Валериана - лечебни свойства и приложение в медицината

Валериана — общее описание

Валериана (повече от 15 имена - Valerian officinalis, Odolian, Maun, корен на котка и т.н.) се отнася до многогодишни тревисти растения от семейството на орлови нокти. На къса гъста кореница (дълги до 3 см), гъсто засадени многобройни като сърцевини светлокафяви корени, те дават силна специфична миризма заедно със сладък горчив вкус. Стъблото е прави, оребрено, стоящо, в горната част разклонено.

През първата година расте само розетките. Lancet, странно номерирани, с денички на ръбовете на листата се появяват през втората година. Цветът е малък, бледо розов, ароматен, събран в апикалното скутиформено-паникулирано съцветие. В периода на цъфтеж на валериана от юни до август, това се случва едва през втората година от живота. Узряването на плодовете се случва от юли до септември. Плодове под формата на продълговати яйцевидни ахини с криволичещ герб. Размножава се със семена.

Валериана - видове и места на растеж

Има около 200 вида валериани по целия свят. Тя може да се адаптира към условията на съществуване, но се смята за растение, влюбващо влагата. В средните и южните райони на Русия, валериана се отглежда като лечебно растение за нуждите на фармакологията. В дивата природа валериана е разпространена в цялата ОНД, с изключение на Сибир, пустинните райони на Централна Азия. Най-често се среща в местата за сирене и в покрайнините на блатата. За нейното израстване, благоприятни ливади, речни наводнения, храсти и рядки гори. Дивият валериан не образува големи гъсталаци.

Валериана - лечебные свойства

Дълго време тази билка е известна главно като успокоителна и успокояваща. Той стимулира процесите на инхибиране в мозъчната кора, подобрява коронарната циркулация, регулира сърдечната активност. Спазмолитичните свойства на валериана се използват при регулиране на секрецията на жлезистата апаратура в стомашно-чревния тракт, както и при потискане на процесите на ферментация в червата. Можете да направите списък с болестите, в които се използва това лекарствено растение: мигрена, сърцебиене, неврози, истерия, безсъние, спазми на хранопровода, метеоризъм, запек и други.

Валериан - дозировъчни форми

Валериан присъства шампион на броя на лекарства, направени от неговото прилагане. Лекарствените вещества са открити най-вече в коренища на цветето, които се събират през есента на втората година от живота. Прилага се под формата на отвари, тинктури, гъста екстракт. Като част от таксите, включени в успокояващата тинктура, амфора, валериан и Landysheva-валериан падне, "Validol", "Corvalol", "Valokormid", "Valedrin", "Valosedan", "Kardiovalen", "Valocordin" и така нататък. Сока билкови части растения-слаб ефект, предимно използва локално в козметиката и увреждане на кожата (за напукване или погрешно слънчево изгаряне).

Валериана — рецепты

Назначаването на препарати от валериан трябва да бъде строго индивидуално. За една супена лъжица корени трябва да се излее в термоса с вряща вода за една нощ. Вземете като успокояване в супена лъжица три пъти на ден (не повече от 2 месеца).

Когато нервните разстройства при деца препоръчват валериански бани. Ако децата не работят правилно, те подготвят тинктурата: 1 чаена лъжичка натрошени корени се изсипва в чаша вряла вода и се влива в продължение на 2 часа, филтрира се. Вземете 0,5 лъжичка на всеки 2 часа.

Валериана противопоказания

Това лекарствено растение практически няма контраиндикации, но може да причини редица странични ефекти при пациенти с хипертонично заболяване под формата на обратна реакция - възбуда и нарушения на съня, тежки сънища. Дългосрочната употреба на лекарства в големи количества може да доведе до предозиране. Той се проявява с гадене, възбудено състояние и главоболие, понякога депресиращо действие върху храносмилателните органи.

От историята на валериана

От древни времена са известни лечебните свойства на тази билка. Дори лекарите на Древна Гърция смятат, че това растение е инструмент, който може да контролира мислите. Тази версия беше представена за пръв път от Dioscorides. В същото време се отбелязва способността на валериана да "възбужда мисълта" и да укрепва мозъка, Плиний Стари и Авицена направили такива изводи. През Средновековието това е било почитано като лекарство, с което можете да намерите самодоволство и мир. Името "дървесен тамян" е открито заради неговите ароматни свойства. Петър 1 организираше индустриалната реколта на тази билка и се отдаде на нейните магически свойства.

Коментари

Диана 10/03/2016 Много добър инструмент за много проблеми. Детето и спазмите облекчават и успокояват добре. На децата в действителност, а след това на колики, след това зъбите са нарязани тук е валериан и идва на помощ! Даша 04/18/2016 Често използвам валериана за различни цели. Разбира се, основно това е настройката на собствените ни нерви, резултатът е, че никой и никой никога не ме е виждал раздразнен. Що се отнася до истериката, няма какво да кажем. Не си свикнал с валерийци, никаква вреда. Калинка 04/18/2016 Да, по времето на Петър Велики имаше много промени в живота и знанията като цяло. Съгласен съм също така, че ако в древна Гърция валериана се смяташе за магическо растение, което може да помогне за контрола на мислите - тогава е така. Илона 04/18/2016 Благодарим ви за тази статия. Беше много интересно и полезно да се чете за валериана. Особено как се възприема в древността. Мисля, че всички тези разговори, за благоприятния му ефект върху мозъка, имат определена основа. Светик 04/18/2016 Е, за факта, че валериана се използва като успокоително - това, разбира се, всеки знае. Но за сметка на лечението на стомаха и други неща - не съм чувал преди. За общото укрепване на нервите, валериана е оптималното решение. При мен расте на лятната си резиденция.
Share:
Comments