В кои области на употреба се отнасят ползите от

Всеки ден човек е под влияние на инфрачервено лъчение и естественият източник е слънцето. Елементите на нагряване вече са свързани с неприродни деривати. Такова излъчване може да се използва в отоплителни системи, телевизионни конзоли, нагреватели. Поради тази причина трябва да знаете кога ще дойдат ползите и кога можете да навредите на инфрачервеното лъчение.

Каква е ползата от инфрачервената радиация?

Устройствата, в които има определен вид радиация, могат да засегнат тялото по два начина. Първият вариант се характеризира с укрепване на собствеността. Радиацията увеличава защитните функции, предотвратява ранното стареене. Този метод помага за борба с различни заболявания, укрепвайки естествената защита на тялото срещу болести. Това е форма на терапия, основана на поддържането на здравето. Този метод може да се използва не само в лечебните заведения, но и у дома.

Вторият метод се състои в директното излекуване на заболявания и общи заболявания. Радиацията се характеризира с терапевтично свойство. Вълните имат способността да проникват дълбоко в тялото, да нагряват костната тъкан и дермата. Такива ефекти помагат да се нормализира кръвообращението, да се ускори притокът на течности в тялото.

Коригираното кръвообращение има добър ефект върху метаболитните процеси. Тъканите получават точното количество кислород и мускулната система получава хранене. Много заболявания могат да бъдат преодолени чрез излагане на радиация, проникваща дълбоко в кожата. Благодарение на вълните можете да се отървете от такива заболявания и патологични състояния:

• повишено или понижено налягане;

• болка в гърба;

• прекомерно телесно тегло;

• заболявания на сърдечно-съдовата система;

• стрес и депресивни състояния;

• промени в храносмилателния тракт;

• невралгия, артрит, ревматизм;

• пневмония, астма, бронхит;

• изтощение, слабост;

• кожни заболявания;

• болка в мускулите и долната част на гърба;

• безсъние и други проблеми със съня;

• възпаление на ставите;

• цистит и простатит в остра форма;

• вирусни и настинки;

• холецистит без камъни.

Добрият ефект се основава на факта, че когато вълна удари дермиса, тя действа върху нервите и усещането за топлина. Радиацията стимулира кръвообращението, като принуждава обмяната на веществата да се нормализира. Когато мозъчните тъкани получават достатъчно кислород, рискът от замайване се намалява. Паметта също се засилва.

Предимствата на инфрачервената радиация: Приложения

Инфрачервената енергия може да се използва в различни сфери и в същото време има положителен ефект върху човешкото тяло. Областите на приложение са, както следва:

1. Термография. С помощта на такива лъчи е възможно да се определи температурата на обектите, разположени от разстояние. По принцип такива вълни се използват в индустриалната и военната сфера. Отопляеми устройства могат да се видят с такова устройство без осветление.

2. Отопление. IR повишава повишаването на температурата, което има добър ефект върху човешкото тяло. Освен инфрачервените сауни, те могат да се използват и за заваряване в медицинската област.

3. Проследяване. Този метод за използване на ИЧ е пасивно насочване на ракети. То помага на ракетите да намерят правилната посока на полета.

4. Метеорология. IR помага на спътниците да определят разстоянието, на което се намират облаците. Също така, лъчите определят тяхната форма и температура. Топлите облаци са видими като сиви и студено бели. Цялата информация може да бъде изучавана без никакви проблеми по всяко време на деня.

5. Астрономия. Астрономите имат уникални инструменти, наречени инфрачервени телескопи. Такива устройства помагат да се наблюдават различни тела в небето. Благодарение на устройствата учените могат да намерят протостари. Такъв телескоп може лесно да идентифицира студените обекти. Също така устройството се използва за наблюдение на ядрата на галактиките, които са затворени от прах, газове и други частици.

6. Чл. Резюметата помагат на историците на изкуството да разгледат подробно скиците на художника и долните слоеве на обекта. Този начин помага да се сравнят чертежите и видимата му част, за да се определи автентичността на картината.

Това са само основните начини за използване на ИЧ.

Увреждане на инфрачервеното излъчване: когато лъчите са опасни?

Когато използвате инфрачервени лъчи, трябва да си припомним, че може да се навреди. Инфрачервеното лъчение е противопоказано при някои заболявания и патологии. В такива случаи може да има вреди от радиация:

• епилепсия;

• сърдечна или белодробна недостатъчност;

• остри възпалителни процеси;

• злокачествени тумори;

• заболявания на кръвоносната система;

• хронична или остра форма на гнойни процеси.

При прекомерно излагане на радиация се увеличава рискът от фотофобия. Силното излагане на лъчите води до зачервяване на кожата и появата на изгаряния. Много често работниците в металургията изпитват прогресия на топлинния удар. Колкото по-малко е разстоянието от устройството, което излъчва IR, толкова по-малко време човек трябва да прекара близо до него. Когато мозъчната тъкан прегрее, се появяват симптоми като тъмнина в очите, гадене, замаяност, тахикардия. Съществува и риск от развитие на менингит.

Увреждане на инфрачервеното лъчение: как да се предпазва от инфрачервено лъчение и първа помощ при облъчване

Ако има ефект върху мозъчната тъкан, тогава човек има слънчев удар. Човек започва да има силно главоболие, потъмнява в очите, се появява замайване и е възможно загуба на съзнание. Ако продължите облъчването, ще има симптоми на енцефалит. Това е опасно за тялото.

Стандарти за облъчване са разработени, които помагат да се защити човек. Мерките са, както следва:

1. Понижете интензивността на облъчването и температурата.

2. Човешкото термично състояние трябва да се поддържа в нормално състояние. Необходимо е да се защитят очите и дермата на човек.

3. Трябва да се използва ново оборудване и производството трябва непрекъснато да се автоматизира.

4. Инструментите трябва да бъдат поставени на закрито, за да се намали ефектът от инфрачервените лъчи.

5. Служителите на организацията трябва да прекарат възможно най-малко време в отоплителната среда. За защита се поставят специални екрани.

6. Ако няма специално оборудване, са инсталирани специални екрани за охлаждане. Също така могат да се използват средства, които увеличават скоростта на движение на въздуха.

7. Служителите получават специално облекло, което може да защити отделните части на тялото.

8. Важно е да се даде време на превантивни мерки. Те включват постоянни медицински прегледи, режим на здравословен ден.

Ако здравословното състояние на дадено лице се влоши, трябва да се обади линейка. Преди пристигането на линейката е необходимо да извършите следните действия:

1. Пренесете пострадалия на хладно място.

2. Извадете дрехите, които прилепват плътно към кожата.

3. Поставете валедола под езика.

4. Дайте напитка със солена вода.

5. Охладете тялото, като го намокрите с влажна кърпа. Поставете мокра кърпа на главата си.

Това е спешна помощ, която трябва да бъде предоставена преди пристигането на линейката.

Share:
Comments