Водното отравяне: какви са признаците? опасността от

Алкохолизмът е сериозен и опасен проблем за почти всяко общество. Според статистиката през последните 10 години броят на хората с алкохолизъм в света се е увеличил почти 5 пъти, в Русия и страните от ОНД тази цифра е дори по-висока. Алкохолизмът разрушава семействата и бавно убива човек. Но в някои случаи всичко се случва много по-бързо. Един такъв случай е алкохолното отравяне, особено водката. Обикновено това е тежко отравяне, което води, ако не до смърт, след това до тежко увреждане с преждевременна медицинска помощ. Не може да се каже, че само алкохолиците са изложени на риск. Всички са изложени на риск. Ето защо осъзнаването е от толкова голямо значение.

Отравяне с водка: Причини

Непосредствените причини за отравяне с алкохол са две: използването на продукти с лошо качество или злоупотреба с алкохол. Трябва да ги разгледате по-подробно.

• Можете да се отровите с всякакъв вид алкохол, независимо от вида. Най-популярната стока обаче беше и остава водката. Ето защо, безскрупулни производители в занаятчийски условия предпочитат да изградят този вид алкохол. Един бог знае какви трикове се използват в производството на такива продукти. Често съставът на домашно приготвена "пареща" или "фалшива" водка включва технически алкохоли (например метил), евтини парфюми, продукти за рафиниране на нефт и други "полезни" вещества. Като вкуси такава алкохол, човекът си тръгва един път - на гробище. При условие, че медицинската помощ се окаже неадекватна. Използването на алкохол с лошо качество е най-честата причина за отравяне с алкохол.

• Има по-редки случаи на отравяне с висококачествен алкохол. В този случай вината е на самия човек. Сред непосредствените фактори, които водят до отравяне, са:

o Прекомерна употреба на алкохол. Всичко е добро само с умереност. Ако пиете твърде много алкохол - ще има отравяне. В най-тежките случаи реакцията на организма ще последва незабавно под формата на повръщане, алкохолен сън и по-опасни последици. В относително лесни случаи последствията ще настъпят 8-12 часа след приемането на алкохол. Това, т. Нар. Известен махмурлук, когато метаболитите на алкохола обилно циркулират в тялото и го отровиха. Между другото, "димът" се причинява от издишването на неразредени метаболити на алкохол.

o Изобилие от предястие. Алкохолът се отстранява сравнително бързо от тялото. С изобилен предястие, водка и други напитки се абсорбират в хранителните маси и с движението по стомашно-чревния тракт постепенно се освобождават, удължавайки токсичния ефект. Ето защо лека закуска трябва да бъде умерена.

Почти във всички случаи можете да избегнете отравяния, достатъчно е да се обърнете малко внимание на това как да пиете и какво да пиете.

Първите симптоми на отравяне с водка

Говорейки за симптомите на отравяне с водка, трябва да имате предвид, че специфичните проявления зависят от редица фактори, като: възраст, пол, количеството алкохол, качеството му.

В относително лесни случаи на отравяне с качествен алкохол симптомите са както следва:

• Болка в корема. Болтове рисуване, рязане. Възникват поради неблагоприятните ефекти на алкохола върху стомашно-чревния тракт.

• Диария. Тя се развива почти винаги, но по правило не през първите часове. Това се дължи на нарушение на абсорбцията на водата в дебелото черво.

• Гадене и повръщане. Обща индикация за ефектите на алкохола върху централната нервна система. По този начин мозъкът дава заповед да се отърве от токсините в тялото.

• Нарушения от централната нервна система (най-характерните признаци на отравяне с водка): халюцинации, заблуди, депресия или, обратно, еуфория, намаление или повишаване на телесната температура. Тези явления се дължат на унищожаването на невроните.

• Промени в сърдечно-съдовата система. Налице е увеличение на натиска или, в трудни случаи, нейното падане. Лицето се зачервява, заради кръвта. Сърдечният ритъм е нарушен.

• Замаяност, като признак на обща опиянение на тялото.

• Нарушения на дишането, дължащи се на депресия на дихателния център, дишането става повърхностно, особено ако има алкохолен сън.

• Болка в дясната страна.

• Бързо уриниране (полиурия).

