Възможно ли е да се яде варен и пушен колбас на диета?

Ние веднага отхвърлим всички фалшиви съмнения. Кренвиршът не е месо. Според стандартите за чисто месо, то трябва да бъде поне 10 процента. Всички останали изброени съставки нямат никакъв смисъл. Освен това те не са в състояние да причинят пряка вреда на здравето - костното брашно, целулозата и нишестето се намират и в други продукти, които консумираме. От тази гледна точка магазинният салам е безвредно. По-добре е да се подходи към този проблем по различен начин - струва ли си да включите колбаси в диетата си изобщо?

наденица

От гледна точка на здравословното хранене, наденицата има до четири значителни недостатъка. То е твърде дебело, твърде високо в калории, съдържа много сол и консерванти. Ето защо ние отбелязваме веднага - можете да го използвате редовно само здрави и физически активни хора. Помислете за това на хора с бъбречни и сърдечни заболявания - поради голямото количество сол, съдържаща се в колбаса. В допълнение, много видове наденица, импрегнирани с натриев нитрат (нитрат) и дим, което повишава нивото на канцерогени. Разбира се, за да се обадите на наденицата здравословно хранене няма да обърне езика - особено ако погледнете калоричното му съдържание и съдържанието на мазнини. Но може лесно да се счита за сезонен продукт - през зимата, когато тялото се нуждае от повече калории за отопление. В този случай можете да го използвате редовно, но умерено и не през нощта. Опитайте се да ядете наденица сутрин - когато тялото се нуждае от най-много калории.

Появата и количеството месо, което се съдържа в колбаса, играе жестока шега с купувача. Като разсъждаваме на принципа "колкото повече месо, толкова по-полезно", мнозина избират пушен сорт. И погрешно - просто пушената наденица е най-вредната. Той има най-канцерогените, мазнините и калориите. Нека сравним основните сортове колбаси по отношение на калоричното съдържание и съдържанието на мазнини.

Съдържание на мазнини (% на 100 гр.): Варено - 13.5-29.6; варени и пушени - 27,5-39,0; Полупушени - 17,4-40,2; пушени - 41,5-47,8 !!!!!!!!

Калоричното съдържание на колбасите е следното (kcal на 100 g): варено - 170-316; варено и пушено - 360-420; полупушени - 372-466; неварени - 473-514.

Също така е необходимо да се вземе предвид съдържанието на натрий във всяка от сортовете. За съжаление, не можахме да разберем точната цифра - всичко зависи от конкретния тип наденица. Всеки от тях е произведен според собствените си стандарти. Освен това, няма гаранция, че GOST се спазват стриктно - често се добавят минерално месо и сол "по око". Струва си да се разгледа и сезонът - в горещия сезон, солта се добавя повече, за да се увеличи срока на годност. Като цяло, в стандартен колбас от наденички, съдържанието на натрий варира от 822 до 1636 mg - това е много висока цифра. За хора, които не са напълно здрави, тази сума е неприемлива. За да се отървете от излишната сол и други химикали, наденицата може да бъде варена във вода - в този случай тя ще стане по-безопасна. При прекомерните мазнини също можете да се борите - в този случай е по-добре да се храните с колбаси, заедно с храни, богати на фибри. Овесена каша е най-добре. Диетичен наденици, уви, в нашите супермаркети няма да видите. Но там можете да намерите кръвни колбаси, богати на желязо и белтъчини - най-добрият продукт за лечение на анемия.

Ако търсите продукт с относително нискокалорични и ниско съдържание на мазнини, е по-добре да изберете варен колбас. Във всичките си индекси той е най-приемлив за ежедневна употреба - освен това не съдържа много азотни вещества. Месото, както беше споменато по-горе, изглежда, че не си струва - но няма да навреди и на вашето здраве. По-добре е да възприемате наденицата като готово ястие, което спестява време за вечеря.

Share:
Comments