Витамин d3 за жените: каква е ролята му в организма. дефицит

Повишената нужда на женското тяло във витамините е свързана с физиологичните характеристики. Във връзка с месечната загуба на кръв, различни натоварвания, които жените получават по-трудно, бременност, раждане и лактация, загубата на витамини и микроелементи става по-бързо и в по-големи количества, отколкото при мъжете. Един от витамините на женското здраве е D3, от който зависи състоянието на костите, ставите, ноктите, зъбите, косата и кожата, редовността на менструалния цикъл.

Витамин D3 - неговата норма за жените и къде се съдържа

Витамин D3 за жените играе важна роля в състоянието не само на опорно-двигателния апарат. Това е един от витамините от група D - холекалциферол. Той се синтезира в горните слоеве на кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. За нормално здраве и достатъчно количество витамин в тялото, трябва да сте на слънце 3 пъти седмично с отворено лице и ръце. Останалото се компенсира от витамини, идващи от храната. Съдържа холекалциферол в рибено масло, черен дроб на треска, мастни риби (атлантическа треска, херинга, камбала, есетра, хайвер - в този ред на намаление). В млечните продукти - малка сума. В растителните продукти това не е, неговите зеленчуци не съдържат. Има три вида гъби, които се отглеждат изкуствено в западните страни и се използват от вегетарианци. В нашата страна няма такива.

Витамин D3, съдържащ се в храната, не е достатъчен, за да допълни дневното изискване за това. Дневната доза е 600 - 800 IU, а жълтъка от едно пилешко яйце съдържа 41 IU. За да покриете ежедневната нужда от калциферол, ако не можете да останете на слънце, имате нужда от 20 яйца или всеки ден, за да ядете 1 килограм извара или 100 грама твърдо сирене. От продуктите от растителен произход, калциферолът се намира в царевичното масло, в други - липсва или количеството му е толкова слабо, че няма да покрие малка част от необходимите. При тъмната и тъмната кожа нуждата от калциферол е по-висока, тъй като образуването му се забавя - обичайната доза води до хиповитаминоза.

Витамин D3 за жени не може да бъде заменен с други съединения. Холекалциферолът участва в метаболитните процеси и абсорбцията на калций, магнезий и фосфор, засягайки активността на почти всички органи и системи в организма. Той действа като хормон, ускорявайки метаболизма на въглехидратите.

Причини за недостиг на витамин D3 при жените

Особено важна роля витамин D3 за жените играе по време на бременност, лактация и с появата на климактеричен период - след 45 години. Освен това, във всяка възраст, независимо от бременността и храненето на детето, може да се развие дефицит на калциферол. Причините могат да бъдат различни:

- Недостатъчно излагане на слънце;

— вегетарианство;

- Недостатъчно и недохранване;

- пушене и пиене на алкохол;

- различни диети;

- загуба на тегло над 10 кг;

- пиене на много кафе (не се препоръчва да пиете повече от 4 чаши кафе на ден);

- дългосрочно лечение с хепарин и НСПВС;

- патология на стомаха, червата (болест на Crohn, общо заболяване на червата), черен дроб и бъбреци (заболявания, които се появяват при развитието на бъбречна недостатъчност);

- състояние след операции на червата;

- тежки системни заболявания - кистозна фиброза (кистозна фиброза на панкреаса), предавана чрез наследственост.

Прояви на хиповитаминоза D3 при жени

Симптомите на дефицит на витамин D3 при жените са:

— остеомаляция;

- остеопороза;

- болка в костите, ставите и мускулите;

- спазми в мускулите на краката и ръцете;

- загуба на коса, разслояване и повишена чупливост на ноктите, влошаване на качеството на кожата, стареене, зъбна и вендуза;

- безсъние и сънливост през деня;

- рязко влошаване на зрителната острота и зрението;

- загуба на апетит;

- промяна в телесното тегло - затлъстяване или немотивирана загуба на тегло;

- Бърза умора;

- постоянно усещане за умора и намалена ефективност;

- повишена раздразнителност, нервност, чести депресии;

- намаляване на имунитета и вследствие на това: чести настинки и други инфекциозни заболявания, развитие на рак (рак на гърдата, чревния тракт), псориазис, множествена склероза.

Тъй като калциферолът участва в метаболизма на въглехидратите и повишава чувствителността на организма към инсулина чрез непряко регулиране на нивата на кръвната глюкоза - неговият дефицит може да предизвика появата на захарен диабет. В допълнение, повишената чувствителност на тъканите към инсулина води до повишено производство на естрогени в яйчниците, овулацията е нарушена, което води до безплодие и ранна менопауза.

