Въпрос на лекаря: защо сърбежа на носа, е необходимо да се

Хората казват: един добър юмрук се чувства три дни.

Лекарите вярват в противното.

Сърбежът в носа е мания, която предизвиква силно желание за надраскване на засегнатата област. Това не само причинява дискомфорт на човек, но и може да бъде знак за сериозно заболяване.

Защо го надраска носа и как да идентифицира истинската причина? Това се прави въз основа на индивидуалните симптоми на пациента. Възможно е причината за сърбежа да е проста алергия, при всички случаи диагнозата трябва да бъде поверена на лекаря.

Защо се сърди: медицинските причини за болестта

1. Дразнене на лигавицата. Възможно е парчета животинска коса или прах да са паднали вътре.

2. През зимния период от време в отоплителния сезон влажността на въздуха в помещението намалява. Това може да е причината, поради която носът се сърди, защото лигавицата е силно претрупана.

3. Сърбежът в човек може да причини алергия не само на прах, но и на определени храни, цветен прашец или дори мухъл.

4. Прекаленият растеж на космите в областта на носа (хипертрихоза) често се среща при мъжете. Това заболяване причинява дискомфорт и постоянен сърбеж от вътрешността на лигавицата.

5. Малко хора знаят, че поради силен стрес и постоянни нервни смущения, носът също може да започне да сърбеж.

6. Сезонни настинки.

7. Кожни заболявания. Например, това може да бъде екзема, лишеи или псориазис. Болките засягат нервната система, която предизвиква сериозно сърбеж не само в носа, но и през кожата.

8. Изгорете от слънчева светлина.

9. Краста - болест, в която боли ръцете, и всички други части на тялото. Можете да видите черни точки, особено те се открояват на фона на светлата коса.

10. Зарастване на рани. Отдавна е известно, че ако раната се разяжда, тогава тя лекува. С нос това също може да се случи.

Ако човек не може да намери отговор на въпроса защо сърцето се сърди, трябва да изследва тялото му. Възможно е след активна почивка в природата той е бил ухапан от кърлежи или комари. Сърбежът също причинява ухапвания от леглото на леглото.

Защо носът ми сърбеж: основните симптоми на болестта извън и вътре в лигавицата

1. Кихане, придружено от сърбеж

Най-често това се дължи на въздействието на екологичните стимули (алергени). Това може да са парфюмни продукти или детергенти, цигарен дим, растителен прашец, прах или вълна от домашни животни.

Тялото се опитва да премахне вредните вещества, в резултат на което човек се носеше в носа и той започва да киха. Често такава реакция се придружава от подуване и хрема, червени очи (сълзотворен поток). В тази ситуация трябва да посетите лекар, за да идентифицирате алергени и да се предпазите от тях. Ако това не стане, възможно е да имате неразположение и замайване в бъдеще.

2. Сърбеж в очите и носа

Защо го надраска носа и зоната около очите ми? Най-често причината за болестта е алергия. Реакцията на тялото може да бъде причинена от домакински химикали, които собственикът използва ежедневно. Препоръчва се да се опитат други почистващи продукти. Ако сърбежът не спира, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

3. Тежки сърбеж от вътрешната страна на носа

Сърбежът на лигавицата е последица от сухотата на въздуха. Много често е придружено от хрема, кървене и главоболие. Човек изпитва изключителен дискомфорт по време на сън. Сухото мукоза може да се появи през зимата в отоплителния сезон или при използване на някои капки за носа. Много е важно да изберете най-естествените капки със студ, че носът не изсъхва. Трябва също така да отворите прозореца, така че свеж въздух да циркулира редовно в хола.

4. Студено и сърбеж в носа

Не е тайна, че настинката винаги е придружена от кихане и сърбеж в областта на носа, за да предизвика дискомфорт при дишане. Необходимо е да започнете лечението и да освободите лигавицата, така че нищо да не я нарушава. Това може да се направи чрез измиване на носа със специален разтвор или чрез използване на капки, които не изсушават съда.

Как да се справяме със сърбежа в носа правилно и безопасно

Защо сърбя носа - причините са ясни. Остава само един въпрос - как да се справяте с него, за да се освободите бързо от дискомфорт? Представените препоръки и полезни съвети ще помогнат за справяне с болестта.

1. При ринит (назална конгестия), пациентът препоръчва назални капки, съставът на който не изсушава слизестата мембрана. Това е Нафтизин, Фармазолин, Назол. Други имена на лекарства са посочени от Вашия лекар. Никакви капки за носа не могат да се приемат повече от 7 дни. Важно е да следвате дозата, предписана в инструкциите.

2. През лятото е препоръчително да се закупи овлажнител. То може да бъде с ултразвук или пара. Това устройство винаги ще поддържа влажността в помещението. Можете също да поставите отворен контейнер на прозореца с вода и да започнете риба (защото има и вода в аквариума също).

3. Вдигането на пръст в носа е навик, който е вреден не само от естетическа гледна точка, но и от медицинска гледна точка. Всичко това може да доведе до инфекциозни инфекции. След това не се учудвайте защо се сърди.

4. Хипертрихрозата (силен растеж на косата в носа) често се среща и не трябва да се смущава. За да се отървете от сърбежа на лигавицата, препоръчително е леко да подстрижете косата с остри ножици с кръгли върхове. В никакъв случай не използва пинсети - процедурата е много болезнена и има риск от инфекция.

5. Ако носът на човек е сърбящ поради алергии към някои домакински химикали или други вещества, определено трябва да се консултирате с лекар, за да може да идентифицира основния алерген. Само по този начин човек може да се спаси от сърбеж в носа в бъдеще.

6. Защо носът ми се надраска в горещината, по-силен, отколкото на улицата? Интересен факт е, че при по-висока температура на въздуха сърбежът се засилва. Ако човек рязко се пени на върха на носа, той може да излезе на улицата или да си сложи главата в продължение на 10-15 секунди в хладилника. Това е невероятно, забавно и забавно, но помага.

7. Ако човек не пуши, не му се препоръчва да бъде близо до пушачи, особено да посещава силно помещения, пълни с дим. Тялото ще се опита да се отърве от вредните вещества, които влизат в лигавицата, което ще доведе до силно сърбеж в носа.

Превантивни мерки

Хората рядко мислят за причините, поради които сърбят и как са изпълнени. Разбира се, в някои ситуации сърбежът не носи опасност, но има симптоми, които не са желателни за избягване, в противен случай те водят до сериозни заболявания на дихателната система.

Спазването на превантивните мерки ще помогне да се избегнат неприятни последици

1. Да наблюдава състоянието на своя имунитет, особено в периода на вирусни инфекции. По това време се препоръчва да се вземат допълнителни мултивитаминови комплекси.

2. През зимата, за предотвратяване на настинки, вътрешната част на крилата на носа трябва да се смазва с оксилен маз. Това е полезно както за възрастни, така и за деца.

3. Премахване на лошите навици - всичко това отрицателно влияе върху състоянието на човешкото здраве.

4. По време на контакт с химически почистващи препарати (особено ако съставът съдържа хлор), се препоръчва да се носят ръкавици и маска на устата и носа.

Защо сърбежът на носа - симптомите на заболяването трябва да се обърнат специално внимание, само по този начин ще бъде възможно да се идентифицира причината за сърбежа и да се елиминира. Не трябва да забравяме и елементарните правила за хигиена, тъй като чистотата винаги е имала положителен ефект върху здравето.

Share:
Comments