Вещица леска - лечебни свойства и приложение в медицината

Вещица леска - общо описание

Вещицата лешница не е нищо друго освен многогодишен храст, който може да достигне няколко метра височина. В допълнение към латинското си име Hamamelis, той е известен също като "Hazel's Hazel" и "Witch's Nut". Така че е кръстена заради късния цъфтеж, защото плодът на храста узрява само през следващата година. На външен вид, тя е много подобна на леска. Има алтернативни, твърди, твърди докосващи се листа и жълти цветя, подредени в групи в аксилите на листата. Плодът е малка кутия.

Вещица леска - видове и места на растеж

Дивата вещица леща расте в влажни гори в източната част на Северна Америка, Кавказ и Източна Азия. В Европа често се отглежда в "аптекарни градини".

Най-често срещаните типове са:

- вечнозелената леска е мека - има приятен аромат и изобилие от ярки жълти цветя - японска вещица - започва да цъфти много по-късно от предишната, има по-малко благоуханна и обилна цъфтеж - леска вещица - понякога се среща в градини, цъфти през есента; цветовете му се смесват с жълтата листа.

Вещица леска - лечебни свойства

Той показва бактериостатично, вазоконстриктивно и стягащо действие. Използва се за хемороиди, разширени вени, флебити, за лечение на травматични кожни лезии и всякакъв вид рани, за спиране на вътрешно и назално кървене и емфизем на белите дробове. Широко използвани в козметологията.

В много страни лешникът се използва като фиксатор за диария при възрастни и деца над 7 години; възпаление на небцето и венците. Той е показан за възпаление на женските полови органи, хронично ставно увреждане, невралгия на тестисите, пиелонефрит и цистит.

Вещица леска - лекарствени форми

За получаването на различни дозирани форми се използват кората (Cortex Hamamelidis) и листата (Folium Na-mamelidis), които се събират през есента. Кората се изсушава на открито, дори не може да бъде скрита от пряка слънчева светлина, подходяща за тази цел и сушилня (до 50 ° C). Листата се сушат във вентилирани помещения, докато се смесват добре. Някои от суровините се използват пресни, хомеопатични препарати и екстракти от него.

Хамамелис - рецепти

Чай от листата: една чаена лъжица с плъзгач от суха суровина се изсипва в чаша вряща вода. Влива се в продължение на 10 минути.

Чай и кори: чаена лъжичка лешник от лешник се изсипва в чаша вода. Сместа се вари в продължение на 10-15 минути, след това се влива и леко се затопля.

Чаите от кората и листата се приемат вътрешно с диария. Ако диарията след 3-4 дни редовна употреба на чай не спре, тогава трябва да потърсите помощ от лечебна институция. Обичайна дозировка: 2-3 чаши на ден между храненията.

Същите действия при изплакване на гърлото и устата. За същите цели се използва екстракт или тинктура от лешник.

При венозна недостатъчност хемороидите:

- желатинови капсули (290 mg): 2 броя три пъти дневно - течен екстракт: 2-6 ml, разреден в 250 ml вода през целия ден - сух екстракт: една стандартна опаковка, разредена в 250 ml вода и напитки през целия ден - една супена лъжица сушени листа се излива с един литър вода (100 ° C) и се влива в продължение на 10 минути. Пийте 1-2 чаши на ден.

За локално приложение (с невродермитит, хемороиди, разширени вени, слабо лекуващи рани) се използва восък на базата на восък, или на базата на течни препарати.

Прахът от космат от лешници се използва вместо прах за бебета и слънчево изгаряне.

Гамамелис — противопоказания

Предозирането на лешници от вещица може да предизвика бързо дишане и уриниране, понижаване на кръвното налягане, чревна обструкция и дразнене на стомашната лигавица.

Коментари

Laris 04/21/2016 Да :-). Името е окончателно европейско от времето на инквизицията ... колко нормални жени са били съсипани: - ///// Таня 19.10.2016 Затова не разбрах нещо - тези ядки, които растат, могат ли да бъдат изядени или не? Най-вероятно те не се ядат. И за заглавието също е много интересно, трябва някъде да прочетете за него. Това растение има общ външен вид, някои подозрителни))) Лида 04/04/2016 Това е, аз също съм загрижен за народното име на това растение - "Hazel's Hazel", "Witch's Nut", всичко това е някак странно. И, разбира се, не е свързано с късния цъфтеж. Вероятно има известна легенда в това отношение. Алена 04/19/2016 Hemamelis - Определено не знам такова име. Чудя се в коя област на козметология се използва? Нещо не чуваше за това. Въпреки че, съдейки по описанието на това растение наистина помага срещу много често срещани заболявания. Калинка 19.10.2016 И нещо ме притеснява името на народа този храст ... "Hazel навик" - това е малко вероятно, че се основава на факта, че това растение цъфти късно. Някак не звучи убедително. Не бих взел лекарство въз основа на този храст.
Share:
Comments