Вегетарианството - недостатъци и добродетели

плодо

Някои изследователи твърдят, че противно на общоприетото схващане, думата "вегетарианство" не произхожда от растителен произход - "зеленчуци", а от плодоtus - "силен", "енергичен", "активен".

Твърди се, че терминът е въведен в употреба от английските вегетарианци. Те изповядват не само хранене на зеленчуци и даване на храна за животни, но и цяла система от философски и жизнени принципи, обусловени от духовни, религиозни и етични идеи. Истината е, или не, но разграничаването между тези два подхода е ключът към определяне на мястото на вегетарианството в съвременната диетология.

За да се оцени целесъобразността на тази практика, е необходимо ясно да се отдели понятието вегетарианство като израз на духовните възгледи на човека и за вегетарианството като система на нетрадиционно хранене, предназначена да подобри тялото, да нормализира теглото.

Изоставяне на животните храна за духовни причини etichestkim не може да се коментира в тази статия. Всеки има свои собствени етични идеи и говоренето за тяхната коректност би било неправилно. Достатъчно е да се каже, че почти всички религии отхвърлянето на яденето на месо се смята за необходима част от пречистването, без които не може да има духовно прочистване по време на Великия пост. В Библията се казва, че първоначално хората и всички животни са били хранени само вегетарианска диета, така да се каже, вегетариански ера продължи до потопа - като през това време падналите ангели научили хората да ядат месо.

След наводнението животинската храна е била разрешена на хората, обаче нито в Стария, нито в Новия Завет храненето с месо се счита за естествено състояние на човека. Тя е разрешена с редица ограничения, предназначени да предпазят хората от по-нататъшно падане. Според духовните учения това е вегетарианството, което допринася за здравето на тялото (желанията на тялото се потушават, давайки възможност да се ангажират) и духовното прочистване (чрез яденето на месо, човешката душа по някакъв начин комуникира с душата на изяденото животно).

Сред поддръжниците на вегетарианството бяха много велики хора от миналото: Питагор, Волтер, Байрън, Шопенхауер и много други. Лев Николаевич Толстой беше лактовеетарян. За вегетарианството той дойде в края на живота си, след шока, който преживява в кланицата в провинция Тула. По-късно той пише: "Myasoedstvo е реликва на най-жестоката варварство, а преходът към вегетарианството е първото и естествено последствие от просвещението".

Що се отнася до вегетарианството като система за здравословно хранене, от гледна точка на научната диетология неговите принципи не издържат на критика. Но, нека, в ред.

Има три основни направления на вегетарианството:

Веганство - хранене само на растителни храни след всяка кулинарна обработка (все още има версия на веганизма - сурова храна) Сред веганите, някои се фокусират върху плодове (fruitarians), други върху зърнени продукти (последователи на японския ток на микробиотик)

Laktoплодоtarianstvo - храни със зеленчукови и млечни продукти.

Laktoovoплодоtarianstvo - хранителни продукти, млечни продукти и яйца.

Вегетарианците считат себе си и тези, които изключват от диетата само месото от топлокръвни животни, но си позволяват мляко, яйца, риба и морски дарове.

Обикновено се смята, че всички витамини са концентрирани в растителни продукти, но това далеч не е така. Разбира се, вегетарианците получават голямо количество витамин С с храна, тъй като това е растителна храна, която е основният източник на този витамин. Но доставката на вегетарианци с други витамини често е доста ниска.

Например, витамин В2 (рибофлафин) се открива в големи количества само в черния дроб, бъбреците, езика, млякото и яйцата. Част от количеството му е способно да произвежда собствена микрофлора на човешкото черво. Но, отказвайки животинските продукти, е необходимо да се изключи масленият хляб от дажбата, тъй като термофилната мая в хляба потиска тази микрофлора. Дефицитът на рибофлавин оказва негативно влияние върху състоянието на тъканите, богати на капиляри и малки съдове. Главно увредената мозъчна тъкан се образува и церебрална недостатъчност на различна тежест, че проявява обща слабост, замайване, намалена тактилна чувствителност и болка, повишена сухожилни рефлекси и TP. Увреждане на лигавиците на устата (възпаление на езика, припадъци) и стомашно-чревния тракт (язви, ерозия), нарушена абсорбция на желязо (анемия).

Витамин В12 се намира само в храни от животински произход и не се синтезира в човешкото тяло. Повечето от витамин В12 се намира в черния дроб, бъбреците, сърцето и двучерупчестите мекотели (стриди). В значителни количества се среща в нискомаслено сухо мляко, морски дарове (раци, сьомга, сардини), яйчен жълтък. Той присъства в месото (говеждо, пилешко, свинско), морски дарове (риба тон, пикша, риба меч, омари, миди, моркови), както и сирене лимбур и камембер.

Витамин В12 участва в процесите на клетъчно делене. От неговото присъствие зависи състоянието на тези тъкани, в които разделението е най-интензивно: клетките на кръвта, кожата, чревния епител, имунната. В допълнение, хроничният дефицит на витамин В12 води до необратимо разрушаване на нервните влакна (анемия на дефицита на B-12). По време на бременност и лактация, необходимостта от витамин В12 се увеличава 2-4 пъти.

В растителните храни няма и витамин D, който осигурява здравината на костите и зъбите. Витамин D е богат на черния дроб от риба, рибено масло, пресни яйца, пълномаслено мляко, масло.

