Възпаление на фалопиевите тръби: причини и симптоми на

Възпалението на фалопиевите тръби, или салпинити, възниква от факта, че женския организъм получава инфекция.

Първото нещо, което е засегнато, е лигавицата на матката, след което инфекцията прониква по-дълбоко и се образува серумна обвивка. При отсъствие на лечение, ще възникнат сериозни усложнения, които в крайна сметка ще доведат до безплодие.

Възпаление причинява тръба

Единствената и основна причина за възникването на възпаление е инфекцията. Болестта започва да се развива поради факта, че тялото развива микроби и инфекции, които падат отвън.

Основният начин, по който инфекцията може да навлезе в маточната тръба, е матката. Ако жената е абсолютно здрава, маточната кухина е стерилна и от инфекцията тя ще бъде защитена от цервикалния канал и по-точно, това са клетките, които облизват кухината й. Благодарение на такива канали в шийката на матката има много слуз. Те имат добри бактериални свойства и служат като вид бариера за инфекцията да не прониква.

Има обаче неблагоприятни условия, при които защитните свойства стават по-слаби и инфекцията може свободно да проникне в матката, а след това в епруветките, където възниква възпаление.

Много фактори допринасят за развитието на възпалителния процес, който включва следното:

1. Безразборни сексуални отношения. От незащитения секс с мъж, една жена може да развие венерически болести. Най-опасната за принадлежностите е гонореалната инфекция. Поради гонококи, епителните клетки могат да бъдат напълно или частично унищожени, поради което ще има остро възпаление.

2. Инфекциозни или възпалителни заболявания в маточната кухина. Инфекцията, развиваща се в шийката на матката, постепенно се издига по-нататък до матката и след това се влива в епруветките.

3. Гениталните тъкани са повредени, може да се случи по време на аборта или по време на раждане. Инфекцията прониква дълбоко в матката.

4. Контрацепция, приложена вътрематочна. Инфекцията започва да прониква в ендометриума, да се движи в спирала и след това да проникне в епруветките.

Но това е далеч от всички фактори, които могат да провокират развитието на възпаление във фалопиевите тръби. Също толкова важно е емоционалното състояние на една жена, поради което имунната система отслабва. Допълнителните рискови фактори включват следното:

1. Неспазване на личната хигиена. Особено в периода, когато една жена отива за период. Много жени, които използват тампони, ги променят рядко, без да осъзнават, че това е опасно.

2. Хормонални заболявания, както и ендокринни заболявания, особено при диабет.

Не винаги източниците на възпаление имат патологични причини. Провокиране на това състояние може дори и бременност. Ако в този момент инфекцията попадне в матката, то лесно ще премине в възпалителния процес, който в бъдеще ще се издигне до тръбите.

Възпалителни тубални симптоми

Първите симптоми на болестта не винаги се проявяват ярко. По правило има неразбираеми, бързо преминаващи болки в долната част на корема, а рядко има болка със силен характер. Тези признаци трябва да станат сигнал, че трябва да се свържете с медицинска институция, а именно с гинеколог. Ако не обръщате внимание на болката навреме и не започвате да лекувате, към нея ще се появят и други симптоми, по-сериозни:

1. Периодично стомахът е подут и такъв симптом може да се прояви не само на стомаха, но и на краката или долната част на гърба.

2. Cystitis, пикочния мехур ще се възпали, ще има парене усещане и сърбеж.

3. Охлаждане, общото състояние е слабо.

4. Вагиналното изпускане се увеличава, придружено от неприятна остра миризма.

5. Гадене и повръщане.

Възпалителният процес във фалопиевите тръби се характеризира с възпаление в тъканите на епруветките, последвано от образуване на течност с добавка на гной. Влизането в сексуални отношения ще стане болезнено, придружаващо го ще бъде месечно.

Хроничното възпаление възниква почти без никакви симптоми, всичко, което може да наруши жената, е малка болка в долната част на корема. Във фалопиевите тръби ще започне процес на сцепление, което е изпълнено с извънматочна бременност.

