Варикосност - причини, симптоми, диагноза, лечение

Разширяването на повърхностните вени, изтъняването на техните стени и образуването на нодули - зони със сакционни изпъкналости се обозначават като патология, варикозна болест или разширени вени. Това е много често срещано съдово заболяване, което засяга до 28% от жените и 20% от мъжете.

Кортикални вени може да причини много усложнения: целулит, кървене, тромбоза, дерматит и трофични язви. Поради развитието на разширените вени и усложненията, пациентът може за дълго време да загуби способността си да работи или дори да стане инвалидизиран.

Кортикални вени - причины заболевания

Една от сериозните причини за разширени вени е наследствеността. Това означава, че хората, чиито близки роднини страдат от това заболяване, са по-склонни към него, поради вродената слабост на венозната стена, предразполагаща към развитието на разширени вени, да бъдат наследени.

Жените са два пъти по-склонни да страдат от разширени вени, отколкото мъжете. Те са по-предразположени към заболяването поради цикличното увеличение на дилатацията на вените и разхлабването на клапите, свързани с повишаване на концентрацията на хормона прогестерон. Също така, лекарите не изключват, че причината за излагането на жените на разширени вени е продължителното носене на обувки на петите им.

Друга причина за развитието на разширени вени е възрастта. Според медицинската статистика най-често развитието на болестта започва след 45 години. Въпреки това, тя може да се появи при по-младите хора.

Также возникновению варикоза способствует малоподвижный образ жизни или работа, которая требует длительного пребывания стоя; у спортсменов, напротив, он может возникнуть из-за интенсивных физических нагрузок. Кортикални вени может развития из-за ожирения или избыточного веса, а также из-за хронических заболеваний печени: гепатита или цирроза.

Кортикални вени - симптомы

Първо, пациентите може да не обърнат внимание на симптомите на заболяването. С прогресията на болестта, варикозните вени могат да бъдат разпознати от появата на извивки на възел, болка и тежест в краката, усещане за топлина и изгаряне във вените, нощни крампи в краката и подуване през нощта, по долните крайници по вените.

При отсъствие на лечение болките придобиват постоянен характер, вените се разширяват все повече и повече, което води до образуване на язви, венозна недостатъчност и тромбофлебит върху кожата.

Кортикални вени - диагностика

Появата на първите симптоми на разширени вени е възможност незабавно да се консултира с лекар, съдов хирург, който лекува заболявания на кръвоносните съдове. Той ще прегледа краката и, ако е необходимо, ще предпише допълнителни изпити, които са представени днес:

- двустранно сканиране (ултразвукови вени) - най-информативен метод за диагностициране на разширени вени на краката, като дава възможност да се получи представа за степента на вените, посоката на кръвообращението през вените и тяхната проходимост, както и да се открие наличието на кръвни съсиреци (тромби); - контрастираща венография, която е метод на изследване, който позволява да се откриват разширени вени и да се научи за степента на тяхната проходимост за кръвта.

Кортикални вени - лечение и профилактика

При избора на лечение на варикозни вени се вземат предвид етапът на развитие на заболяването, възрастта на пациента и наличието на усложнения. Лечението се състои в прилагането на консервативни методи (без операция) и хирургическа интервенция.

Консервативното лечение на разширени вени е приемливо в ранните стадии на заболяването, което се проявява без значителни симптоми и усложнения. Състои се от диета, специални физически упражнения (бързо ходене, гимнастика, плуване и упражнения във вода), компресионно лечение (носещи еластични бинтове или чорапогащи), както и приемане на лекарства, които регулират тонуса на вените.

Ако консервативното лечение е неефективно, се извършва хирургическа процедура, която се състои в отстраняване на засегнатите вени или въвеждане на разтвори, които лепили стените на засегнатия съд.

Share:
Comments