Веществото, което е част от броколите, ще помогне в

Американски учени са провели необичайно проучване, целящо да идентифицира начините за лечение на аутизъм. В експеримента участваха 44 мъже на възраст между 13 и 27 години, страдащи от различни степени на заболяването.

Участниците бяха произволно разделени на две групи. Доброволците бяха първите, които получиха дневна доза от сулфорафан - вещество, което е част от зелето от броколи. Втората група получи плацебо. Референтните точки на изследването са началото на експеримента, както и показанията на 4, 10 и 18 седмици.

В резултат на това беше установено, че средната топка на участниците в експерименталната група е значително по-висока. Още в четвъртата седмица от проучването почти половината от доброволците, които получават сулфарафан, показват промяна в емоционалното поведение и социалното взаимодействие с други хора.

До 18-тата седмица участниците в първата група значително намалиха хиперактивността и раздразнителността, станаха по-социални, качеството на говора им се подобри. На 22-та седмица от експеримента не са наблюдавани нови качества при доброволците.

Специалистите отбелязват, че подобна промяна в изследването на аутизма, когато състоянието на пациентите, засегнати от някакво вещество, се е случило за пръв път. Успехът обаче не се появи на всички. Почти една трета от аутитациите от експерименталната група нямаха никакви промени.

Share:
Comments