Vulvit - причини, симптоми, диагноза, лечение

vulvity наречено възпаление на външните женски гениталии (вулва), придружено от сърбеж, изгаряне, изобилие от секрети, хиперемия и подуване на лактите, болезнени усещания след уриниране. Това заболяване е опасно за възможността за преминаване на инфекция към вътрешните гениталии; при момичетата в ранна детска възраст може да доведе до сливане на малките лабиринти.

Вулвит може да бъде първичен, когато причината за инфекцията е травма или несъответствие с гениталната чистота и второ, когато инфекцията се развива от други органи (вагината, матката, сливиците, пикочния мехур, бъбреците).

В зависимост от източника на инфекция, вулвитът е специфичен и неспецифичен. Специфичните заболявания са представени от заболявания на долните гениталии, причинени от вирусни инфекции, хламидии, Candida, Trichomonas и др. Причината за неспецифичен вулвит са стафилококи, стрептококи, Е. coli.

Vulvit причини

Най-често вулвит се получава поради такива причини:

- неспазване на правилата за лична хигиена, особено по време на менструация, - стегнато и груби дрехи, дългосрочната употреба на дамски превръзки или нараняване по време на полов акт - дразнене на слизестите секрети от влагалището, придружени от наличните генитални инфекции или инконтиненция - приемането на лекарства средства (например, антибиотици) или радиотерапия; - хормонални и метаболитни нарушения в организма, както и алергични реакции - наличието на патологични движения (фистули) от черво, пикочния PU Тай - надраскване на външните гениталии, които са причинени от вегетативно невроза или хелминтоза.

Вулвит Симптоми

Симптомите на вулвита са остри или хронични. Остър вулвит се съпровожда от болка, изгаряне, силно сърбеж на външните гениталии. При гинекологично изследване визуално е възможно да се определи отокът и хиперемията на външните гениталии, при които често се появяват изпускания или плаки.

За хроничната фаза се характеризира с наличието само на малка сърбеж, изгаряне и болка в външните гениталии. Ненавременното лечение на вулвотит може да доведе до неговата хроникация и чести екзацербации, които не подлежат на лечение.

Vulvit - диагноза на заболяването

Вулвитът може да бъде диагностициран от гинеколог въз основа на анамнеза, гинекологичен преглед, колпоскопия (ако е необходимо) и лабораторни резултати. За да се изолира патогена на възпалението, се извършва микроскопия на смазване и култура, за да се определи чувствителността към антибиотици.

Освен това, важно е да се определят съпътстващите болести, свързани с вулватите, които стимулират развитието на инфекция или намаляват имунния статус на тялото.

Вульвит - лечение и профилактика

За лечението на вулвита най-напред причините му - хронични екстрагенитални и гинекологични заболявания - се отстраняват и имунитетът се коригира във връзка с локално противовъзпалително лечение. Понякога предписвайте антибиотици, включително локално. Vulvit, който има специфична природа (гонорея, трихомонии, хламидия, туберкулоза), се лекува, като се отчита разкрития патоген и неговата чувствителност към антибиотици. Candidiasis vulvitis се лекува с противогъбични лекарства. За лечение на алергичен вулвит се използват антихистамини, както и диета, която изключва сладки, остри и солени храни.

Предотвратяване на развитието на вулвити е навременното лечение на общи заболявания и премахването на огнищата на хронична инфекция; спазване на правилата за лична хигиена; здравословен начин на живот и укрепване на имунитета. Трябва да се помни, че правилната хигиена на момичетата е ключът към по-нататъшното им здравословно състояние. Вулвитит, който не се лекува в детска възраст, в бъдеще може да причини сериозни гинекологични проблеми, включително безплодие.

Share:
Comments