Възпаление на ахилесовото сухожилие: причини и симптоми.

Възпалението на ахилесовото сухожилие е доста често срещано заболяване, което най-често се наблюдава при спортисти след тежко физическо натоварване. Въпреки това, дори при хора, които не се занимават със спорт, развитието на тази болест е възможно. Нека разгледаме по-подробно причините за възпалението на ахилесовото сухожилие и начините за премахване на такова заболяване.

Симптоми и признаци на възпаление на ахилесовото сухожилие

Обикновено възпалението на ахилесовото сухожилие е придружено от такива симптоми:

1. Поява на остра рязане болка, която е локализирана в зоната на петата и дава на площта под телета. Природата на болката се изгаря, расте, дърпа. В същото време синдромът на болката понякога е толкова висок, че човекът напълно не може да стъпи напълно на крака си.

2. Възможно е повишаване на телесната температура при протичането на възпалението.

3. Зачервяване на кожата в областта на възпаления сухожилие.

4. Поява на характерна криза на костите в глезена, която се проявява по време на движението на крака.

5. Развитие на тежко подуване на меките тъкани в ахилесовото сухожилие.

6. Усещане за пулсиране в крака.

7. Дискомфорт при стъпване на крака.

Възпаление на ахилесовото сухожилие: причини

Като правило, ахилесовата сухожилия се задушава поради следните причини:

1. Вродените патологии на развитието на тази сухожилия, дори в детството, водят до това, че детето постоянно ходи само с един пръст. В този случай, дори и в удобни обувки на плоска подметка, бебето няма да може напълно да стъпи на стъпалото. С възрастта този проблем обикновено не изчезва, тъй като сухожилието е значително съкратено. Това води до хроничното му възпаление и дори глухота.

2. Кръстов крак или плосък крак също е вродена дефект в развитието на крака, поради което е трудно човек да ходи. В този случай тя не само може да възпали сухожилието, но също така има постоянно подуване на краката, болка при ходене и бързо умора на краката.

3. Постоянното носене на неприятни обувки, което е твърде малко или се втрива, е изключително отрицателно изложено на общото състояние на крака и може лесно да предизвика възпаление на сухожилието.

Още по-голяма опасност е носенето на обувки с високи токчета. Това се обяснява с факта, че когато носите обувки с токчета, ахилесовото сухожилие постепенно се съкращава, тъй като просто не е необходимо да се разтяга за ходене по обикновена подметка. С течение на времето проблемът е толкова продължителен, че когато една жена реши да отиде в спорта и да обувки маратонките си, тя просто е неудобно ходене. Това води до възпаление.

4. Прекаленото физическо натоварване на краката води до пренатоварване и развитие на възпаление в сухожилието. Обикновено това се наблюдава при спортисти по време на интензивно обучение.

5. Метаболитни нарушения в организма.

6. Повишен холестерол в кръвта.

7. Преди това е претърпял нараняване на крака.

Методи за лечение на възпаление на ахилесовото сухожилие

Преди да започнете лечението, трябва да диагностицирате заболяването. За целта пациентът трябва да проведе такива изследвания и процедури:

1. Общ анализ на кръвта и урината.

2. Ултразвук на крака.

3. Рентгенография.

4. Изследване и палпиране на крака в травматолог и хирург.

След установяване на диагнозата, на лице се предписва лечение, в зависимост от пренебрегването на заболяването и наблюдаваната симптоматика.

Лекарствената терапия включва назначаването на такива групи лекарства:

1. Анестетици (аналгетици) се използват за синдром на силна болка.

2. Спазмолитици могат да се използват за внезапни пристъпи на болка.

3. Антипиретици се предписват при висока температура.

4. Противовъзпалителни лекарства.

5. Препарати за подобряване на кръвообращението.

6. Витаминни комплекси.

Физиотерапевтичното лечение се предписва след лекарствена терапия. Той предвижда следните процедури:

1. Масаж. То трябва да се извършва от специалист. Продължителността на курса на лечение с масаж трябва да включва най-малко десет сесии.

2. Лечение грязями.

3. Ozokerit.

4. Използване на приложения с парафин.

