двете млечни жлези. Развива се рязко, в бъдеще процесът може да се превърне в хронична форма. Настъпването на гнойно възпаление възниква или при неадекватно лечение, или при невнимателно отношение на пациента към неговото състояние

1. Мастит започва с остро развитие на серозно възпаление. Клинично се проявява с умерена локална болка, зачервяване на мястото на възпаление, може би кондензация и оток. По-късно се добавят симптоми на обща интоксикация: повишаване на температурата до 380 С и евентуално по-висока обща слабост, главоболия. Той леко тече, лекува се добре за кратко време. В този период е важно незабавно да започне лечението, за да се избегне по-нататъшното прогресиране.

При отсъствие или ненавременно започване на лечение процесът се развива: оток, хиперемия, рязко болезнена кондензация, повишаване на температурата, влошаване на общото състояние. Пагубни разширени регионални лимфни възли. Така се проявява инфилтриращата форма на възпаление на млечната жлеза.

След три до четири дни процесът може да стигне до следващия етап - абсцесиран.

2. В дебелината на инфилтрата има гнойна кухина - абсцес, който е добре палпиран. При палпация абсцесът е по-мек на допир в сравнение с инфилтрацията, дължаща се на наличието на гнойно съдържание в неговата кухина. В бъдеще броят на абсцесите може да се увеличи с разпространението на инфекцията. Повърхностните абсцеси понякога се отварят независимо.

3. При липса на лечение или неадекватно лечение тънките стени на абсцеса могат да се стопят, процесът придобива обобщен характер, образува се флегмон. Когато е трудно да се определи палпацията на границата на мястото за уплътняване, защото флегмонът няма ясно очертание. Състоянието рязко става все по-тежко. Обезпокояваща интензивна болка в млечната жлеза, интоксикацията се увеличава: температурата се повишава до 400 градуса по Целзий, появата на студ и слабостта се увеличава. Появяват се характерни външни признаци на флегмонно възпаление: млечните жлези рязко се увеличават по размер поради едем, получават пурпурен цианотичен цвят, вдлъбнат зърното.

4. Най-тежката форма на възпаление на гърдата е гангрена. В този далечен гноен процес гръдната жлеза е напрегната, твърда, рязко болезнена, много увеличена по размер, червено-цианотична, с черни петна - огнища на некроза, понякога с мехури, както и след изгаряния.

5. Обобщението на гнойна инфекция - сепсис - представлява заплаха за живота.

Това е ходът на остър мастит.

Хроничното възпаление на гърдата обикновено е вторичен процес, когато няма лечение за остър мастит. Съществуват и случаи на първично хронично възпаление на гърдата, но много по-рядко. Клиничната картина на хроничен мастит при инфилтративния форма изрази тихо: увеличава леко гърдата, осезаем средно болезнени или безболезнено много гъста инфилтрат, понякога - увеличени лимфни възли. Общото състояние не се нарушава, температурата може леко да се увеличи.

Клиниката на не-лактационно възпаление на гърдата е леко изразена, продължава с образуването на абсцес, няма характерни черти.

Възпаление на гърдата - лечение

Поради факта, че възпаление на гърдата в повечето случаи става ярко и то не може да бъде пренебрегван, пациентите се нуждаят от медицинска помощ във времето. С ранното лечение, неговата ефективност е висока и времето е кратко. Ако лечението се провежда в началните етапи на развитие на серозен възпаление, когато имаше само неприятни усещания на пълнота, тежест, подуване в гърдите, както и симптомите на мастит все още липсват, лечението е в действителност, ние имаме стагнация (lactostasis). На този етап, понякога това е достатъчно, за да регулирате силата на правилното и навременно изпразването на гърдата - храненето и режима на изпомпване. Ако продължи развитието на възпалителния процес (температурата се повишава, има болка, подуване) е необходимо използването на лекарствена терапия и физическа терапия (UHF, ултразвук).

Лекарствената терапия включва назначаването на антибактериални лекарства и, ако е необходимо, антиспазматични средства. Антибиотиците се предписват за период от не повече от 10 дни. Представени са полусинтетични пеницилини (Osmapox, Flemoxin - Solutab, Amoxicillin - съотношение форма, Ospen, защитени пеницилини - Amoxiclav, Augmentin и др.) И цефалоспорини (Cefazolin, Cefalexin, Cefuroxime и др.). Ефективността на лечението се оценява след 48 - 72 часа.

Според статистиката, в 4-10% от случаите, въпреки навременното започване на адекватна антибиотична терапия, има развитие на абсцес на гърдата. В такива случаи е необходима оперативна намеса. Понякога е ефективно да се извърши пункция с евакуация на гнойно съдържание и по-нататъшно въвеждане на антибиотик на мястото на абсцеса (в по-леки случаи). Ако общото състояние е тежко, интоксикацията се увеличава, незабавно се налага хоспитализация с по-нататъшно отваряне и оттичане на абсцеса и последващо лечение с антибиотици.

В случай на суспендиране на процеса с лактационно възпаление на гърдата и отрицателно мляко кървене, кърменето може да бъде продължено с експресирано пастьоризирано мляко от бутилката. До гърдите, дори здрави, не се препоръчва да се прилага бебето и да се поддържа експресираното мляко. Във всеки случай, лекарят трябва да реши въпроса за кърменето.

Важно е да запомните, че самолечението за мастит на всеки етап е опасно, може да има непредсказуеми последици, води до удължаване на възпалението и усложнения.

Категорично противопоказно използване на "затоплящи" алкохолни компреси и камфор масло. Алкохолът допринася за влошаване на лактостазата. И всяка процедура на затопляне с гнойно възпаление ускорява разпространението на инфекцията и нейното по-нататъшно развитие. Само в началните етапи на мастит е възможно да се прилагат компреси със зеле листа, билки (майка - и - мащеха, алое, каланхое), настъргани моркови, чай гъбички бульон ориз. След елиминирането на възпалителния процес е възможно да се използват масажи, физиотерапевтични процедури.

Ако започне нелекувано лечение или самолечение, може да се развие флегмонно възпаление. Този дифузен възпалителен процес, при който консервативното лечение вече е неефективно, показва спешна намеса в хирургическа болница. Често се поставя въпросът за отстраняването на млечната жлеза.

По отношение на лечението на мастит при мъже - е необходимо да се определи причината за възпалението и да се лекува основното заболяване. В случай на серозна фаза на възпаление на млечната жлеза при мъже, лечението е консервативно, почивка, почивка на легло, антибиотици, противовъзпалителни средства и антиспазматични средства, ако е необходимо, физиотерапия са необходими. С развитието на гноен абсцес - хоспитализация в хирургичния отдел.

Важни аспекти на предпазването от възпаление на гърдата

За да се предотврати възпаление на гърдата, е необходимо първо да се спазват правилата за лична хигиена: сутрешен душ, лактация - носенето на памучно бельо, използване на специални абсорбиращи тампони, задължително лечение на млечните жлези преди хранене и декантиране на млякото след хранене, избягване на наранявания и хипотермия.

Много важно Не злоупотребявайте с тентата както на плажа, така и в солариума, не прекалявайте и не прегрявайте, навременно лечение на инфекциозни заболявания, наблюдение на имунитета.

Мъжете трябва да се откажат или да сведат до минимум лошите навици, за да се консултират с лекар относно ендокринните и урологичните проблеми.

Най-надеждният начин за предотвратяване на мастит не е да се ангажира със самолечение и да посети лекар навреме за признаци на проблеми в млечната жлеза.

Share:
Comments