Възможно ли е да се направи манта за настинка или по-добре

Мога ли да направя мантия със студ и кашлица?

Много родители не знаят отговора на този въпрос, но лекарите настояват, че е необходима превантивна ваксинация.

Но дали са верни в този случай?

Как ще се отрази теста върху общото състояние на детето, дали ринитът и кашлицата ще повлияят на резултата?

Родителите трябва да знаят, че реакцията на Мантукс изобщо не е инокулация, а имунологичен тест, насочен към откриване на туберкулозни бактерии.

В тази статия ще отговорим на въпроса дали е възможно да се постави мантия в хрема. Можете да научите мненията на лекарите и родителите. Струва си да се отбележи колко правилно е необходимо да се оцени манту при болести и дали могат да възникнат грешки.

Възможно ли е да се направи манту за студ: какво е манту?

Всяко бебе, което е било инжектирано с BCG ваксина за първи път, получава след това мантия. Въпреки това, всяка майка може да откаже да ваксинира, така че преди да я постави, здравните работници трябва да поискат разрешение от законните представители.

След въвеждането на BCG ваксината се провежда реакционен тест за няколко последователни дни. Така че бебето се инжектира със субстанция, наречена туберкулин, мястото на инжектиране - точно под коляното отвън. Няколко дни по-късно лекарят оценява резултата. Тази диагноза се провежда за всички деца под 17-годишна възраст. След това използвайте други методи - флуорография.

Но възможно ли е да се направи манту за ранен нос и кашлица, която да се интересува от много родители? Често се случва да идвате с цел редовно превантивно посещение, а педиатърът казва, че трябва да поставите манту. В този случай лекарят не обръща никакво внимание на това, което казвате за неотдавнашното заболяване на вашето дете. Но какво е това? Дали лекарите са безотговорни? Не е необходимо да правите изводи самостоятелно, преди да отговорите на въпроса, трябва да се вмъкнете по-дълбоко в същността на процедурата.

Ако обобщим общата идея за ваксинация, можем да направим следното заключение, от което става ясно защо все още е необходимо:

1. Основната цел на ваксинацията е да се идентифицират инфекциите на ранен стадий на развитие.

2. Ако родителите смятат, че детето им не се нуждае от такава ваксинация, те имат право да напишат отказ.

3. Ако в детска градина или училищна карантина, като по този начин организмът на детето е силно отслабен, е по-добре да отложите ваксинацията за известно време.

4. Невъзможно е да се постави точна диагноза (туберкулоза) само върху проба манту. Като признание за диагнозата са необходими повече изследвания.

5. Диагнозата за инфекция с туберкулоза може да се направи чрез кръвен анализ, който има името ELISA (ензимен имуноанализ).

6. Реакцията на ваксинацията зависи от това как се грижите за нея. След като лекарят направи ваксината, той ще даде определени препоръки, които трябва да бъдат следвани. Ако нещо се пропусне, резултатът може да бъде положителен.

Дали е възможно да се направи или да се направи манда в студа: дали е опасно

Мога ли да направя мантия със студ и кашлица? Многие педиатры отвечают на вопрос положительно. Все можно объяснить просто и понятно.

Реакцията на Мантукс не е друга ваксина за дете. По време на процедурата лекарят не "доставя" ваксината на тялото на бебето. С помощта на инжектиране в тялото се въвеждат реагенти. Туберкулинът не взаимодейства с имунната система, дори не причинява лесна форма на болестта, както и много други ваксинации. Благодарение на веществото е възможно да се открият антитела, които се получават след ваксиниране с BCG. Под въздействието на туберкулин в тялото има определена реакция, която лекарите могат да определят след няколко дни.

Лекарите настояват, че ринитът и кашлицата не са оправдание за това, да не се ваксинират. Манипулацията може да се извърши дори при много вирусни и респираторни заболявания, при които червените гърловини и телесната температура се повишават.

Но дали мнението ще се промени, ако разгледаме този въпрос малко от другата страна? Какво представлява обикновена настинка? Това е резултат от вирусна атака, към която се прибавят различни бактериални инфекции. Причината може да се открие и при други респираторни вируси.

