Уртикария - причини, симптоми, диагноза, лечение

уртикария Има заболяване с алергично естество, което се характеризира с формации върху кожата, а също и върху мукозни мембрани под формата на блистери, което от своя страна е определена реакция на тялото на пациента към различни стимули. Като цяло, алергичната реакция на имунната система обикновено се дължи на факта, че има неправилен имунен отговор към определен тип бактерии, паразити и вируси, които са хронично разположени в тялото.

Между другото, тези алергени, които се предполага, че причиняват такава болест като уртикария, са един от многото фактори на имунния отговор. Така че съществуват допълнителни фактори за отдръпване на уртикария: всяка инфекция, домашни алергени, генетично предразположение и много други. Така че уртикарията не е отделна кожна болест, а някакъв сигнал от тялото ви.

уртикария - причины

Има много причини за уртикария и алерген, предизвикващи такова заболяване, може да бъде всичко от цветен прашец и храна до различни микроорганизми. Понякога е много трудно да се изчислят истинските причини, понякога обикновеното наблюдение може да помогне и понякога трябва да се подаде цяла поредица от тестове.

Що се отнася до острата уртикария, това се дължи на лекарства, инфекции, храни или ухапване от насекоми. Що се отнася до хроничната уртикария, тя често се свързва с някои патологични процеси в централната нервна система и вътрешните органи. Има и уртикария, причинена от студ, натиск, физическо натоварване, слънчева светлина и т.н.

уртикария - симптомы

За такова заболяване кошерите се характеризират с такива образувания върху лигавиците и кожата, като блистери, които са много плътни, едематични, имат ярък червен цвят. Такива блистери са с различни форми, размери и контури, често има зона на бланширане в центъра на такъв блистер.

Когато се появи остра уртикария, с много остър, силен сърбеж, обрив по абсолютно всяка част на тялото, изгаряне. В допълнение към блистерите може да има влошаване на здравето, което се нарича треска. Като цяло, всичко ще зависи от кои кошери ще започнете да проявявате. Така че правилната и компетентна диагноза на болестта е много важна.

уртикария - диагностика

Диагнозата на уртикарията обикновено не е трудна и ще бъде извършена от алерголог-имунолог. Ако реакцията протича при приемането на лекарства или определени съставки, тогава ще се извърши провокативен тест. Може да се извърши кожен тест. В допълнение, експертите могат да препоръчат дарение кръв и други тестове.

уртикария - лечение и профилактика

Най-ефективният начин за лечение и предотвратяване на уртикария е елиминирането и своевременното идентифициране на всички фактори, които могат да причинят уртикария. Въпреки че има случаи, при които не е открит алергенът за хронична уртикария.

Острите кошери могат понякога да изчезнат само по себе си без консултация и лечение. Но хроничната уртикария не може да изчезне без внимателно изследване на тялото ви и без компетентна консултация с дерматолог. Обикновено лечението за уртикария се състои в предписването на антихистамини, в по-тежки и тежки случаи е необходимо да се използват кортикостероиди.

Тук основното нещо във времето да се обърнете към специалист, за да не стартира болестта, защото в бъдеще тя се развива в хронична форма. Само след като се извърши диагнозата, се откриват истинските причини за кошерите, специалистът ще ви предпише правилното и ефективно лечение.

Коментари

Алена 19.12.201 г. Нашата дъщеря е диагностицирана с уртикария, а аз й дадох черници и рак! Какво би могла да бъде призована?
Share:
Comments