Възпаление на дванадесетопръстника: причини и симптоми. как

Човешкото черво се състои от множество секции, които периодично са изложени на възпаление.

Например, ако дуоденума е възпален, това показва развитието на заболяване като дуоденит.

По-долу разглеждаме причините за възпалението, симптомите, както и ефективните методи на лечение.

Възпаление на дуоденума причинява

Развитието на възпалителния процес се осъществява само след увреждане на лигавицата на органа. Най-честата причина за това състояние е количеството освободена хлороводородна киселина да надвишава нормата.

Хлороводородната киселина в това количество буквално може да разтопи мукозните мембрани на органите. След като стомашният сок навлезе в червата, постепенно започва да дразни стените му, след известно време възпалителният процес започва да се развива.

Вторичен дуоденит

Друга причина за възпаление в дванадесетопръстника е вторичен дуоденит. Болестта се получава, тъй като обработената храна не влиза незабавно в червата, за известно време тя продължава да остава в дванадесетопръстника. Но каква е причината за това състояние?

Развитието на вторичен дуоденит се получава, тъй като тонусът на чревната стена се намалява, в резултат на което храната не може да премине сама, трябва да бъде избутана (и тази функция не работи).

Когато вече обработената храна продължава да остава в дуоденума за дълго време, постепенно се задушава. Храната може да остане там за още една причина - наличието на сраствания, белези, те ще предотвратят по-нататъшното преминаване на храната. Това състояние може да възникне след хирургична операция.

Възпалителният процес в дуоденума може да започне, тъй като пациентът яде лоши храни, често злоупотребява с лоши навици, яде прекалено мазнини и пикантна храна. Възможно е мукозната мембрана да бъде повредена от механичен обект.

Невъзможно е да не споменаваме хроничното възпаление, което се случва поради следните причини:

1. Не е напълно излекувана такава болест като хепатита. Това показва, че пациентът също е повреждал черния дроб, поради което лечението трябва да е насочено към елиминиране на няколко фактора едновременно.

2. Възпалителният процес в жлъчния мехур се развива.

3. Болест на Крон.

4. По някаква причина мазнините не се абсорбират в тънките черва.

5. Неоплазми в стомаха.

6. Диария, която има хронична форма.

7. Пациентът яде неправилно, често яде суха.

8. Постоянно усещане за стрес и напрежение.

9. Злоупотреба с лоши навици.

10. Приемане на антибиотици за дълго време.

11. Във вътрешните органи има инфекции.

Всички тези фактори влияят върху развитието на възпалителния процес в дванадесетопръстника и изискват незабавно елиминиране.

Възпаление на симптомите на дванадесетопръстника

Възпалението на дванадесетопръстника може да възникне без значими симптоми, но след известно време те все още започват да се проявяват. За да подозирате, че нещо не е наред в тялото, пациентът може да има следните признаци:

1. Липса на бивш апетит, процесът на храносмилането е нарушен.

2. След като ядете в стомаха, има сериозен дискомфорт, силно усещане за тежест или преяждане.

3. Еруткация, метеоризъм - той постоянно измъчва пациента.

4. Понякога се появяват гадене или повръщане.

5. Почувствайте малко болка в центъра на корема.

6. През нощта има чувство на глад, болка, и то дава в гърдите.

7. Заедно с изпражненията се освобождава малко количество кръв.

8. Анемия, това главно показва, че има вътрешно кървене.

9. Общото състояние е отслабено.

При различни форми на възпаление клиничната картина може да има някои разлики, позволява по-точна диагноза:

1. Ако храната преминава бавно, болката ще бъде локализирана в десния хипохондриум. Болката е пароксизмална. Възможно подуване, треперене, горчив вкус в устата.

2. Ако дуоденитът се комбинира с язва, тогава болката ще възникне, когато човек е гладен. Всички други симптоми също могат да бъдат.

3. Ако възпалителният процес е преминал в долните части на червата, болката ще се понижи малко по-ниско. В този случай пациентът ще бъде смутен от диария, подуване на корема и гадене.