След като детето има хрема, времето му на имунната система. Важно е да запомните, че туберкулинът, по един или друг начин, взаимодейства с имунната система. Такава ваксина "тества" дали имунитетът е натоварен срещу туберкулозни бактерии, които изобщо не са подобни на тези, които са причинили хрема. Но всяко притеснение за имунната система на детето може да повлияе неблагоприятно на реакцията на ваксината.

  • ВАЖНО! Изтичащият нос е основният симптом на появата на респираторни заболявания. Ако родителите се интересуват дали е възможно да се направи мантия със студ и кашлица, не забравяйте, че когато пробата е направена с ринит, кожните реакции ще се променят.

Ако вземем предвид факта, че Mantoux не може да даде 100% точен резултат, появата на допълнителни провокиращи фактори допълнително ще обърка лекарите при дешифрирането на резултата.

Дали е възможно да се направи или да се направи манда в студа: ринит след манту

Много деца, които наскоро са имали манту, имат малък хрема. Родителите свързват това състояние с отговора на инжектирания туберкулин. Но всъщност няма връзка между мантията и обикновената настинка. В туберкулин се съдържат само детоксикирани или убити фрагменти от туберкулозни микобактерии. Няма абсолютно нищо в тях, което би могло да повлияе на появата на обикновена настинка.

Най-вероятно, течният нос е просто съвпадение и е свързан с вирус, който би могъл да бъде получен на всяко публично място. Ето защо родителите нямат причина за безпокойство.

Но ако изведнъж, заедно с обикновената настинка, температурата на тялото се повиши, по-добре е да се обадите на линейка, за да избегнете нежелани последствия.

Възможно ли е да се направи манту за настинки: противопоказания

В продължение на няколко години лекарите не могат да постигнат консенсус за мантрата. Някои смятат, че е възможно да се правят ваксини само ако детето е напълно здраво. Други, напротив, твърдят, че манту е просто тест, който не засяга организма на детето. Съответно, няма бариери за ваксинация, няма кашлица, няма ринит, няма противопоказания.

Но всъщност и двамата са прави. Туберкулините абсолютно не са опасни за здравето, този факт се доказва научно.

С други думи, ако поставите манту с малка студ, няма да се случи нищо ужасно. Но от друга страна, под въздействието на вируси и инфекции, резултатът може да не е точно. На мястото на инжектиране много деца могат да получат тежко възпаление. За всеки родител това е голяма причина за безпокойство и стрес.

Но още един проблем се крие във факта, че реакцията не може винаги да бъде правилно оценена от лекарите. Мнозина измерват незабавно цялата област на зачервяване, дори когато има подуване. Но всъщност се оценява само размерът на папулата - уплътнението, което е близо до следата от иглата.

Ето защо, дори при напълно здрави деца, резултатите може да са неправдоподобни. От това може да се заключи, че родителите могат основателно да откажат ваксинацията.

Последната реакция на ваксинацията трябва да бъде оценена само от специалист, който разбира този проблем.

Ако бебето има кашлица или хрема, то само родителите могат да решат дали се нуждаят от тази ваксина или да я откажат по-добре.

Страховете на родителите

Всички родители се страхуват, че след поставянето на мантуа ще възникнат сериозни усложнения. В повечето случаи всичко това е пресилено и неоправдано.

  • Важно! В даден момент се инжектира малка доза туберкулин, която няма никакви последствия за тялото.

Най-добре е да се откажете от пробата, но не защото може да има странични ефекти, а защото информативната стойност на такива ваксини е голям въпрос.

Много родители се оплакват, че децата им са ваксинирани в детските градини и училищата и не предупреждават родителите за това. Струва си да се каже, че действията на медицинските работници в този случай са незаконни.

Заключение

По този начин може да се заключи, че не е необходимо да се прави манту в хрема или кашлица, ако няма подозрения за туберкулоза. Но дори и да решите да го направите, нищо чудно няма да се случи с вашето дете.

Като допълнение можете да препоръчате някои алтернативи на теста Mantoux - Quantiphyron и Diaskintest.

Share:
Comments