Всеки час телевизорите намаляват живота си с 22 минути

Учени от един от водещите австралийски университети разкриха връзка между дългото гледане на телевизия и намаляването на живота. Според хипотетичните изчисления на специалистите един час гледане на телевизионни предавания отнема двадесет минути живот от телефаните.

Според Ескулапий хората, които са повече от двадесет и пет години, са най-податливи на това явление, вероятно това се дължи на стартирането на програмата за вдигане на тялото. А радиацията, излъчвана от телевизионния източник, ускорява тази програма. Служители на университета изчислиха, че ако прекарате около шест часа на ден гледане на телевизия, тогава средно може да загубите повече от пет години живот.

Учените също пресъздадоха един вид модел, който отразява продължителността на живота на един обикновен австралиец, използваната методология и проучванията на жителите на Австралия и взе предвид времето, прекарано пред телевизора. Въпреки това, тази теория веднага възникна и опоненти. Редица изтъкнати австралийски учени и лекари изразиха мнение за преувеличаване на вредата от гледането на телевизия.

Единственото, с което се съгласиха противниците, е нарушаването на здравословния начин на живот на човек, който прекарва по-голямата част от времето си на дивана пред телевизора. В крайна сметка, в по-голямата си част такива хора се движат малко, често преяждат, могат да пушат и да пият точно пред телевизионния екран. Но това са отрицателните фактори, които реално намаляват живота. Поради това единственият и най-надежден съвет на учените са банални прости правила, физическа активност, чист въздух и здравословна храна. Освен хармонията в семейния живот, няма да е нужно да изчезвате цял ден или нощ преди син екран.

Share:
Comments