С хиповитаминоза D3, метаболизмът при жените е значително забавен, изгарянето на мазнините, състоянието на съдовете се влошава (витаминът участва в обмена на холестерол), което води непряко до заболявания на сърдечно-съдовата система. Той също играе роля в нормалното функциониране на щитовидната и паращитовидната жлеза.

Опасността от витамин D3 превъзходство за жените.

Във всяка възраст излишъкът от витамин D3 за жените е опасен. Особеността на калциферола е, че той се отнася до мастноразтворими витамини и не се екскретира от организма толкова бързо, колкото е водоразтворим. Ако има нарушение на абсорбцията в стомаха и червата (с патологията на тези органи или с прекомерен прием на витамин в тялото), витаминът се кумулира (натрупва) в черния дроб и мастната тъкан. В това има и положителни аспекти: с намаляването или временното спиране на приема на калциферол в организма, неговият запас ще бъде изразходван за определено време. По този начин хиповитаминозата с всичките й клинични симптоми няма да се развие веднага. С изобилие от витамин D3, тялото натрупва много калций под формата на калцификации в различни органи: бели дробове, кръвоносни съдове, бъбреци, сърце.

Симптомите на хипервитаминоза на калциферол при жени са:

- усещане за жажда, гадене, повръщане, диария;

- треска;

- тежко главоболие;

- рязко намаляване на урината, следи от кръв в урината, белтъчини и бели кръвни клетки;

- тахикардия, аритмии, повишено кръвно налягане;

— гепатомегалия — увеличение печени;

— анемия;

- остро изпотяване;

- цианоза на кожата;

- припадък.

Повишено количество витамин се образува в тялото по време на приема на витамин и едновременно с това продължително излагане на слънце. Също така, хипервитаминоза може да възникне при силни и продължителни слънчеви изгаряния на слънце или в солариума, когато кожата стане червена или изгори до изгаряния. Прекомерната и неконтролирана консумация на витамин D3 от жената по време на бременност може да доведе до бързо преждевременно затваряне на фентанела при детето, което впоследствие води до развитие или различни неприятни симптоми при юноши с повишено вътречерепно налягане. Ето защо, когато приемате витамин по време на бременност, дори ако е предписан от лекар, трябва да се обърнете към него със специални грижи и предпазливост.

Минерализирането на феталния скелет започва с 8-та седмица на бременността. В същия период започва развитието на зъбната тъкан. Поради това се наблюдава значителен разход на калций и витамин D3 от тялото на майката. От 21 седмици растежът на детето придобива ускорени темпове, скелетът активно се минерализира. Когато се открие остеопения, на жена се предписва витамин D3 от 10 седмици.

Развитието на остеопорозата е опасно във всяка възраст

Остеопорозата, която засяга на всеки 3 жени на възраст 50 години, се характеризира с ниска костна маса (остеопения) и нарушение на костната микроархитектура. От костите с липса на витамин D3, жените губят калций, тяхната крехкост и крехкост се увеличават, рискът от сериозни фрактури се увеличава: шийката на шийката на бедрената кост, гръбначните прешлени, кондилите, компресионните фрактури на гръбначните тела. Доказано е, че смъртността е по-висока от тази в онкологията. При остеопороза:

- чести фрактури;

- Тежка слабост, летаргия, чувство на постоянна умора;

- болка в костите, гръбначния стълб, мускулите, ставите, които се увеличават при променливо време;

- намаляване на растежа, появяване на ранна сива коса;

- спазми в различни мускулни групи;

— нарушение сна;

- остра загуба на коса, слепване и крехкост;

- Пародонтоза, кариес, унищожаване на зъбния емайл.

Патогенеза на остеопорозата:

1. Голяма загуба на гъбична костна тъкан в сравнение с компактен, което води до развитие на фрактури.

2. Намалете с възрастта на синтеза на витамин D3 и рецепторите, които го възприемат.

3. Увеличаване на активността и увеличаване на броя на остеокластите, разрушаващи костите.

Надежден и достатъчен метод за диагностика е ултразвуковата костна плътност. Радиографски, наличието на остеопороза, особено в ранните етапи, е невъзможно.

Назначаването на лекарства, съдържащи витамин D3 заедно с калций, прави лекар. Самолечението е опасно във връзка с развитието на усложнения. Необходимо е да се следи лечението на специалист, навреме, за да се определи развитието на хипервитаминоза или да се увеличи дозата с липса на витамин. Понастоящем има различни витаминни препарати в различни форми: таблетки, капсули, капки. Най-добрите витамини, съдържащи холекалциферол: Osteomag Vitrum, калциев витрум, Complivit калций D3 Fort, Multi-Tabs, калций D3 Nycomed. Изберете подходящия и предписвайте продължителността на курса на лечение или профилактиката ще помогне на лекаря.

Share:
Comments