Увреждане на шините: симптоми и диагноза на последствията от

Най-често се случва нараняване на шията поради директен удар или падане.

За да се възстановите бързо от такава травма, трябва да знаете за правилата за първа помощ и лечението на нараняванията по кожата.

Това ще бъде обсъдено в тази статия.

Натъртване на долния крак: симптоми

Непосредствено след нараняване на шията жертвата ще пострада силно. С този синдром на болката ще бъде толкова изразен, тогава човек може да загуби съзнание.

Също така, ако гръдният кош е наранен, при жертвата могат да се наблюдават следните симптоми:

1. Хромат.

2. Подуване на меките тъкани.

3. Образуване на хематом.

4. Ограничения в движението на крака.

5. Увеличаване на болката до три часа след травмата (по правило болката се усилва заедно с разширяващия се хематом и подуване).

6. Образуване на синини или натъртвания под кожата.

7. Интензивен кръвоизлив под кожата (с увреждане на кръвоносните съдове).

8. Рунд на сухожилията.

Ако гръдният кош е наранен, е много важно да се определи, че това е травма, а не фрактура. Ако целостта на костите е повредена, пациентът ще почувства следните симптоми:

1. Костна криза.

2. Пълна загуба на мобилност на ставите.

3. Деформация на крака (излизане от кожата на костта или част от нея, неправилно огъване на крака и т.н.).

4. Образуването на непрекъснато нарастващ хематом.

5. Много остра локална болка в зоната на фрактурата.

Глупав гръб: първа помощ

След наранено нараняване, първата помощ трябва да бъде дадена на жертвата:

1. Седнете лицето на стол.

2. Проверете долната част на крака. Ако има отворена рана, трябва да се измие с водороден прекис и да се третира с антисептици. Топ със стерилна превръзка и превръзка.

3. Прикрепете нещо студено към засегнатата зона (лед, замразени храни и др.). Това ще помогне да се премахнат спазмите в съдовете, както и да се спре развитието на болка и натъртвания.

Важно е да държите лед за не повече от десет минути подред, за да не причинявате хипотермия.

4. Поставете увредения крак върху котата, така че стъпалото да е над нивото на таза. Това е необходимо, за да се възстанови нормалната циркулация.

5. Напълно премахване на всякакво натоварване върху крака в рамките на три дни след раждането. Също така през това време, трябва редовно да удряте хладните компреси на гърдите.

Освен това е много важно през първите дни след нараняването да не се прилагат загряващи компреси или мехлеми върху краката, тъй като топлината допълнително ще увеличи подпухването и болката в засегнатото лице.

Мръсно увреждане: диагноза

Ако човек след травма на крака може да го премести (мобилността е частично запазена), тогава най-вероятно се е ограничил до натъртване. Въпреки това, за да получите по-надеждна информация, трябва да се свържете с травматолог.

След прегледа лекарят ще предпише следните диагностични процедури:

• ЯМР (процедурата ще покаже състоянието на мускулите и меките тъкани като цяло, особено ако човек е образувал хематом);

• рентгеново изследване (показва състоянието на костите);

• Ултразвук по шините (ще даде възможност да видите подробно промените в тъканите за наличие на синини, разрушаване на кръвоносните съдове и сухожилията и т.н.).

Увреждане на ръцете: лечение

Лечението на травма на шията зависи от степента на увреждане на меките тъкани и степента на нараняване.

Когато се установи осезаем хематом, пациентът трябва да приложи притискаща превръзка към шията със студена компресия. Препоръчително е да завъртите целия крака с гъвкава превръзка.

Ако хематомът не изчезне в първите два дни след увреждането на пищяла, той трябва да бъде отстранен хирургически, в противен случай може да причини възпаление на меките тъкани и тяхното възпаление.

Като медикаментозна терапия пациентът може да бъде причислен към следните групи лекарства:

• Аналгетични лекарства за намаляване на синдрома на болката (Ketanov, Dexalgin);

• противовъзпалителни средства;

• антипиретични лекарства при висока температура (Nurofen, Analgin);

• локални деконгестанти (Diklak гел, Dolobien гел).

За да се ускори периодът на възстановяване и да се намали синдромът на болката, веднага след нараняването е важно да се наложи фиксиране на лангето върху шината и стъпалото. Тя трябва напълно да обезвреди крака си.

