Вирусът на папилома при жените: причини, симптоми, възможни

Папиломният вирус е заболяване, което включва повече от седемдесет различни вируси.

Тази патология се счита за изключително опасна, тъй като тя може да причини сериозни заболявания на човешките системи, включително генитални органи.

Нека разгледаме по-подробно симптомите на вируса на папилома при жените и методите за елиминиране на това заболяване.

Вирусът на папилома при жените: причините

Най-честата инфекция на HPV при жените се случва поради следните причини:

1. Свържете повредените лигавици на здрав човек с изхвърляне на пациента (например чрез кърпа).

2. Незащитени секс с партньор, който вече е болен от папилома вирус.

3. Ерозия на шийката на матката.

4. Продължително използване на контрацептиви, които провокират промени в хормоналния фон на жената

5. Силното понижаване на имунитета не може да причини HPV, но поради това една жена ще стане по-податлива на подобна болест (защитата на тялото й няма да се справи с нейната задача).

6. Наличие на нелекувани сексуални инфекции (млечница, гонорея, хламидии и др.).

7. Използване на обща тоалетна или баня с болен човек.

8. Предаване на вируса от болна майка на дете през плацентата или родовия канал.

9. Възможно е инфекция в бани или фитнес зали.

10. Преливане на кръв или други медицински манипулации с използване на нестерилни инструменти.

Както показват статистическите данни, повече жени са засегнати от HPV на възраст 21-24 години, които започват активен сексуален живот и често променят сексуалните си партньори.

Папиломният вирус при жените: симптоми и признаци

Симптомите на HPV зависят от специфичния тип вирус. Има няколко основни проявления на това заболяване:

1. Образуването на брадавици. Навън те ще бъдат кръгли, гъсти и с изпъкнала форма. При натискане такива брадавици са абсолютно безболезнени. Цветно, практически не се различават от цвета на човешката кожа.

Локализирането на такива брадавици може да бъде много различно. Най-често те се намират в дланите, клепачите и стомаха. Те могат да бъдат наречени вируси 1, 2 или 4 вида.

2. Гениталните брадавици се развиват върху лигавиците на гениталните органи. По-рядко те се локализират във влагалището или устната кухина.

При изследване тези брадавици са растения, които имат неравномерни краища. Те са причинени от вируси 6, 11 или 3 вида.

3. Папулните брадавици причиняват вируси от типове 16, 18 или 31. Те ​​са плътни плаки, които имат розов цвят. Тези растежи са опасни, тъй като те могат да се превърнат в злокачествен тумор.

Важно е да знаете, че HPV отдавна не може да се държи по никакъв начин. Това се случва, че болестта се открива случайно, когато пациентът дори не знае за нея.

Традиционно, симптомите на HPV започват да се наблюдават активно още при започване на болестта и имунитетът на човек е силно отслабен. В това състояние пациентът ще натрупа вирус в една област на кожата и ще се раздели неконтролируемо.

В допълнение, папиломирусната инфекция при жените има следните характеристики на курса и развитието:

1. Продължителността на "мълчаливия" ход на болестта зависи от имунното състояние на дадено лице.

2. Кондиломата на шийката на матката или вагиналните стени може да бъде открита само с гинекологичен преглед.

3. Без лечение, HPV не може да премине самостоятелно като грип или обикновена настинка. Това е тежко заболяване, което е трудно да се лекува и изисква разумен избор на терапия.

4. Ако откриете вирус с висок риск от дегенерация на злокачествени заболявания, трябва да се подложите на пълен преглед и да вземете всички необходими тестове.

5. При липса на лечение кондиломите ще продължат да се развиват.

Вирусът на папилома при жените: диагноза и лечение

Ако подозирате HPV, трябва да се свържете с гинеколог, венеролог, специалист по инфекциозни болести и дерматолог. Тези специалисти ще могат да идентифицират правилно болестта и да изберат подходящото лечение.

Диагнозата на папилома вирус започва с събирането на анамнезата на пациента и нейното общо изследване. В този случай лекарят внимателно ще изследва кожата и лигавиците, където най-често се срещат брадавици и кондиломи.

От жените се изисква да извършат гинекологичен преглед с помощта на огледала и да се изтъркат от лигавиците на шийката на матката.

