Възпаление на бъбреците при жените - причините и условията

Едно от възпалителните заболявания на бъбреците - пиелонефрит - е неспецифично инфекциозно заболяване.

Според статистиката през последните десет години броят на случаите на пиелонефрит в общата структура на заболеваемостта е намалял десетократно. Но не трябва да се отпускате, защото възпалението на бъбреците при жените, както преди, често и често е по-често, отколкото при мъжете.

Приблизително 4 до 5 пъти по-често жените страдат от възпаление на бъбреците по-често от мъжете. Дори при децата възпалението на бъбреците се развива при 3% - при момичетата и при 1% при момчетата. Причините за възпаление на бъбреците при 90% от жените са Е. коли - Е. coli. Това се дължи на анатомичната структура на пикочно-половата система при жените.

Защо има възпаление на бъбреците при жените

Начини на инфекция при жени с възпаление на бъбреците

Уретрата при жените е в непосредствена близост до ануса и влагалището. За разлика от мъжете, жените са широки и къси - до два сантиметра. Следователно причинителят на инфекцията, независимо от вида й, може лесно да проникне в уретрата и да достигне до бъбреците през уретерите и пикочния мехур. Това е възходящ път на инфекция. Освен Е.коли от подобен може да влезе в бъбреците и други инфекциозни агенти: Staphylococcus, Klebsiella, Proteus, Enterococcus, Pseudomonas, Enterobacter, патогенни гъбички, вируси. Тези микроорганизми принадлежат към условно патогенната флора, която става опасна при наличие на определени условия. При 20% възпалението на бъбреците при жените е причинено от смесена флора.

Болестите или гъбичките на заболяването навлизат в уретрата и след всеки сексуален контакт, те, като помпа, се "изпомпват" в него. Висок риск от възпаление на бъбреците при жени в менопаузата. Това се дължи на сухотата на лигавиците от възникващите хормонални нарушения, което улеснява въвеждането на патогенния фактор в организма.

Но има и понижаващ начин на инфекция. В такива случаи микробите навлизат в бъбреците през кръвта, ако вече има някаква инфекция в тялото.

Възпалението на бъбреците при жените в присъствието на опортюнистична флора се появява не винаги. Е. Коли постоянно присъства в тялото, но това не означава, че това неизбежно води до болестта. Това се случва, като правило, с намален имунитет и при наличие на определени фактори.

Рисковите фактори са: (IBD), кисти на яйчника, захарен диабет, медицински манипулации (катетеризация, трансвагинален или трансректален ултразвук), хирургични интервенции на урогениталната система, възрастта на жената (рискът се увеличава с възрастта) и бъбречната недостатъчност.

Клинични прояви на възпаление на бъбреците при жени

Възпалението на бъбреците може да бъде остро и хронично. Острата възпаление на бъбреците при жените, ако не започне при лечение на времето, може да отиде в хронична форма. Хроничното възпаление на бъбреците при жените не е непременно продължение на острата. Има случаи, когато първоначално заболяването има признаци на хронично заболяване.

Клиничната картина на остро възпаление на бъбреците протича ярко: може да започне със силна болка в областта на бъбреците или само от едната страна, защото процесът е едностранчив. Съпровожда се от висока температура - над 380 градуса, студени тръпки, главоболие, гадене, понякога повръщане, тежка слабост, неразположение, липса на апетит. Това са общи признаци на всеки възпалителен процес в тялото. В допълнение, често уриниране, главно през нощта, нарушава (ноктурия).

Болката в възпалението на бъбреците при жените може да бъде препасана, главно в долната част на гърба, тъп, различен характер - с двустранно възпаление на бъбреците. Когато позицията на тялото се промени, интензивността на болката не се променя. При гноен пиелонефрит температурната крива може да бъде спазмодична: няколко пъти на ден се увеличава до 390 ° С и се намалява до подферилни цифри. Треската може да продължи една седмица, понякога повече.

При навременна диагноза и лечение започна, подобрението се проявява при 95% от пациентите на втория ден.

Хронично възпаление на бъбреците при жените - признаци на клиничната картина

Важно е да започнете лечението навреме, така че болестта да не стане хронична. Но хроничното възпаление на бъбреците може да бъде без предшестващия остър стадий.

При хронично възпаление на бъбреците при жени, клиничната картина се изтрива, не може да има конкретни оплаквания. Нарушават обща слабост, летаргия, умора, неразположение, студенина. Възможно е да има нощно пътуване до тоалетната, лек оток на лицето, ръце сутрин, температура на суфлерлите (37,10 - 37,40 ° C) вечер без очевидни причини, дискомфорт в долната част на гърба или болезнени болки от една страна, увеличаващи се с физическо натоварване. Възможно е дори да има леко повишение на кръвното налягане, което преди това не е било забелязано.

Хроничното възпаление на бъбреците се разкрива по време на подробен преглед.

Как да разпознаем възпалението на бъбреците при жените - диагноза

Задължителни задължителни тестове за кръв и урина, ултразвук на бъбреците, ако е необходимо - екскреционна урография, рентгеново изследване с контраст, компютърна томография, ангиография на бъбреците на артериите, радионуклидно изследване. Най-често диагностицирането на възпаление на бъбреците не е особено трудно, така че най-новите изследвания се провеждат в сложни диагностични случаи.

При анализа на урината и кръвта има признаци на възпаление: в кръвта - левкоцитоза и повишени ESR, в урината - левкоцити, еритроцити, в малки количества - белтък, може да има бактерии, реакция на урината - алкална (рН 6,2 - 6,9). Промените в цвета (урината става тъмна) и прозрачността (облака на урината).

