Възпаление на челюстната става: основните причини.

Болката в зоната на челюстта може да е свързана с развитието на възпаление и опасни заболявания. Помислете по-подробно за симптомите на възпаление на челюстта и най-ефикасните методи на лечение.

Възпаление на челюстната става: основните причини за заболяването

Най-често челюстната става става възпалена поради следните причини:

1. Механично нараняване. Това може да бъде падане или тъп удар на челюстта, при който меките и костни тъкани са тежко ранени. Също така, ако възникне нараняване на челюстта:

• образуване на хематом;

• разкъсване на вътрешната ставна капсула;

• пукнатина или фрактура.

В резултат на нараняване възпалението се развива в ставната кухина. Това води до натрупване на течност и рязко влошаване на мобилността на челюстта.

2. Инфекцията също така заплашва развитието на възпалителния процес. Самата инфекция може да проникне в ставата по следните начини:

• директно (с фрактура, рана на куршума, ножове и др.);

• контакт (за заболявания като абсцес, флегмон, furuncle, гноен паротит и отит);

• хематогенни (развиват се с остри гъбични, бактериални или вирусни заболявания).

Обикновено хематогенната инфекция е причинена от такива заболявания:

• Морбили;

• гонорея;

• сепсис;

• сифилис;

• дифтерия;

• туберкулоза;

• ангина.

3. Ревматоиден артрит често причиняват възпаление на челюстта. При тази болест човекът е силно засегнат от мека тъкан на ставите. Почти 20% от пациентите имат възпаление на челюстта.

Към днешна дата няма точна информация за причините за ревматоиден артрит. Учените разпознават причинителите на заболяването. Те са наследствено предразположение и различни вирусни инфекции (хепатит, херпес и др.).

4. Червен лупус еритематозус Е болест, при която имунитетът на даден човек е нарушен и ставите са увредени. Също така е важно да се знае, че самите стави не се деформират, така че след лечение, дискомфортът може да изчезне напълно.

5. Реактивен артрит е съпроводено със силно възпаление на ставите (и на челюстите, между другото). Това се случва след предишна инфекция в урогениталната система или червата. Многото влошаване на ставите в този случай се дължи на увреждането на някои микроорганизми на тъканите на пациента.

6. Подагра придружено от метаболитно разстройство, поради което пациентът в тъканите на тялото започва да се депозира пикочна киселина.

Обикновено тази болест се развива поради недохранване, липса на полезни вещества или заседнал начин на живот на човек.

Поради голямото натрупване на това вещество в кръвта, солта започва да се събира в ставите, което води до развитие на възпаление, остра болка и изгаряне.

Възпаление на челюстта: симптоми и прояви

Острата възпаление на челюстната става е придружена от такива симптоми:

1. Болка. Това е най-честият признак на възпаление. Природата на болката може да бъде различна: остри, болки, шиене и рязане. Интензитет - силен и често повтарящ се (особено след дъвчене на храна).

Също така понякога болката може да причини други части на лицето (горната челюст, ушите и т.н.). Това се дължи на факта, че различни части на меките тъкани на лицето са инервени от същия нерв, който преминава през челюстите.

2. Зачервяване и тежко подпухване са най-характерни за остър артрит (гнойна форма), в който патогенни микроби се събират в ставата.

3. Увеличаването на телесната температура, главно поради разширяването на кръвоносните съдове и притока на топла кръв към зоната на възпалителния процес. Това също така провокира развитието на такъв симптом.

4. Усещането за разрушаване и изстискване в ставата се наблюдава поради отока на тъканите.

5. Наблюдаването на слуха може да се дължи на разпространението на възпалението. Също така е важно да знаете, че в случай на инфекциозно възпаление заболяването може да се разпространи във вътрешното ухо, като по този начин причини пълна глухота.

6. Бърза умора.

7. Треска.

8. Ломота в теле.

9. Слабост.

10. Загуба на апетит.

11. Апатия.

12. Болка при ядене.

13. Честа болка в главата.

14. Силно повишаване на кръвното налягане и обостряне на хипертония.

