Възпалени очи: причини, себе си. какво да направите, ако

Дискомфортът в очите на много хора се превръща в норма: продължителна работа на компютъра, четене при неудобни условия и т.н.

Всичко това са непосредствените причини за много неприятни симптоми.

Човешкото око не е подходящо за дълги товари от този вид.

Ако не се грижите достатъчно за очите, това може да доведе до развитие на сериозни заболявания, чийто резултат в повечето случаи е плачевен.

Как да се определи причината за болката и как да се предотврати образуването на патологии?

Възпалени очи: причини

Ако очите ви болят, причините за това винаги са патологични. Единственият въпрос е колко зле е патологията. За щастие наистина сериозните заболявания са предимно безболезнени (те са "глупави" и не се чувстват до последното време) и е трудно да ги пропуснете, но има и изключения. Какви заболявания може да боли синдром казват:

Възпаление на очните структури, Сред тях е известният и добре познат конюнктивит. Това е възпаление на конюнктивата - черупката на очната ябълка. Непосредствената опасност не носи зрението, но причинява много неприятни явления, освен това лесно се предава от превозвача (силно заразно).

Значително по-тежък увеит. Това е една цяла група патологии, които се характеризират с възпаление на хориоид на окото (може да бъде предна, когато ирисът е възпален, може да покрие цялата мембрана). Увеитът е опасен поради агресивния му курс: възпалението лесно преминава към ретината, което е изпълнено с частична или пълна загуба на зрение.

Кератит. Поражението на роговицата. Възпалението на роговицата може да доведе до мътност и значително намаляване на зрението.

И трите групи болести са с инфекциозен произход. Това са болести, които са по-лесни за предотвратяване от лечението (особено правилно казано за увеит и кератит).

Наранявания на окото, Различните механични, термични, химически лезии на очите се очаква да бъдат придружени от болка.

Прекомерно излагане на очите, Професионална "болест" на офис служители, бижутери, студенти, програмисти (също и други лица, чиято работа е свързана с висок визуален товар). Строго погледнато, болестта не е така. С дълъг поглед към обекта, разположен на същото разстояние от окото, мускулите на тялото преуморяват.

Патология на окото, Изключително опасна и не по-малко коварна болест, при която има болков синдром - глаукома. За съжаление, "лазурно" заболяване може да се появи с летаргични симптоми: човек в този случай не знае за неговия проблем, като отпива болки в окото за умора.

Болести на нервната система, Мигрена, клъстерните главоболия винаги се характеризират с интензивна болка в едното око.

алергия. алергия может проявляться по-разному: астматическими приступами, отеками, а может воспалением сред глаза. Чаще развивается аллергический конъюнктивит. Своими силами отличить аллергическую форму заболевания и инфекционной может быть сложно.

Болести на опорно-двигателния апарат, Странно, болката в очите може да доведе до остеохондроза на цервикалния гръбначен стълб. Това са отразени усещания.

Автоимунни заболявания, засягащи съединителната тъкан, Те са изключително редки.

Други механични причини, Така че просроченото носене на лещи може да доведе до болка.

Възпалени очи (причини): симптоми

Както се оказа, ако очите са възпалени, причините са различни. В допълнение към болката в описаните проблеми има и други прояви:

Възпалителни лезии придружено от силна болка и / или пареща болка, локализирана на повърхността на очната ябълка. При задния увеит синдромът на болката се усеща някъде "в дълбините" на окото, това е тревожен симптом. В допълнение към болката се появяват следните прояви:

- интензивна лакримация. Поради повишената активност на слъзната жлеза (това е естествена отбранителна реакция на тялото). По този начин окото се опитва да се отърве от патогена на възпалението, като едновременно с това натрупва голям брой левкоцитни клетки в мястото на лезията.

- Зачервяване на окото. Кръвоснабдяването на окото се увеличава драстично. С кръв към мястото на инфекцията, клетките, които се борят с инфекцията (левкоцитите) идват.

-Положение на гной (характерно за конюнктивит). Вероятно всички поне веднъж в живота ми се събудиха с очите им, прилепнали в буквален смисъл. Отделянето на гной е нормално при инфекциозни заболявания. Това е доказателство за активната работа на имунната система (в гной има огромно количество мъртви бактерии, смесени с мъртви бели кръвни клетки).

Често срещан спътник на възпалението на окото е хипертермия (повишена температура). Симптомите на интоксикация се развиват: главоболие, слабост и др.

пренапрежение съпътстващо зрение, сълза. Очите стават червени (капилярите са видими). Контурите на отдалечени обекти се замъгляват, а зрителната острота пада рязко. Това е временен феномен, който напълно изчезва след 1-2 дни (при условие, че очите "почиват"). Ако се получи непрекъснато повръщане, рискът от появата на миопия (миопия), спазъм на настаняването е голям. Много по-трудно е да се решат такива проблеми.

Очни болести (по-специално глаукома) протичат по различни начини. Болката е налице почти винаги, но трябва да имате справедливо наблюдение, за да определите наличието на болестта. Глаукома често се маскира за неврологични патологии: мигрена, остеохондроза. Болката едностранна, може да бъде изключително интензивна (с рязко увеличаване на вътреочното налягане). Очите стават червени, зеницата се разширява и престава да реагира адекватно на светлината. Когато гледате източника на светлина (лампа, фенерче и т.н.), пациентът вижда кръговете на ириса.

При остеохондроза на гръбначния стълб те боли не само и не толкова очите. Дискомфортът се "излива", източникът на който се определя в областта на гръбначния стълб. Често пациентите отбелязват тежестта и пулсиращата болка в гърба на главата. Да се ​​разграничи остеохондрозата от други патологии, които причиняват очни симптоми, не е лесно. Само един лекар може да направи това.