Традиционното лечение на възпалението на ахилесовото сухожилие има такива характеристики:

1. Препоръчва се пациент със силна болка да се съобрази с почивката на леглото. Когато болките леко намаляват, можете да се движите с бастун.

2. Ако е невъзможно да стъпите върху крака за по-добро обездвижване, препоръчително е да затегнете крака плътно с гъвкава превръзка. Също така, вместо това можете да нанесете гипс.

3. По време на лечението е важно напълно да се изключи физическо натоварване на болния крак.

4. Прилагане на студени компреси към болния крак.

5. Носещи специални фиксиращи обувки.

Хирургичното лечение се предписва на пациенти в отсъствието на очаквания ефект от лечението с лекарства. Обикновено се извършва със силно поражение на сухожилието и скъсване.

Самата операция се състои в шиене на краищата на разкъсана или повредена сухожилие със синтетични нишки. В този случай операцията обикновено се извършва чрез затворен метод (без отворен хирургичен разрез).

Продължителността на възстановяване след такова лечение обикновено е от един до три месеца. В този период човек трябва да се придържа към такива препоръки:

1. Избягвайте физическо натоварване на краката си.

2. Отнасяйте площта от операцията с антисептични разтвори, така че раната бързо се стяга. Също така е възможно да се прилагат стерилни превръзки и лечебни мехлеми. В същото време всички лекарства, които се използват, трябва да бъдат обсъдени с лекуващия лекар, особено по отношение на пероралното приложение на лекарства за болка.

3. В рамките на един месец след операцията е необходимо непрекъснато да се използва гипсова превръзка.

4. За подобряване на кръвообращението краката често трябва да се повдигат над нивото на таза. За да направите това, ще бъде достатъчно просто да поставите висока възглавница под възпаления крак.

5. В случай на силна болка или повръщане, важно е незабавно да се информира лекар.

Възпаление на ахилесовото сухожилие: лечение и профилактика

За да се предотврати възникването на възпаление на ахилесовото сухожилие, трябва да се придържаме към такива медицински препоръки:

1. Спрете да упражнявате временно, ако причиняват болка в крака. Обикновено 1-2 седмици са достатъчни, за да могат мускулите да "почиват" и да се върнат към формуляра, за да възобновят спортни натоварвания. Ако през това време болката не преминава, тогава почивката трябва да бъде удължена. В същото време е строго забранено да се упражнява с видима болка.

2. Ако се появи оток на краката, те трябва да бъдат пренавити с гъвкава превръзка, за да се възстанови циркулацията на кръвта. Студените компреси с лед, които могат да бъдат закрепени за не повече от двадесет минути, също ще помогнат.

3. За да премахнете умората на краката, трябва да направите масаж. Масажни масла могат да се използват и за това.

4. Трябва да използвате ортопедични стелки за обувки, така че те да свалят товара от краката. В допълнение, сега има специални вложки под петата, което ще намали напрежението на сухожилието и ще помогне да се освободим от вече съществуващото възпаление.

5. Обувки с високи токчета могат да се носят, но само в специални случаи, а не за цял ден.

6. Всеки път преди силно физическо натоварване на краката се препоръчва специална тренировка за краката.

7. Трябва да изберете обувки с твърд гръб, който да фиксира крака добре.

8. Ако има първо подозрение за възпаление на сухожилията, важно е веднага да се консултирате с лекар и да не отлагате състоянието си, в противен случай няма да избягвате опасни усложнения.

При липса на своевременно лечение на възпалението на Ахилесовата сухожилия такива усложнения могат да се развият в лице:

1. Хронична болка в крака, поради която той просто няма да може да стъпи на крака. Това ще доведе до глупост.

2. Склонност към разкъсване на сухожилието. В този случай разкъсването на самия сухожилие ще доведе до много повече болка и значително ще удължи хода на лечението.

3. Развитие на тендинит или тендоноза - състояние, при което структурата на сухожилията се деформира. Това води до нестабилност и склонност към разкъсване.

4. Хронично подуване на долната част на краката, което ще доведе не само до нарушаване на кръвообращението, но и значително усложнява процеса на носене на обувки (поради отока на крака просто не е възможно да се обличат тесни обувки).

5. Треска и слабост се появяват вследствие на постоянно възпаление и стрес в организма.

Share:
Comments