От зеленчуците също не е лесно да се получи необходимото количество мастноразтворим витамин А, който е отговорен за регенерацията на тъканите на лигавиците и борбата срещу свободните радикали. Основните му доставчици са продукти от животински произход - черен дроб, яйца, млечни продукти, риба (особено черен дроб на морска риба).

Строгите вегетарианци (вегани) имат не само витамини, но и макро- и микроелементи - желязо, калций, йод, цинк.

Растителната храна не е в състояние да осигури количеството желязо, което е необходимо за човешкото тяло в храната, освен това желязото е лошо усвоено от растителни продукти. Основните доставчици на желязо са предимно продукти от животински произход, които в допълнение съдържат компонент, който увеличава усвояването му, т.нар. "Животински белтъчен фактор", който включва миоглобин и хемоглобин. Абсорбцията на желязо също ускорява лактозата и аминокиселините, съдържащи се в млечните продукти.

Недостигът на желязо води до развитие на анемия. Кръвоснабдяването на тъканите се влияе от кислород, кожата става суха, изпарява, косата избледнява и пада, ноктите се счупват и деформират и се развиват съдови заболявания. Както желязото, калцийът не се абсорбира добре от растителните храни. Съдържанието на йод в зеленчуците, плодовете и зърнените култури също е малко. Най-високата концентрация на йод в морските дарове. Сравнително богат на месо и мляко. Дефицитът на йод на фона на дефицита на протеин може да доведе до йоден дефицит в резултат на нарушение на синтеза на йодсъдържащи хормони. Особено необходимо е да се избягва йоден дефицит през първите седмици на вътрематочно развитие (по време на ембрионалния период на органите) и в детска възраст. Между другото, според Световната здравна организация, нивото на психическо развитие директно зависи от приема на йод.

Хората, които не ядат месо, също страдат от липса на цинк. Този елемент е необходим за растежа, работата на имунната система и нормалния пубертет. От дълго време диетолозите твърдят, че отказването от месо не само прави тялото по-здраво, но също така увеличава сексуалната си сила. Американските лекари обаче са установили, че вегетарианците стават летаргични любовници и, като са стигнали до леглото, се стремят да спят възможно най-бързо. Причината за сексуалния спад е недостатък в организма на цинка, който е необходим за синтеза на полови хормони. Ако цинкът не е достатъчен, човек няма сексуално желание, ерекцията е краткотрайна. Липсата на цинк може да доведе до пълна импотентност.

Голяма загриженост е доставката на вегетарианци с протеини. Съдържанието на протеини в растителните продукти е малко. В повечето зеленчуци и плодове, само 0,6 до 2 g протеин на 100 g. Много протеини в ядки, бобови, особено в соя (34,9 g на 100 g). Често се казва за високото съдържание на протеини в гъбите. Въпреки това, при пресни гъби на 100 грама продукт не съдържа повече протеини, отколкото в зеленчуците - от 1,7 в russula до 4,3 в шампанско. В сухи гъби, поради изпарението на течността, този индекс се повишава и варира от 20,1 в бяла гъби до 35,4 в балета. Независимо от това, нито един продукт от растителен произход не съдържа пълен набор от основни аминокиселини, а ако има поне един дефицит, протеиновия метаболизъм се нарушава. Стриктните вегетарианци изпитват недостига на аминокиселини, необходими за образуването на почти всички клетки на тялото (кожа, епител, кръв и т.н.), синтеза на протеини (еластин, колаген, кератин), хормони и ензими.

Веганството, напълно изключващо употребата на продукти от животински произход от гледна точка на медицината, не може да бъде препоръчано за постоянна употреба дори за напълно здрави хора и още повече за тези, които имат здравословни проблеми.

Разработването на балансирано меню от протеини само с помощта на растителни продукти е много трудно. За да задоволи нуждите на организма от витамини и минерали, трябва да ядете много голямо количество растителна храна, което може да доведе до заболявания на стомашно-чревния тракт. Без да навреди на здравето, вегетарианците могат да бъдат само богати хора, които могат да си позволят протеинови продукти, които напълно заместват месо и риба, мултивитамини, разнообразие от пресни плодове и зеленчуци по всяко време на годината.

Може ли вегетарианството да помогне за нормализиране на телесното тегло?

Сред вегетарианците, независимо от кои токове те спазват, има хора с наднормено тегло, но все пак преобладават хора с нормално и недостатъчно тегло. С тази диетична система диетата има по-ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на диетични фибри, витамин С, калий и магнезий. Плодовете и зеленчуците имат ниска енергийна стойност.

Това дава основание да се смята, че вегетарианците получават малко калории от храната и по тази причина имат по-ниско телесно тегло. Въпреки това, сред продуктите, традиционно присъстващи в диетата, дори и строгите вегетарианци, има зърнени култури, ядки, растително масло. Всички тези продукти са много калорични. Така че калоричността на растителното масло е 899 kcal на 100 g, ядки - 610 - 707 kcal, зърнени храни - от 303 до 335 kcal. С излишък от вегетарианци в храненето на вегетарианци, ядки, сирена, мазни млечни продукти, хляб, рула, зърнени храни и сушени плодове, телесното тегло може значително да надвиши идеалното тегло.

Самият преход към растителни храни не е гаранция за намаляване на теглото. Напротив, често може да доведе до затлъстяване. За да не се възстанови, вегетарианците трябва внимателно да наблюдават диетата и да спазват правилата, най-важното от които е ограничаването на бързите въглехидрати.

Share:
Comments