Възпалени очи (причини): диагноза

Точно да се определи защо очите са не толкова лесно: причините са хетерогенни, симптоматиката често е замъглена. Без помощта на офталмолог не може да се разбере: рискът от грешки е твърде голям и цената на такава "липса" е висока. Диагностичната стратегия като цяло е стандартна:

• Първоначална проверка. Включва устно разпитване на пациента и провеждане на "рутинни" проучвания. Това включва проверка на зрението на специални маси, изследване на фонда. Изследването на ретината, окото на нервите и съдовете на фонда чрез "рутинни" методи определя само най-тежките нарушения, поради което не може да бъде описано като информативно, но е необходима проверка на остротата на зрението.

• Измерване на НОР. Почти навсякъде са инсталирани безконтактни устройства, които да променят вътреочното налягане. Високото ниво на ВОН дава основание да се подозира, че е глаукома.

• Биомикроскопия. Проучване с прореза лампа. Позволява ви да проучите околното пространство (включително хороида). Използва се за диагностициране на увеита.

• Компютърна периметрия. Предоставя възможност за оценка на зрителното поле. При някои заболявания (глаукома, патологии на ретината и т.н.) има "слепи" области (скотома). Периметрията позволява да се идентифицират такива райони. Най-информативен е компютърната периметрия. Други методи са по-малко точни.

• Офталмоскопия с леща Goldman. Използва се по-рядко, защото изисква специално оборудване и умения. В областните клиники, за да отговарят на електронния офталмоскоп е почти невъзможно, според указанията се отнасят до така наречените. лазер хирург.

• Гениоскопия. Метод за контакт на диагнозата на глаукома. Той се състои в изследване на предната камера на окото (дава възможност да се оцени дренажната система на зрителния орган). Прост и в същото време информативен метод на изследване.

• Ултразвуково изследване на окото. Назначен в противоречиви случаи, ви позволява да идентифицирате промените от всички околни среди: короида, ретината.

В комплекс от тези изследвания е достатъчно за изясняване на диагнозата. По правило се използват само някои от тези методи. Всичко зависи от клиничната картина и от наблюдението на лекаря.

Възпалени очи (причини): лечение

Специфичните методи за лечение и имената на лекарствата се определят от лекаря въз основа на разкритата патология. Лечението в по-голямата част от случаите е консервативно и се състои в локалното приложение на лекарства (под формата на капки и мехлеми). При тежка форма на глаукома може да се предпише хирургично лечение.

Предлагат се следните групи лекарства:

Антибиотични лекарства (антибиотици), Назначен за всички видове инфекция на окото. Те помагат на имунната система да се справи с патогена. Формата е различна: мехлеми, капки.

Препарати за умора на очите, На практика те не се назначават от лекари, тъй като терапевтичната стойност на такива лекарства е съмнителна и са открити голям брой противопоказания. Такива популярни капки "Vizin" и други подобни са опасни: те имат вазоконстриктивен ефект, влошават изтичането на течности и храненето на очите. Тяхното използване е изпълнено със сериозни последици.

Препарати за травма на роговицата. Травматични фактори, дори незначителни засяга целостта на очните тъкани: роговицата и конюнктивата, която се проявява от оток, зачервяване, болка и парене, усещане за чуждо тяло в окото. За възстановяване на тъканите на окото след нараняване са доказани средства за Декспантенол - вещество различни регенериращ ефект върху тъкани, по-специално, очен гел "Korneregel". Той има лечебен ефект се дължи на максимална концентрация от 5% декспантенол *, и съставна Carbomer поради вискозна консистенция декспантенол удължава контакт с очната повърхност.

Противовъзпалителни капки, За облекчаване на дискомфорта, причинен от възпалението. При неусложнени клинични случаи лекарите предписват Diclo-f, Indocollir (в същото време е упойка) и други.

аналгетици, Използването на аналгетици се практикува за облекчаване на дискомфорта.

Препарати за контрол на глаукома, Включете цял набор от инструменти. Те се избират само от лекар и строго се основават на характеристиките на тялото на пациента и на хода на патологията.

антихистамини, Задайте във връзка с аналгетици и противовъзпалителни при доказаната алергична етиология на очните проблеми.

Възпалени очи (причини): превенция

Описаните заболявания са тежки и дават опасни усложнения. Междувременно съществуват прости правила, придържащи се към които рисковете могат да бъдат сведени до минимум.

• Очите трябва да бъдат покой. Традиционната "формула", според която всеки час трябва да бъде прекъсван за пет минути, не работи. Много по-ефективно е превеждането на гледката към най-отдалечените обекти на всеки 2-5 минути в продължение на 10-20 секунди.

• Правилата за хигиена са задължителни. Не докосвайте очите с мръсни ръце. Обикновена истина, която често чуваме от децата и казваме на нашите деца, но зле научихме.

• За всеки дискомфорт в областта на очите незабавно се консултирайте с офталмолог. Това може да бъде банална работа, или може би глаукома. Не трябва да се шегувате с вицове.

По този начин причините за болката в очите са многобройни. Почти винаги говорим за болести, много от които са изпълнени с нарушено зрение и проблеми в бъдеще. Веднага щом пациентът почувства дискомфорт в очите, не можете да отложите посещението при лекар. Благодарение на този отговорен подход ще бъде възможно да се идентифицира болестта във времето и да започне лечението й.

* 5% - максималната концентрация на декспантенол сред очните форми в Руската федерация. Съгласно Държавния регистър на лекарствата, държавните медицински продукти и организации (индивидуални предприемачи), ангажирани в производството и производството на медицински изделия, както и от данни от производители с отворен код (официални сайтове, публикации), април 2017Има противопоказания. Необходимо е да прочетете инструкциите или да се консултирате с експерт.

Share:
Comments