Понякога, след увреждане на шията, пациентът се забива с нерв. Поради това пациентът се притеснява за остра болка и подуване на крайниците. За да се премахне този феномен, той получава терапевтичен масаж, както и студени компреси с лед.

След намаляване на болката и натъртванията пациентът получава топли компреси с алкохолни инфузии.

Ако след травмата човек е загубил частично подвижност в ставата или е развил парализа, тогава в този случай е необходимо да извърши хирургичен одит възможно най-скоро и да възстанови функцията на крайниците.

След петдневен курс на лекарствена терапия (със стабилно подобрение в състоянието на пациента) той получава курс на рехабилитация. Той включва масаж, топлинни процедури, компреси и физиотерапия.

Когато третирате наранявания по кожата у дома, можете да използвате такива рецепти:

1. Тинктура от чесън:

• Настържете две глави чесън на ренде;

• изсипете я с ябълков оцет;

• Изсипете сместа в стъклен буркан и я затворете плътно;

• настоявайте да настоявате за три дни;

• разтривайте готовия продукт в браздата два пъти дневно в продължение на една седмица.

2. Рецепта от пелин:

• смила се свеж пелин;

• Смажете зоната на натъртване два пъти дневно със сока.

3. Мехлем за лечение на рани при пищяла:

• Вземете корена на чашата и я отрежете;

• налейте зехтина (1 стъкло);

• пожар и подгряване;

• Натоварвайте и нанесете синини на засегнатата област.

4. Мази камфор:

• смилате един черен сапун;

• добавете към него половин чаша алкохол и 30 g камфор на прах;

• добавете чаша лампа;

• размесете всичко и го нанесете върху синината под формата на компрес.

5. Рецепта за отстраняване на отока:

• смесват в едни и същи количества вода, оцет и растително масло;

• накиснете марлевата превръзка с готовата смес;

• Прилагайте на увреденото теле два часа всеки ден.

6. Средства от катрани:

• Вземете смърчовата смола, брезовия катран и несоалната свинска мас.

• размесете всичко в еднакви количества;

• оставете мазта за два дни;

• след това готов продукт за смазване на болния гръден кош. Превръзката може да се постави отгоре.

Важно е да знаете, че можете да прилагате народна рецепти за лечение на бръчки само след консултация с лекар. Не се препоръчва самолечение без надзор, за да не се навреди.

Травми на гръдния кош: какво ще се случи, ако не бъде лекувано

В случай на преждевременна медицинска помощ увреждането на шията може да доведе до такива усложнения:

1. Некроза на определени области на кожата. Най-често това се случва, когато има тежка травма на меките тъкани. От само себе си, некрозата не може да мине. Тя трябва да се отстрани хирургично.

2. Periostitis се счита за една от най-опасните усложнения. Това обикновено се случва, когато предната зона на пищяла е повредена, защото тя е там, че костта е най-малко защитена от меките тъкани. С периостит човек започва силен възпалителен процес, който се съпровожда от остра болка и висока температура. Той се лекува само със силни антибиотици, които се избират индивидуално за всеки пациент.

3. Флегмонът е друго сложно заболяване, което може да се развие поради преждевременното лечение на увреждането на шията. С флегмон човек има силен възпалителен процес в меките тъкани, който е съпроводен от изобилни гнойни секрети. Провокира стафилококи и стрептококи, които могат да бъдат въведени не само в мускулите, но и в ставите, костите и сухожилията. Флегмонът за лечение провежда фармакологични, хирургически и физиотерапия. При тежки лезии съществува риск от ампутация на крайниците.

4. Частична или пълна загуба на мобилност на ставите може да възникне, когато тежкият хематом не е елиминиран навреме. Поради това жертвата може да получи куцане.

5. Хронична болка в долната част на крака и артрит може да се развие, ако пациентът откаже да реабилитира, тъй като по време на лечението човекът не стъпи на крака за дълго време, тогава няма болка в болезненото му ставане. Това може да доведе до възпаление, както и до увреждане на хрущялната тъкан.

Поради тези причини, непосредствено след нараняване, е много важно да се потърси медицинска помощ и да се подложи на пълен курс на лечение. В противен случай нормалното нараняване може да доведе до развитие на сложни патологии в мускулно-скелетната система.

Share:
Comments