Вакулит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Васкулит е възпаление на стените на кръвоносните съдове, което може да се случи с такива заболявания като тиф, ревматизъм и някои други. Прогнозата може да бъде различна. Така, васкулитът, който се дължи на свръхчувствителност, в повечето случаи е доброкачествен, ограничен до малки кожни прояви. Лице на всяка възраст може да стане такова заболяване. Единственото изключение е болестта на Kawasaki, която се наблюдава изключително при деца. Настъпва васкулит, първичен и вторичен.

Вакулит - причини

Тъй като причините за васкулита могат да повлияят на различни фактори. Това включва лекарства, тумори, храна. Може да има и комбинация от причини, например инфекция и наркотик. Повърхностният васкулит може да причини повишен вискозитет на кръвта. Бактериалните инфекции често водят до клиничен васкулит. Всички видове химикали и лекарства често провокират васкулит, най-вече лимфоцити.

Васкулит - симптоми

В момента, когато васкулитът засяга кожата, има характерен обрив. Ако нервите са повредени, то до известна степен чувствителността на човек е нарушена, започвайки от свръхчувствителност и завършваща с пълната му загуба. Поради бъбречен васкулит може да се появи бъбречна недостатъчност. Сред общите симптоми на васкулит може да се отбележи слабост и умора, загуба на апетит, бледност, повишена телесна температура и др.

Ако постоянно виждате коремна болка, психични разстройства, мускулни болки, загуба на тегло, тогава това са характерните симптоми на нодуларния васкулит. Гигантският клетъчен артерит може да причини симптоми като много тежки главоболия, треска, постоянна слабост и загуба на тегло, подуване на храстите и други симптоми.

Васкулит - диагностика

Към днешна дата има огромен брой различни тестове и тестове, които могат да показват заболяване като васкулит. Например, кръвен тест може да покаже дали пациент има промени в нивата на определени клетки. Особено си струва да се обърне внимание на нивото на хемоглобина и хематокрита. Ако тези показатели са сравнително ниски, това показва анемия, която от своя страна е усложнение на васкулита.

Биопсията се счита за едно от най-добрите проучвания, които служат за диагностициране на васкулита. В този случай се взема малка част от тъканта с кръвоносен съд, за да се изследва допълнително под микроскоп. Възможно е също така да се определи васкулитът чрез тестове на урината. Ако има протеин в урината, белите кръвни клетки, еритроцитите, всичко това говори за предполагаемо увреждане на бъбреците поради васкулит.

Васкулит - лечение

Лечението на този вид заболяване се извършва в зависимост от съпътстващите заболявания, както и от засегнатите органи. Що се отнася до първичния алергичен васкулит, в повечето случаи той преминава независимо, без да изисква абсолютно никакво специално лечение. В случай, че васкулитът засяга важни органи като сърцето, бъбреците или черния дроб, пациентът ще се нуждае от интензивна и агресивна терапия.

Като лечение на такова заболяване може да се използва химиотерапия, кортикостероиди в малки дози. Целта на лечението е не само да се възстановят функциите на засегнатите органи, но и да се спре напълно анормалната реакция на номиналната система, която унищожава кръвоносните съдове и нарушава обичайното кръвоснабдяване на телесните тъкани.

Share:
Comments