Уртикария: как да се лекува у дома? топични методи за

Все по-често алергичната реакция се превръща в неприятна болест - копривна треска. Важно е да се обърне внимание на тази болест във времето и да се знае как да се предотврати развитието на болестта у дома.

Уртикария - каква болест?

Кошерите, в народа, наричат ​​болестта "уртикария". Това говорещо име на болестта се дължи на характерните червени мехури, които приличат на изгаряния с листата на коприва.

Кошерите са вид алергична реакция. Самата болест се разпространява по целия свят сред хората от всички възрасти.

Има две форми на заболяването:

• Остър

Острата форма на уртикария продължава за кратко (от 2 дни до 2 седмици).

• Хронична

Хроничната форма на заболяването се характеризира с продължителен стадий на заболяването. В този случай уртикарията тече в продължение на няколко месеца.

Често уртикарията се проявява мигновено, т.е. непосредствено след излагане на стимула върху тялото. Появата на това заболяване може да бъде свързана с нарушение на черния дроб, което засяга разрушаването на хистамина.

Причини за уртикария

Причини за уртикария различны, но, тем не менее, узнать происхождение болезни необходимо. Зная причину, можно приступить к лечению заболевания в домашних условиях. Так почему же возникает эта болезнь?

• Приемане на лекарства

Важно е да обърнете внимание на приемането на лекарства по време на проявата на кошерите. Може би едно от лекарствата или неговият компонент провокира алергична реакция.

• Неправилна диета

Всеки продукт, който може да причини хранителна алергия, също може да се превърне в причинител на уртикария. Ярки представители са: сладкиши, портокали, плодове, риба и пилешко месо, мляко, яйца.

• Топлинно изгаряне

Дългото излагане на слънчева светлина или с горещ душ може да предизвика остри кошери, в отговор на отрицателен ефект върху кожата.

• Ухапване от насекоми

Ухапването от насекоми, чиято слюнка съдържа отровни съединения, може да доведе до появата на костурна форма на развитие на кошерите.

• Инфекция

• Подохлаждане

• Нарушаване на психо-емоционалното състояние

• Хепатит, хелминтиоза

• Прах

Идентифицирането на произхода на болестта е ключът към успеха при лечението. За да се установи точно причината за това заболяване, е необходимо да се подложи на комплекс от лабораторни изследвания.

Симптоми на уртикария

Кошерите не са трудни за учене. Първите му признаци лесно се разпознават и запомнят, а също така напомнят за изгарянето с листа от коприва. Така че основните симптоми на кошерите са следните:

• Ярки червени мехури по кожата

• Сърбеж на кожата

• Блистери могат да променят местоположението си по кожата

Когато се появи уртикария, човек открива блистери със зачервяване около себе си, силно сърбеж на засегнатите участъци от кожата. С периодичност от няколко дни, блистери могат да изчезнат необратимо от една област на кожата, удряйки другата.

Блистери могат да се появяват навсякъде в тялото, но най-често се наблюдават на шията, задните части, лицето.

Лечение на уртикария при възрастни у дома

Уртикарията при възрастни често протича в хронична форма, като редовно се подновява след излагане на стимула върху тялото. При жените тази болест се проявява много по-често и е по-трудно да се понесе.

Лечението на уртикария в дома на възрастно лице се придружава главно от следните лекарства:

• Лекарства, които намаляват чувствителността към алергични стимули

• Антихистамини

• Хормонални препарати

• Лекарства, които стабилизират надбъбречните жлези

• Поливитамины

Лечението на уртикария самостоятелно трябва да бъде придружено от специална диета, която включва витамини от всички групи, микроелементи и макро елементи, както и полезни и необходими за минералните съединения, соли и фибри за човешкото тяло.

Също толкова важно е да се изолира алергена от лицето, страдащо от уртикария. Честото взаимодействие с стимула ще направи състоянието на болестта персистиращо и по-тежко, което в резултат ще доведе до хронична форма на развитие на болестта.