Ако болестта не се лекува, мукозата на дванадесетопръстника ще бъде атрофирана. Ето защо е необходимо заболяването да се идентифицира на ранен стадий на развитие, за да се предотвратят сериозни усложнения.

Възпаление на дванадесетопръстника

При наличието на изброените по-горе симптоми, трябва да се свържете с медицинска институция, а именно гастроентеролог. След като лекарят събира анамнеза, усеща стомаха, може да подозира, че пациентът има дуоденит. Въпреки това, дори и след като е установена предварителната диагноза, е необходим допълнителен преглед, за да се изключат други заболявания. Като правило лабораторните тестове включват предаването на изпражненията и кръвта.

Инструментални изследвания:

1. Радиоконтрастно проучване - пациентът приема специално вещество, след което лекарят прави снимки. В резултат на това можете да разгледате лумена на червата.

2. Радиографията е едно от най-безболезнените изследвания, пациентите я толерират добре. Въпреки това, дори малки промени в лигавицата не могат да бъдат открити, може да се видят само нарушения в тялото.

С помощта на текущите проучвания можете точно да определите какво е причинило развитието на болестта, ще ви помогне да изберете правилното лечение и може би дори ще я опростите.

Възпаление на дванадесетопръстника

Лечението на дуоденит зависи от много фактори - каква форма на заболяването, как протича, дали са налице съпътстващи заболявания. Основната терапия може да включва следното:

1. Приемане на лекарства. В зависимост от това как се развива формата на заболяването, лекарят може да предпише инхибитори на протонната помпа, антибиотици или антиспазмици.

2. Правилното хранене. Дали лечението ще бъде успешно зависи пряко от това дали пациентът е на диета. Ако болестта е в остър стадий на развитие, тогава за много дълги периоди от време е необходимо да се придържате към много строга диета.

3. Физиотерапия. Той трябва да се използва само като помощни средства и само в момента, когато болестта не е в остър стадий. Благодарение на процедурите е възможно нормализиране на кръвообращението, облекчаване на болката и елиминиране на възпалителния процес.

Както вече бе споменато по-горе, успехът на лечението зависи от правилното хранене, то е като вземане на лекарства, тя е неразделна част от терапията.

Диетата основно се свежда до факта, че трябва да изключите много неща:

1. Опитайте се да ядете овесена каша. Пригответе го, сол и сос, добавете малко парче масло. Не забравяйте да готвите овесена каша на мляко, чието съдържание на мазнини е не повече от 2,5%. Използвайте ронливи зърнени храни не си струва, защото те трябва да са вискозни и лепкави. За един ден трябва да ядете половин килограм овесена каша.

2. При възпалителния процес е полезно да се пие мляко. През деня пийте около 600 ml. нискомаслено мляко.

3. Сутрешно начало с плодовете. Добра и здравословна закуска е тази, която започва с ябълки, дини, банани. Относно пъпешите си заслужава да забравите, тъй като те са категорично невъзможни по време на развитието на болестта.

4. Добра възможност за лечение е картофено пюре, приготвено от зеле, моркови, картофи, тикви. И най-голямо предпочитание трябва да се даде на тиква.

5. Ако обичате да ядете сирене, уверете се, че съдържанието на мазнини е малко.

След такава диета и терапия, ще има лек, след което диетата ви може да бъде диверсифицирана, но преди това тя трябва да бъде обсъдена с лекаря.

Възпаление на дванадесетопръстника

Дуоденумът е достатъчно чувствителен и веднъж засегнат, той може отново да реагира на дразнителите. Ето защо, като превантивна мярка, трябва да се откажете от лошите навици, да наблюдавате емоционалното си състояние.

Не е необходимо да се спазва диетата в превенцията, но е по-добре да откажете от пикантна храна. Спазвайте няколко прости правила:

1. Храната и напитката трябва да са топло.

2. Избягвайте твърдата храна.

3. Яжте до 6 пъти на ден, но на малки порции.

За възстановяване пациентът се нуждае от пълно почивка и сън. Гледайте здравето си и се опитайте да се свържете с лекар навреме.

Share:
Comments