В бактериологичната култура урината разкрива определен патоген и неговата чувствителност към определен антибиотик. При възпаление на бъбреците в 1 ml урина броят на бактериите надвишава 105.

За да се изследва функцията на бъбреците, е необходимо да се постави уринен тест за Zimnitsky: на всеки три часа през деня урината се събира в отделни контейнери, определя се количеството дневна и нощна порция и плътност. При възпаление на бъбреците се наблюдава намаляване на плътността на урината, преобладаване на нощната диуреза през деня.

За диференциална диагноза на възпалителния процес се събира проба от урина според Nechiporenko: 1 ml от урината от левкоцити, еритроцити и цилиндри се отчита в 1 ml. При възпаление на бъбреците броят на левкоцитите значително надвишава броя на червените кръвни клетки.

От инструменталните методи на изследването е задължително ултразвуковата ултразвукова (ултразвукова) даване възможност за определяне на наличието на камъни, кисти, язви, размер на бъбреците, плътност на паренхима. При остро възпаление на бъбреците еногенността паренхима неравномерно намалява. В хроничен процес се повишава ехогенността.

Как да се лекува възпаление на бъбреците при жени

Лечението започва веднага след поставянето на диагнозата. Антибактериалните лекарства се предписват незабавно, без да се очакват резултатите от бактериози и да се определи чувствителността на засети флора към антибиотици, тъй като реакцията на бацила е възможна на петия или шестия ден. Но до този момент състоянието с началото на лечението се подобрява и често не е необходимо да се променя веднага предписания антибиотик. Само в случай на липса на ефект е необходима лекарствена замяна. Понякога се предписват едновременно две антибиотици от различни групи.

Използва се за възпаление на бъбречни флуорохинолони, защитени пеницилини (аминопеницилини), цефалоспорини, макролиди.

Понастоящем категорично не може да се използва при лечението на лекарства от серия пеницилин (ампицилин и т.н.), тъй като при тях 40% развиват резистентност, 5 - NOC, бизептол. Успешно се използват защитените полусинтетични пеницилини (тазобактам, сулбактам (узазин) и др.).

Флуорохинолоните се предписват емпирично (спарфлоксацин - "Sparflot" - използван за възпаление на бъбреците при млади жени, левофлоксацин - "Levolet" - предписван за възпаление на бъбреците при възрастни жени). Това се дължи на някои ЕКГ промени, които могат да се появят по време на лечението.

Макролидите (еритромицин, кларитромицин, рокситромицин, спирамицин) потискат синтеза на протеин в микробната клетка, така че тяхното назначаване е ефективно при възпаление на бъбреците.

Цефалоспорините могат да се приемат под формата на таблетки, ако жената понася приемането им (ципрофлоксацин, цефалексин, цинанат) и не нарушава гадене и повръщане при приемането на лекарството. Ако тези нежелани реакции са изразени, лекарството се прилага парентерално (цефтриаксон, цефатоксим) два пъти дневно. Ако ефектът не настъпи в рамките на три дни, антибиотикът се променя. Необходимо е провеждането на допълнителни изследователски методи за елиминиране на усложненията (абсцес, сепсис).

Лечението с антибиотици се провежда най-малко 10 дни.

Едновременно с това, за да се подобри ефектът от лечението, се предписват уротипептипи: нитрофурани: furagin, furamag, монорен. Monoral може да се използва дори при бременни жени и се използва веднъж в еднократна доза.

Използват се противовъзпалителни средства на растенията (канефрон, цистон, фитолизин). Kanefron практически няма странични ефекти, е напълно безопасен, има антиспазматичен, противовъзпалителен и аналгетичен ефект.

Антихистамините също се използват (tavegil, кларитин, суперстин и т.н.), диуретик, ако е необходимо (фуроземид), спазмолитичен (no-sppa, drotaverin), мултивитамини, възстановителни, подобряващи имунитета.

Освен това се прилагат бъбречни такси под формата на чай, диетична храна (диета без съдържание на сол, ограничаване на протеините, повече плодове / вибринум), плодове, голямо количество течност - до два литра чиста вода (при липса на противопоказания), пресни сокове). Определено трябва да се изключат с възпаление на бъбреците при жени алкохолни напитки, газирана вода с вода.

По време на лечението е желателно да се преустанови полов акт поради риска от допълнителна инфекция.

Необходимо е да запомните, че лечението трябва да се прилага самостоятелно, в зависимост от тежестта на заболяването, възпалителна бъбречна процес поток, и общото състояние на болестите, свързани жена. Самолечението може да доведе до прогресията на заболяването, появата на различни сериозни усложнения. Усложненията включват абсцес, сепсис, бъбречна недостатъчност. Въпреки, възпаление на бъбреците при жените не първоначално е тежко заболяване, неговите усложнения с неадекватно лечение може да доведе до смърт. Според статистиката, ако след диагнозата на пиелонефрит жена няма да се промени начина на живот и да започне лечение, продължителността на живота не надхвърля десет години. Сепсисът, както показват фигурите, се превръща във фатално усложнение за всеки трети човек, за онези, които го имат.

От известните жени, които починаха от сепсис, което беше усложнение на възпалението на бъбреците, беше известният бразилски модел Мариан Брейди Коста. В опит да спре септичния процес ръцете и краката й бяха ампутирани, но не беше възможно да се спаси от фатален изход.

Бъбречно възпаление на бъбреците, усложнено от сепсис, друга известна жена - певицата, носител на наградата Грами, Ета Джеймс.

Но въпреки тъжните статистически данни, с възпаление на бъбреците, една жена може да преживее пълен живот, без да се ограничава от каквато и да е времева рамка, ако се наблюдават важни състояния: превенция и своевременно лечение на възпаление на бъбреците.

Share:
Comments