В тежки случаи се наблюдават и други явления:

• Пълна липса на уриниране.

• Кома (алкохолният сън се различава от кома чрез способността да събужда човек).

Отравянето с нискокачествен алкохол е още по-трудно. В допълнение към първите симптоми на отравяне с водка се добавят следните:

• Зрително увреждане. Визията бързо пада, поради увреждане на метиловия алкохол с клетките на оптичния нерв. Възможно е да падне до пълна слепота.

• Заболявания при дълбоко дишане.

• Загубата на централната нервна система до парализа.

В много случаи отравянето с метанол води до тежка инвалидност или смърт.

Първа помощ за отравяне с алкохол

Първата помощ е от голямо значение при лечението на алкохолното отравяне.

Първата помощ е необходима във всички случаи на алкохолно отравяне, с изключение на това, че в леки случаи, когато човек може да осъществи действията си и объркването на творението отсъства, той може да си помогне. Всички други ситуации са свързани с риск за живота и здравето, така че не можете да правите без да се обадите на линейка. И преди пристигането на линейка се препоръчва да извършите няколко от следните манипулации:

• Необходимо е почистване на дихателните пътища чрез отстраняване на остатъците от повръщане и слюнка. Това може да се направи с помощта на памучни или марлеви тампони и медицински спринцовки. Необходимо е също така да се освободи езикът с неговата западизация. По този начин ще се осигури нормален достъп до кислород и блокиране на горните дихателни пътища.

• След това е необходимо жертвата да бъде поставена правилно. Единствената правилна позиция е отстрани. Това ще изключи наводняването на повръщането. Също така е важно да не се допуска второ преоценка на езика. Тя трябва да се поддържа с лъжица или пръсти, увити в марля.

• При тежко отравяне често се наблюдава сърдечна недостатъчност. Защото отново сърцето "спечели" е необходимо да се проведе непряк масаж и изкуствено дишане. Това се прави чрез принципа на 30 масажни движения за 2 вдишвания. Препоръчва се да се проведе преди възстановяване на сърдечната дейност или пристигането на спешна помощ.

• Ако жертвата не е в кома, се препоръчва да я доведете до съзнание. За това се използва амоняк.

• След това е необходимо да премахнете алкохола от тялото. Важно е да предизвикате повръщане. За тези цели пациентът получава напитка от 2-4 чаши вода и при натиск върху корена на езика причинява повръщане.

• Поставете жертвата на топло място. Това е особено важно през студения сезон.

Останалите дейности се извършват от линейката като част от лечението на водното отравяне.

Лечение на отравяне с водка

След като оказва първа помощ, пациентът се отвежда в болница (отделение за терапевтична или реанимация). Лечението започва с стомашна промивка. По този начин остатъците от алкохол от стомашно-чревния тракт ще бъдат отстранени. Промиването се извършва чрез гъвкава сонда. В бъдеще се извършват следните дейности:

• Приемане на адсорбента. Адсорбентите са лекарства, които абсорбират вредни вещества. Най-известният е активният въглерод. Той се приема в количество от 4 таблетки на 10 килограма тегло.

• В случаите, когато лекарите са сигурни, че отравянето е станало точно с етанол, а не с метанол, са предписани специални препарати за ускоряване на елиминирането на алкохола от тялото.

• Интравенозни разтвори на соли на натриев хидрогенкарбонат и други се изсипват. Водата и соленият баланс се възстановява при хората чрез краставици и зеле.

• Ако лекарите диагностицират метанолно отравяне, парадоксално, то се третира с етанол, т.е. водка в терапевтични дози.

Заедно тези методи ще помогнат да се изведе човек от кризата и да доведе до излекуване.

Предотвратяване на отравяне с водка

Предотвратяване на отравяне с водка не представляет больших трудностей:

• Необходимо е да се използва само висококачествен алкохол.

• Максималната безопасна доза алкохол за мъжете е 100 мл водка, за жените - 60-70 мл за един ден.

• Пийте само с лека закуска, но не трябва да е изобилна.

Всеки може да бъде отровен от водка и алкохол. Важно е да знаете кога, как и в какви количества да консумирате алкохол, тогава рискът ще бъде минимален.

Share:
Comments