Уретрит при жените - причини, симптоми, лечение и

Уретритът е възпалително заболяване на уретрата (уретрата). Самата патология не представлява заплаха за живота и ако лечението започне навреме, всичко ще бъде завършено безопасно. Уретритът обаче предизвиква толкова много дискомфорт, че нарушава всички планове, а най-важното - с неадекватно лечение води до сериозни усложнения.

Уретритът при жените често, противно на общоприетото схващане, е болен изключително от мъжете. Поради анатомичните разлики в структурата на уретрата, това е по-трудно за мъжете. Уретрата на жената е къса (до два сантиметра) и широка, което прави инфекцията лесна за проникване в нея и предизвиква възпаление, но при първото уриниране някои от микроорганизмите се измиват с урина. Мъжката уретра е дълга, с извивки и тесни - това е идеално условие за развитието и по-нататъшното разпространение на инфекцията.

При мъжете уретритът се открива по-често и по-рано поради факта, че симптомите при жените са предимно смазани или липсват, въпреки че разпространението на уретрит е една и съща и при двата пола. Жена във връзка с асимптоматичното заболяване може да не се обърне навреме за помощ, но това ще се случи в случай, че има ясна картина на усложненията. В допълнение, уретритът често се проявява едновременно с цистит, което усложнява уретрит.

Уретрит при жените причинява

Уретритът при жени се причинява от инфекциозни микроорганизми или други причини, които не са свързани с инфекция. Съответно, уретритът се класифицира като неинфекциозен и инфекциозен. Последният, от своя страна, е разделен на специфични и неспецифични.

Причините за неинфекциозен уретрит включват:

- уролитиаза, при която лигавицата на уретрата се уврежда от малки камъни или фрагменти с остри ръбове;

- злокачествени неоплазми в уретрата, причиняващи възпаление;

- различни наранявания на уретрата, възникващи по време на медицински манипулации (цистоскопия, катетеризация);

- алергии;

- гинекологични заболявания;

- заседнал начин на живот, който води до венозен застой в съдовете на тазовите органи;

първи сексуален контакт.

Причината е причината за инфекциозния уретрит при жените патогенна и патогенна микрофлора. Условно патогенните микроорганизми причиняват неспецифичен уретрит при жените. Условно патогенни микроби (стафилококи, стрептококи, гарнререла, протеини, Escherichia coli, ентеробактерии, гъбички, аденовируси) се намират най-вече в здраво тяло. За развитието на уретрит е необходимо влиянието на някои фактори, които предизвикват неговото развитие. Такова натискане може да бъде:

- алергично състояние;

- намален имунитет;

- хипотермия;

- постоянен стрес, психо-емоционално претоварване;

- недохранване (остри, мастни, солени храни в големи количества), диети, бери-бери;

- алкохолизъм;

- период на бременност.

В резултат на това се наблюдава дисбаланс на условно патогенна микрофлора, което води до развитие на инфекциозен неспецифичен уретрит.

Патогенната микрофлора е причина за специфичен уретрит при жена, която се предава по полов път. Тя включва гонокок, хламидия, трихомона и т.н.

Диагнозата на неспецифичен уретрит се определя в случаите, когато патогенната флора, която е причинителят на специфичен уретрит, не се открива в петна.

Уретрит при жените - симптоми

При уретрит при жени, в повечето случаи няма ярки симптоми: всичко е летаргично, изтрито, почти безсимптомно.

Инкубационният период за инфекциозен уретрит, в зависимост от патогена, може да продължи от няколко минути до няколко месеца. Но дори след изтичане на инкубационния период, уретритът при жените може да бъде асимптоматичен. И въпреки липсата на симптоми, уретритът се предава сексуално и е опасен, тъй като той се появява сред общите здравни усложнения.

Клинични симптоми, характерни за всички видове остър уретрит:

- дискомфорт и сърбеж при уриниране;

неприятни болки в долната част на корема;

- изпускане от уретрата;

- Понякога има признаци на кръв в урината.

Всички симптоми не се проявяват едновременно.

Не развивается интоксикация: няма повишаване на температурата, главоболия, слабост - общото състояние не се нарушава.

Хроничният уретрит при жени е асимптомен, клиничните признаци на заболяването се появяват в периода на обостряне и с вече развитите усложнения: коликли, цистити, уретрални стриктури. Понякога, при хроничен уретрит, жените изпитват болезненост в долната част на корема и усещане за парене след сексуален контакт. В хронична форма уретритът преминава с неадекватно или късно настъпване на лечение. Това се случва три седмици след развитието на уретрит при жена, когато основните симптоми изчезнат. В бъдеще симптомите на уретрит могат да се проявят ясно, когато са изложени на провокиращи фактори:

- хипотермия,

- незащитен секс,

- стрес,

прекомерното потребление на алкохол.

- първите дни на менопаузата, по време на менструацията, с премахването на пероралните контрацептиви.

Също така е необходимо да се знае, че специфична микрофлора може да навлезе в неспецифичния уретрит и след това да се развие вторичен специфичен уретрит.

Уретрит при жените - диагноза

За диагностицирането на уретрит при жените, в допълнение към рутинните методи, използвайте бопсев четка или изстъргване от уретрата. Ако няма определена флора, се прави диагноза неспецифичен уретрит. Понякога се използват инструментални методи на изследване:

- Уретроскопия - ендоскопско изследване на уретралната лигавица - ако е необходимо, позволява да се вземе материал за биопсия и да се елиминират развитите стриктури (стесняване);

- уретроцистоскопия - в допълнение към уретрата ви позволява да изследвате лигавицата на пикочния мехур, която също често участва в възпалителния процес;

- Ултразвукът на тазовите органи позволява да се определи патологията на урогениталната система.

Уретрит при жени - лечение

Лечението на неусложнения уретрит не изисква хоспитализация, се извършва на амбулаторна база с последващи прегледи при лекаря.

Лечението на инфекциозния уретрит при жени (и специфични и неспецифични) започва с назначаването на антибиотици. