Varikotsele - причини, симптоми, диагноза, лечение

варикоцеле е разширени вени на сперматозоидната кост и тестиса. То може да причини много неприятни последици, въпреки че не е опасно за живота на пациента. Проблемът е, че варикоцеле е изпълнен с мъжки стерилитет и симптоми на болка.

Това заболяване е много често срещано сред мъжете. Данните от Световната здравна организация показват, че варикоцеле се среща средно при 15-17% от мъжката популация. В същото време най-често младите хора са изложени на него в продължение на 14-15 години - те съставляват 19,3%. В повечето случаи варикоцеле се наблюдава от лявата страна (80-98%), тъй като изтичането на кръв от скротума е лошо вляво, отколкото в дясно. Процентът на случаите на двустранно варикоцеле варира от 2% до 12%, а дясната вариоцеле варира от 3% до 8%.

варикоцеле - причины заболевания

Най-честото стесняване на лявата бъбречна вена се дължи на факта, че тя е нарушена в областта на висшата мезентериална артерия и багажника на аортата. Това заболяване е най-характерно за периода на пубертета, което се съпровожда от повишен приток на кръв към гениталните органи. Също така, болестта може да се развие поради продължителна сексуална възбуда, повдигане на тежести и т.н.

варикоцеле - симптомы

Тежестта на симптомите на варикоцеле може да има три градуса.

В първата степен, патологията може да бъде открита чрез палпиране, докато пациентът се опъне в изправено положение. На второ място е възможно визуално да се открият разширени вени на плевеличния плексус. Третата степен се характеризира с изразено разширяване на вените и с намаляване на размера на тестисите.

Клинично заболяването се проявява чрез пропускане, увеличаване на лявата половина на скротума, усещане за тежест и болка в него по време на физическо натоварване и сексуална възбуда. Основният симптом на заболяването обаче е намаляването на размера на тестиса (обикновено вляво), което се дължи на смъртта на сперматогенния епител, което е около 80% от обема на тестикуларната тъкан.

В допълнение, при продължителен ход на заболяването се наблюдава тестикуларна атрофия. Стесняването на бъбречната вена, причинено от образуването на белег в заобикалящата ги тъкан, води до венозна хипертония в бъбреците. В същото време почти няма промяна в пълнежа на вените на сперматозоидния корд, или се появява само леко, когато пациентът се премести от положение на стоене в легнало положение.

варикоцеле - диагностика

Диагнозата се извършва чрез палпиране на пациента, когато стои. Когато се наблюдава заболяването, увисването на скротума от страна на лезията и разширяването на вените по протежение на сперматозоидния корда. В легнало положение на пациента, диагнозата е трудна, защото в този случай изтичането на кръвта се улеснява и разширените вени на сперматозоидния корд може да паднат. Диагнозата на дясната или двустранната варикоцеле е още по-трудна.

Днес заболяването се диагностицира основно чрез провеждането на венерологични изследвания (бъбречна и тестикуларна венеграфия, антеградна венография, транскрипционна тестикулофлебография). За да се определи моторната способност на сперматозоидите, еякулата се анализира. Понякога се използват ретография, термография, термометрия, доплероскопия, ултразвуково сканиране (последните два метода се използват главно за диагностициране на заболяването при предучилищни и ранни деца).

варикоцеле - лечение и профилактика

Назначаването на лечението с варикоцеле се предхожда от анамнеза, която включва информация за предписването на симптомите, наличието на травма в лумбалния участък, вероятността за ортостатична варикоцелейна трансформация в постоянна.

Най-оптималният метод за лечение на варикоцеле е оперативната. Също така се използва ендоскопски метод, при който вътрешна тестикуларна вена се получава чрез вкарване на ендоскоп в ретроперитонеалното пространство. Препоръчва се да се ограничи физическата активност и сексуалния живот, както и да се носи суспензия.

Навременното започване на лечението е основното условие за благоприятна прогноза и възстановяване на тестикуларните функции.

Share:
Comments