Ако се подозира HPV, лекарят може също да вземе малък фрагмент на шийката на матката, за да прегледа биопсията. Това е необходимо, за да се открие злокачествена патология или да се опровергае неговото развитие.

За най-точна диагноза на вируса трябва да бъде DKN тест, който не само ще идентифицира заболяването, но също така ще определи точния тип вирус.

Лечението се избира от лекаря поотделно за всеки пациент, в зависимост от типа на вируса, който засяга тялото. Към днешна дата няма ясна схема на терапия. Изборът на тактиката е индивидуален.

Традиционното лечение е насочено към потискане на активността на вируса и инфекцията. В този случай, дори ако брадавиците не причиняват никакви негативни симптоми на пациента, те трябва да бъдат лекувани така или иначе.

Терапевтичната терапия с HPV има следните характеристики:

1. На пациента е показано отстраняването на брадавици или кондиломи чрез електрокоагулация с радио вълни или лазер. Важно е да знаете, че изрязването на брадавици няма да премахне източника на инфекция и няма да излекува напълно човека. Това е само един вид предотвратяване на злокачествени патологии.

2. Антивирусната терапия се счита за доста ефективна. Целта му е да стимулира имунитета на болно лице и да потиска вируса. Най-често за тази цел се предписват такива лекарства, като Интерферон, Циклоферон, Изопринозиен. Тези лекарства директно засягат клетките на вируса и забавят възпроизвеждането му.

3. За укрепване на имунитета могат да се предписват и силни имуномодулатори. Те трябва да се спазват стриктно според инструкциите на лекаря.

Важно е да знаете, че при лечението на HPV приемането на каквито и да е лекарства без лекарско предписание е неприемливо.

4. Ако на пациент е предписано хирургично отстраняване на генитални брадавици, тя трябва да следва тези препоръки преди тази процедура:

• Не забравяйте да проверите сексуалния си партньор за вида на вируса на папилома, открит в нея;

• спазва всички правила за защита на сексуалния контакт;

• Преди процедурата е препоръчително да се подложите на пълен курс на HPV лечение с антивирусни лекарства.

При правилно избрана терапия е възможно да се забави значително разпространението на инфекцията в тялото и да се спаси болният от проявлението на болестта в продължение на много години. За съжаление, не е възможно да се излекува напълно HPV.

Папиломен вирус при жените: лечение, усложнения, профилактика

Опасността от HPV зависи от вида на вируса, тъй като не всички от тях са смъртоносни. Въпреки това има някои особено агресивни видове вируси, които могат да доведат до рак на маточната шийка. Това са генотипове на вируси, номерирани 16, 39, 18 и 31.

Освен това, ако не започнете лечение, кондиломите могат да се превърнат във фал и да продължат да се разпространяват.

За да се намали рискът от HPV инфекция, жените и момичетата трябва да следват такива препоръки:

1. Използвайте само собствените си хигиенни продукти и никога не вземайте друга кърпа, ножици, сапун или нещо друго.

2. Бързо да кажете на момичетата за HPV заболяването и начините на неговото предаване. Само знанието ще помогне да се спаси детето от непоправими грешки, дължащи се на липса на опит. Най-доброто време за такъв разговор по интимна тема ще бъде възрастта на тийнейджър от 12-13 години.

3. Не забравяйте да направите ваксина срещу вируса на папилома. Разбира се, тя не може да защити срещу всички видове вируси, но ще намали риска от развитие на най-опасните щамове. Тази ваксина включва три инжекции, които трябва да се правят всеки път.

4. Когато се появят първите признаци на инфекция, незабавно се обърнете към специалиста по инфекциозните заболявания. Правете това за предпочитане с вашия сексуален партньор.

5. Два пъти годишно проверявайте себе си и вашия партньор за HPV.

6. Много е важно да имаш един постоянен сексуален партньор. Преди да започнете сексуален контакт с човек, той трябва да бъде проверен за HPV, както и за други полово предавани болести.

7. В случай на инцидентен сексуален контакт винаги трябва да използвате презерватив.

8. Не оставяйте имунитета да намалява и незабавно да лекува всички заболявания на репродуктивната система.

Share:
Comments