Трябва да се отбележи, че самолечение на уртикария е възможно само ако няма възможност за посещение на лекар. Преди да лекувате уртикария при възрастен у дома, трябва ясно да установите обстоятелствата, при които е строго забранена независима борба срещу болестта:

• Бременност

• Период на кърмене

• наличие на алергии към лекарства или техните компоненти

• Сериозни хронични заболявания

Приемането на медикаменти по ваш избор може да доведе до тъжни последици, така че е по-добре да обсъдите този въпрос със специалист.

Най-лесният начин да облекчите състоянието си е да поставите лед върху възпалената кожа. Съдовете се стесняват - отокът е изчезнал.

Също така, не забравяйте за количеството на приема на течности. По време на кошерите, много пиене - не само възможно, но и необходимо. Ползите ще донесат зелен чай, вода, все още минерална вода.

Антихистамините са основата на лечението на уртикарията. За щастие те могат да бъдат закупени в най-близката аптека без лекарско предписание. Разбира се, преди употреба, е необходимо да прочетете инструкциите и правилата за дозиране.

Овлажняване на кожата също е важно. В съвременния свят са разработени много специални кремове и лосиони, препоръчани за употреба от хора с кожни заболявания. Не овлажнявайте кожата с обичайната козметика.

За улесняване на състоянието ще помогне и тинктура валериана, която трябва да се приема късно вечер в количество от 35 капки на чаша вода или още минерална вода. Валериан може да бъде заменен от глог.

Трябва да се отбележи, че всички гореописани методи за лечение на уртикария у дома са ефективни само в началния или лесния стадий на заболяването.

Лечение на уртикария при деца у дома

Лечение на уртикария при деца у дома — очень важный вопрос, ведь здоровье ребенка не должно быть полем для медицинских экспериментов. Прежде чем начинать самостоятельное лечение крапивницы у ребенка, необходимо обязательно проконсультироваться с врачом педиатром, выявить происхождение заболевания и получив рекомендации, начать, выписанный врачом, курс лечения.

Не е безопасно да се ангажираме с независимото лечение на уртикария при детето, тъй като тялото на децата и много от неговите системи не са напълно оформени, нежно кожата на бебето, която като цяло страда от уртикария, може да бъде много по-трудно за понасяне на болестта и изисква намесата на алерголог, дерматолог и педиатър.

Какво представлява опасното лечение на уртикария в дома?

Въпреки, че уртикарията не вдъхва ужас на много хора и изглежда, че повечето хора само ярка светкавица на алергията, все още не е толкова просто. Фактът, че кошерите могат да бъдат придружени от трудно и тежко дишане, асфиксия. Такива симптоми представляват сериозна заплаха за човешкия живот.

Използването на наркотици, изборът на които се основава на опита и информацията на други хора от неразрешени източници, също е изпълнено със сериозни последици.

Препоръки за лечение на уртикария в дома

При лечението на уртикария в дома има редица препоръки, които определено ще помогнат да се отървете от неприятно заболяване възможно най-скоро и да облекчите състоянието, а също и да не навредите.

• Отхвърляне на вредни храни

По време на заболяване е необходимо да се откаже мазнина, пържена, солена, пикантна храна, а също така не се препоръчва да се използват брашно продукти. Диетата е важен фактор при лечението на уртикария и не трябва да се пренебрегва.

• Минимален контакт с алергена

Разбира се, за да не усложняваме процеса на развитие на болестта и да не предизвикваме новите й атаки, е необходимо да се ограничи контактът с стимула, на който организмът реагира с такава ярка реакция.

• Изобилна напитка

По време на лечението на уртикария, не забравяйте да пиете най-малко 2 литра обикновена или минерална солена вода на ден.

Тези прости препоръки няма да навредят на здравето и ще спомогнат за ускоряване на процеса на възстановяване.

В заключение, може да се каже, че лечението на уртикария у дома е със сигурност възможно, но въпреки това, лекарят трябва да даде предимство, особено ако се отнася до дете.

Share:
Comments