Великобритания и светът са застрашени от апокалипсис, дължащ

Следващите пет години заплашват Обединеното кралство с извънредна ситуация, дължаща се на растежа на патогени, устойчиви на всякакви атиобиотици.

Това заяви Сали Дейвис, главен експерт по здравеопазването в страната. Съпротивата на патогените към повечето антибиотици води до разпространение на инфекции, което на свой ред създава заплаха за националната сигурност. Ситуацията рискува да намери мащаба, който е характерен за такива катастрофални събития като пандемичен грип, тежки наводнения или мащабни терористични атаки.

Прогнозата е наистина "апокалиптична". Дори простите хирургични интервенции ще станат смъртоносни за повечето хора поради усложнения, причинени от най-честите инфекции.

Вече 80% от пациентите с гонорея не могат да бъдат излекувани с тетрациклин. Ситуацията с повишена устойчивост на карбапенеми, антибиотици, използвани при сериозни инфекции, е още по-тревожна. Ако през 2003 г. имаше три случая на резистентност на бактерии към карбапенеми, през 2011 г. само през първата половина на годината медицинските работници са изправени пред 217 подобни случая.

Тъй като нарастването на устойчивостта на антибиотици е международен проблем, се провежда съвместна работа между представители на различни страни и Световната здравна организация за разработване на единна стратегия за борба с този феномен. Съответният документ трябва да се появи в началото на пролетта.

Share:
Comments