Възпаление на дебелото черво: причини, симптоми. методи за

Дебелото черво е крайната част на човешкия храносмилателен тракт.

Основната му задача е усвояването на преработените храни и течности.

Поради това дебелото черво често се подлага на различни заболявания. Разгледайте по-подробно симптомите на възпаление на дебелото черво или колит, както и методи за елиминиране на това заболяване.

Причини за възпаление на дебелото черво

Основната причина за развитието на колит е нарушаването на неговите функции, които се появяват в чревната лигавица. Обикновено това се наблюдава при наскоро прехвърлена тежка бактериална инфекция или след отравяне. В допълнение, следните фактори могат да причинят колит:

1. Наличие на хронични инфекции в стомашно-чревния тракт, които от време на време се изострят, причинявайки усложнения под формата на колит.

2. Glistular лезия на червата.

3. Наследствена предразположеност на човек към възпаление на дебелото черво.

4. Прогресиращ рак на дебелото черво и други онкологични патологии на храносмилателния тракт.

5. Пушенето.

6. Често приемане на алкохолни напитки.

7. Нервно или физическо изтощение.

8. Отслабен имунитет.

9. Дългосрочно лечение с антибиотици и други "тежки" лекарства за тялото.

10. Спрете в малко тазу.

11. Тежко нарушение на кръвообращението в червата.

12. Неправилна диета на човек (често преяждане, хранене на вредна храна, ядене на сухо и т.н.).

При наличието на горните предразполагащи фактори към това заболяване защитните сили на човешкото тяло са изчерпани, което го прави по-уязвим за възпалителни процеси в червата. В този случай, доста често колитът е асимптоматичен от дълго време, само от време на време предизвиква огнища на болка или диария.

Важно е да се знае, че е необходимо да се открие колитът възможно най-рано преди да има време да премине в хронична форма, в противен случай състоянието на лицето ще се влоши много и лечението ще бъде по-дълго.

Симптоми и видове възпаление на дебелото черво

Острата възпаление на дебелото черво има такива симптоми:

1. Болка в корема, която може да се появи след дефекация, физическо натоварване или просто в спокойно състояние на лицето. Природата на болката е силна, спазми, нарязва и натиска. Локализацията на симптома е долната част на корема, гърба, кръста и ануса.

Много често синдромът на болката при колити е постоянен. Особено ясно е, когато пациентът има допълнителни стомашно-чревни заболявания (анален фисури, хемороиди, парапроктити и т.н.).

В някои случаи болката е толкова силна, че човек вече не ги толерира. В този случай спешно трябва да предпише мощни аналгетици.

2. Появата на секрети на лигавицата от ануса може да се наблюдава както след дефекация, така и при ходене.

3. Кърваво изпускане от ануса може да бъде след дефекация. Това ще означава напреднал стадий на колит.

4. Анемията се развива с хронично кървене. Обикновено това е случаят с развитието на рак на червата.

5. Запекът е често срещан спътник на колит. В това състояние човек не може да извършва дефекация до няколко седмици. Този симптом се счита за един от най-важните при заболявания на дебелото черво. Запекът се обяснява с нарушение на проходимостта на дебелото черво и с неизправност в неговата работа.

6. Подуване може да се наблюдава при запек и при нормално изпразване. Често се развива на фона на газовете. Този симптом е свързан с употребата на антибиотици, които нарушават чревната микрофлора. Също така, може да се наблюдава подуване на корема при дисбактериоза, която провокира възпаление на червата.

7. Чревно разстройство (диария).

8. При инфекциозен колит се наблюдава повишаване на телесната температура.

9. Слабост и главоболия.

10. Загуба на апетит.

11. Появата на тенес (често фалшиви принуждава да се изцежда). Те се развиват в резултат на рефлексния спазъм на отдалечените части на дебелото черво.

Хроничната форма на колит има по-малко остри изтичания. Всички симптоми не са толкова изявени. При това състояние, пациентът ще наблюдава следните прояви:

1. Промени в клиничните параметри на кръвта (повишени еритроцити, увеличение на левкоцитите като първи признак на възпаление).

