Уретрит - причини, симптоми, диагноза, лечение

уретрит Има възпалително заболяване на уретрата. Обикновено се причинява от микроорганизми (гъби, вируси или бактерии), но не от гонококи, хламидии, уреаплазми, микоплазми, трихомона или херпес. От това заболяване могат да страдат не само мъже, но и жени.

Подобно на повечето заболявания на пикочно-половата система, някои форми на уретрит принадлежат към венерически групата, т.е. нейните причинители влизат в тялото по полов път и причиняват възпаление в органите на партньора.

Това е една от онези болести, които все още не са напълно проучени. Причините за възпалението могат да бъдат много, а характеристиките на патогена ще зависят от избрания метод на лечение.

уретрит — причины

Причините за уретрит могат да бъдат: • Незащитен секс, • Неспазване на правилата за лична хигиена, • Охлаждане на тялото, • Цистит и други заболявания на пикочно-половата система, не от венерически характер. • Попадане в уретрата на вирусите, които съставят нормалната микрофлора на устата, вагината или ректума ,

уретрит — симптомы

Проявлението на уретрит е в много отношения подобно на други заболявания на пикочно-половата система. Следователно, точната диагноза в амбулаторните условия ще помогне не само да определи същността на заболяването, но и да определи курса за правилно и ефективно лечение.

уретрит характеризуется:• Выделениями из мочеиспускательного канала,• Жжением и неприятными ощущениями в области половых органов и мочевого пузыря,• Болями и зудом при мочеиспускании,• Повышением количества лейкоцитов в анализе мазка.

Тъй като всички тези признаци са характерни и за по-сериозни венерически болести, диагнозата "уретрит" може да се направи само след изключването на такива заболявания като гонорея, хламидия, трихомониаза, херпес или микоплазмоза.

уретрит — диагностика

Диагнозата за заболявания на пикочно-половата система е многостранен. За правилното диагностициране на уретрит е необходимо да се извърши цяла гама от изследователски дейности, включващи: • Обобщаване на уретрата, • Изследване на инфекции, предавани по полов път, • Посяване на микрофлора от изхвърлянето от уретрата, • Изследване на простатата жлези при мъже с цел изключване на простатит (ултразвукова диагностика, изследване на пръстите и анализ на секрецията).

При първото позоваване на уролог лекарят открива в пациента естеството на сексуалното си поведение, което е основният фактор при определянето на степента на риска от заболявания, предавани от сексуални партньори. Задължително е да се разбере колко връзки има пациентът, постоянни и случайни сексуални партньори са взети под внимание. Ако се установи, че инфекцията в уретрата е резултат от незащитен секс, тогава ще се изисква лечение на всички хора, които са имали сексуален контакт с болен човек.

уретрит — лечение и профилактика

След като се установи причинителят на уретрит, пациентът получава курс на антибиотици, които активно унищожават микроорганизмите, открити по време на засяването. Ако в допълнение към уретрит, в резултат на диагностични мерки, ще се установи наличието на друга, съпътстваща болест, курсът на лечение ще се проведе успоредно по две (или няколко) направления.

Но тъй като премахването и премахването на дискомфорта - това е съвсем просто и самата болест е много по-дълбока, за лекаря е важно да спаси пациента не от последствията, а да изключи причината. Ако не идентифицирате източника на възпаление, след лечение след известно време заболяването може да възникне с подновена сила.

На първо място, предписва се курс от лекарства, който ще унищожи инфекцията в тялото, което ще доведе до възпаление на уретрата. Дори и такова безвредно заболяване като млечните жлези при жените, което изостря и умира в зависимост от състоянието на имунитета, може да не ви позволи да се освободите напълно от уретрит. Ето защо, излекуването на цялата пикочно-половата система е неразделна част от елиминирането на възпалението в уретрата.

Много ефективен метод за отстраняване на възпалението е инсталацията, т.е. въвеждането на лекарства директно в уретрата. В допълнение към антибиотиците, урологът със сигурност ще напише курс имуностимуланти, който може да подобри ефективността на лечението.

Като превантивна мярка за уретрит трябва да спазвате правилата за лична хигиена и да не допускате случайни полови сношения.

Share:
Comments