Симптомите на хроничното възпаление в челюстта са:

1. Болка от болка. Неговата интензивност в този случай няма да бъде толкова изразена, но в същото време ще донесе на лицето не по-малко неприятни усещания, отколкото в остра форма. Също така, болката може да се появи и да възникне по всяко време.

2. Нарушаване на мобилността на ставата. Това ще бъде особено очевидно сутрин.

3. Появата на криза в ставата на пациента, която може да бъде придружена от болка.

4. Леко повишение на температурата.

5. Хронична слабост.

6. Лека загуба на слуха (може да е на едно ухо).

Възпаление на челюстта: диагноза и лечение

Поради факта, че причината за възпалението в челюстната става може да се превърне в редица заболявания, преди започване на лечението е важно да се идентифицира източникът на заболяването. За целта е необходимо да се подлагат на такива диагностични процедури:

1. Общ анализ на кръвта.

2. Общ анализ на урината.

3. Откриване на нивото на пикочната киселина.

4. Анализ за количеството протеин.

5. MRT.

6. Радиография на челюстната става.

7. КТ.

Препоръчително е също да посетите такива лекари:

1. Травматолог.

2. Невролог.

3. Терапевт.

4. Ревматолог.

5. Стоматолог.

6. Оториноларинголог.

Възпаление на челюстта: методи на лечение

Традиционното лечение на възпалението на челюстната става включва следните методи:

• обездвижване;

• лечение на наркотици;

• физиотерапевтическое лечение.

1. Имобилизация. Той е показан за дислокации, стрии, наранявания и наранявания на ставите, които са довели до развитие на възпаление. Основната задача на имобилизирането е имобилизирането на засегнатата става. За тази цел на лицето на пациента може да се приложи мека превръзка на брадичката, сухожилие или парето-панкреатично превръзка.

В зависимост от тежестта на състоянието на пациента, тя трябва да се носи от няколко часа до няколко седмици.

2. Лечение на наркотици. Целта му е да премахне синдрома на болката, подуване и подобряване на кръвообращението. Най-често пациентът е причислен към такива групи лекарства:

• противовъзпалителни лекарства (Nimesil);

• аналгетици без наркотичен ефект (парацетамол);

• при силна болка може да се предписват лекарства за наркотична болка (трамадол, морфин);

• цитостатики от воспаления (Циклофосфан, Азатиоприн).

Важно е да се види, че тези лекарства могат да се приемат или перорално под формата на таблетки или инжектирани.

3. Физиотерапия обикновено се прави след лекарство като възстановителна процедура. Продължителността на това лечение се определя от лекуващия лекар в зависимост от тежестта на заболяването и състоянието на пациента.

Традиционното физиотерапевтично лечение включва такъв комплекс от процедури:

1. УВЧ-терапия. Тя е насочена към ефекта на електрическото поле върху засегнатата тъкан. В този случай енергията, която се излъчва от това поле, ще бъде погълната от болните клетки, което ще доведе до подобряване на кръвообращението и нормализиране на ендокринните системи.

Също така UHF-терапията има такива лечебни ефекти:

• облекчава болката;

• подхранва тъкани;

• премахва възпалението;

• подобрява метаболизма в тъканите на пациента.

За да се постигне максимален терапевтичен ефект, тази процедура трябва да се извършва два пъти на ден с деленности за петнадесет минути. Общият курс на лечение не трябва да бъде по-дълъг от две седмици. Можете да го повторите два месеца по-късно.

2. Електрофореза - това е един от видовете физиотерапевтични процедури, които включват лечение на токов удар и различни медикаменти. Когато токът навлезе в болната зона, той има такъв лечебен ефект:

• обезболивает;

• облекчава възпалението в ставата;

• Релаксира се;

• Подобрява кръвообращението.

Най-често при заболявания на ставите, лекарите използват електрофореза с новокаин. Той ефективно помага за облекчаване на болката.

В този случай разтворът с това лекарство се прилага към електрофорезата и след това се прилага върху тялото на пациента. След прилагане на електрически ток, лекарството ще действа върху засегнатата област.

Продължителността на тази процедура е 20 минути. Процесът на лечение трябва да включва най-малко 14 сесии.

Share:
Comments