2. Хронична болка в корема и след дефекация.

3. Честа варираща комбинация от запек и диария (синдром на раздразнените черва при колит).

4. Забелязване на болка в коремната област без ясна локализация.

5. Подобрено генериране на газ.

6. Появата на изпражнения със силен неприятен мирис.

7. Общо влошаване на доброто състояние на пациента. При хроничен колит, човек става апатичен, бавен и изтощен. Тя може да влоши други хронични заболявания на храносмилателния тракт, често има неврози и главоболие.

В своята физиология колитът е универсално име за няколко заболявания на дебелото черво, всеки от които може да бъде придружен от симптомите.

Има такива видове колит:

1. Улцерозен колит (неспецифична форма). Обикновено това се случва при хора с наследствено предразположение към тази патология или поради стимулиращия ефект върху червата. Както показват статистическите данни, улцеративният колит най-често се открива при хора на възраст от двадесет до четиридесет години.

Улцерозният колит има следните симптоми:

• силна запек;

• дискомфорт в ставите;

• обилно кървене от ректума;

• гнойно изпускане от ректума;

• изтощение на тялото.

Основната опасност от тази форма на колит се счита за повишен риск за образуването на онкологични патологии и чревна перфорация.

2. Спастичната форма на колит се дължи на спазми на червата. В това състояние, човек може да почувства болка, подуване и затруднения при дефекация. В повечето случаи такъв колит предизвиква стрес и силно нервно натоварване. Той се отнася сравнително бързо.

3. Псевдомембранната форма на колит се развива поради навлизането на патогени в червата. Симптомите на такова възпаление на дебелото черво са:

• гадене;

• тежка диария с воднисто изпражнения и смес от слуз;

• слабост и студени тръпки;

• Често желание да отидете до тоалетната;

• треска;

• тахикардия;

• спадане на кръвното налягане;

• метаболитни нарушения;

• замаяност.

4. Ентероколитът се придружава от тежко увреждане на лигавичния слой на дебелото черво. Той се развива след инфекция. Ентероколитът има следните симптоми:

• диария;

• повръщане;

• подуване;

• образуване на бяло покритие върху езика;

• повишена телесна температура;

• спазми в корема.

Възпаление на дебелото черво: диагноза и лечение

Когато се появят първите признаци на колит, трябва да се срещнете с лекар (гастроентеролог или проктолог) възможно най-скоро. След първото изследване и палпиране на корема лекарят ще предпише следните задължителни диагностични процедури:

1. Общ анализ на кръвта.

2. Общ анализ на урината.

3. Разширен биохимичен кръвен тест.

4. Анализ за нивото на захарта.

5. Ултразвук на коремната кухина.

6. КТ.

Лечението на възпалението на дебелото черво се избира в зависимост от вида на колит, симптоматиката и степента на небрежност. Традиционната лекарствена терапия предвижда назначаването на такива групи лекарства:

1. Антибиотиците се използват за вируси и инфекции. Продължителността на приема и дозата се избират индивидуално за всеки пациент.

2. Антивирусни лекарства.

3. При откриването на червеи се предписват антипаразитни лекарства.

4. Спазмолитици (No-shpa) се използват за облекчаване на спазмите. В този случай лекарството може да се приема под формата на таблетки или да се инжектира. Ректалните супозитории също могат да се използват за спазми.

5. Когато се назначават отравящи сорбенти (Enterosgel).

6. Антихистамините се използват за отпускане на стената на червата (Bacromate).

7. При обилна диария се прилага интравенозен натриев хлорид, за да се избегне дехидратация.

8. Необходими са ензими за възстановяване на червата (Festal, Mezim, Pancreatin).

9. Успокояващи лекарства и антидепресанти се използват, когато колитът причинява стрес.

10. В напреднали случаи се предписват глюкокортикостероиди.

В допълнение към лекарствената терапия, пациентът трябва да следва диета (таблица номер 4). Тя осигурява пълно отхвърляне на мазнини, брашно, солено, пушено и кисело. Храната трябва да бъде добре приготвена и шлайфана.

Препоръчва се и пиене на течности.

Share:
Comments