Внимание: сезонът на кърлежите е започнал! рикетиозиоза:

Рикетсиозисът е група от трескави вектори, причинявани от вектори - пароксизма, кърлежи, забелязана треска от скалистите планини, цутсугамуши и редица други. Всички те са сходни в своите прояви и методи на лечение.

Широкото разпространение на болестта до голяма степен се дължи на активното пътуване на хора до различни страни по света. Основните центрове на инфекцията са Сибир, Далечния Изток и Централна Азия.

Причини за развитие и симптоми на къркаща рикетсиоза

Причиняващите агенти на болестта са рикетците - вид бактерии, които паразитират вътре в клетките като вируси. Те водят до развитие на треска със зачервена треска. Артроподите за дълъг период от време могат да бъдат носители на рикетца и дори да ги предават от майка на потомство.

В момента на ухапване, заедно със слюнката на кърлежите, инфекцията прониква в организма на бозайника и активно се умножава - това се проявява чрез възпаление на кожата. Допълнителна патогенна микрофлора се разпространява до лимфните възли, които също се набъбват, боли. След известно време rickettsii проникват в кръвоносните съдове, което води до поражение на централната нервна система (ЦНС) поради разпространението на инфекция в органите и тъканите на цялото тяло.

Инкубационният период на рикетциозата е 2-5 дни. Острото развитие се характеризира с образуване на мястото на ужилване на червено петно ​​с мъртва кожа в централната му част. Човек се чувства студен, болки в тялото, силна болка в главата, умора. Пациентът има гърчове, подути лимфни възли, температурата се повишава рязко до 40 ° С.

След 3-4 дни се появяват следните признаци на къркаща рикетсиоза:

• обриви по кожата;

• гадене, повръщане;

• нежелание да се яде, което води до остър отслабване;

• нарушение на храносмилателната, съдовата и нервната система;

• болки в ставите и мускулите.

Това продължава около 10 дни, след което симптомите изчезват. Рикетиозията може да се развие в тежки, умерени и леки форми. Децата понасят болестта по-лесно от възрастните, а по-възрастните хора са по-трудни.

Методи за диагностика и лечение на къркаща рикетсиоза

За да диагностицират правилно и предписват лечение, експертите използват следните методи за диагностициране на къркаща рикетсиоза:

1. Анализ на данните, предоставени от пациента по време на разговора.

2. Лабораторни изследвания.

3. Проучване на моделите на развитие на симптомите.

Въз основа на информацията за пациента, лекарят определя пътищата на патогенната микрофлора да влезе в тялото, така че трябва да отговаряте честно на всички въпроси. Анализите на биологичните флуиди дават възможност да се определи наличието на антитела в тялото на пациента. След тестовете лекарят диагностицира и предписва лечението.

Терапията е насочена главно към унищожаването на патогенната микрофлора. За да направите това, използвайте антибиотици, съдържащи хлорамфеникол, - левомицетин и други. При силен тумор в мястото на ухапване се предписват противовъзпалителни средства, както и средства за отстраняване на основните симптоми на заболяването.

Share:
Comments