При гнойно възпаление всички симптоми се засилват, температурата на тялото се повишава и гнойното отделяне се появява в голямо количество от вагината. В този случай е необходимо пациентът да бъде хоспитализиран възможно най-скоро.

При двустранно възпаление горните симптоми ще бъдат придружени от болка и от двете страни на корема, както и от кръвообращението. Възможно е безплодието да се развие. В сериозен стадий на развитие на заболяването се извършва хирургическа процедура, при която се премахват фалопиевите тръби.

Възпаление на фалопиевите тръби: диагноза

Преди диагностицирането на заболяването, специалистът събира анамнеза, слуша всички оплаквания на пациента, проучва и след това започва лабораторни и инструментални изследвания.

При изследване, специалист с палпация ще изследва придатъците на матката, с болки, ще има печат. Основната точка в изследването се счита за микробиологично проучване, извършва се изключително в лабораторията. Материалът за изследване се взема от шийката на матката, уретрата и влагалището. Благодарение на този метод можете да идентифицирате чувствителността към антибиотици, както и причинителя на болестта.

При хронично възпаление гинекологът извършва пункция на задния форникс във влагалището. За анализа се дава задължителна кръв и урина. За да потвърдите най-накрая диагнозата и да предпишете необходимото лечение, трябва да проведете ултразвук.

В по-тежък стадий се извършва лапароскопия, този метод позволява получаване на максимално количество информация, надеждността на резултатите е приблизително 85%. Но тъй като това е скъпо и травматично изследване, рядко се извършва.

Възпаление на фалопиевите тръби - лечение

При остра атака на възпалителния процес, пациентът трябва да осигури мир и по-добре да се придържа към леглото. Възстановяването на болката може да бъде облекчено с лекарства за болка (таблетки, супозитории, емулсии) или лед. При хронично или гнойно възпаление трябва да се използва гонококова ваксина.

При възпаление, което е придружено от туберкулозния процес, е необходимо да се прилага рентгенография без неуспех. Такива процедури за резорбция се състоят от нагревателни средства, които включват топли, компреси, шприцове, както и топли клизми. Напоследък процедурите за лекота са станали популярни, включително кварцови лампи, както и електрически бани.

Ако лечението с консервативни методи не даде положителни резултати от дълго време, на пациента е предписана операция. При гнойно възпаление могат да се разграничат два вида операции: радикални и консервативни. При консервативна интервенция вътрешните органи остават, премахнати са радиалните маточни тръби, а понякога и матката.

Възпаление във фалопиевите тръби - лечение с народни средства

Препоръчва се да се комбинират традиционната медицина и народните лекарства, за да постигнете по-голям ефект. Лечението по този начин може да бъде разделено на три етапа: приемане на отвари и вливания, душ и вани.

Баня от глина

Използването на вани с глина се препоръчва за онези пациенти, които са били диагностицирани с хронично възпаление.

При топло разтвор на глина е необходимо да се спускат ръцете в продължение на 20 минути, след което процедурата се повтаря, но краката се спускат. Такова решение е подходящо за не повече от три сесии. Процесът на лечение е 4 дни. През топлия сезон можете да легнете напълно в решението, но само с изключение на главата.

Спринцевание

За инжектиране на спринцовка, трябва да подготвите тинктура или отвара, за това се използват следните билки:

1. Шоколад.

2. Цветя от лайка.

3. Малва, а именно нейните цветя.

4. Сайдж.

Преди провеждане на душ се препоръчва да се консултирате с лекар.

Отвари и тинктури

Добър противовъзпалителен ефект се съдържа в много билки, например лайка, невен, детелина, вибринум.

И бульони и тинктури, е необходимо да се подготви преди прилагането. През деня е необходимо да пиете на 1/2 чаши, не повече от 6 пъти.

За да се предотврати развитието на болестта, е необходимо да се идентифицират инфекциозните заболявания във времето и да се лекуват.

Спазвайте правилата за лична хигиена, посетете гинеколога с цел предотвратяване веднъж на всеки шест месеца. Само внимателно отношение към себе си и тялото ви може да ви спаси от такова неприятно и опасно заболяване.

Share:
Comments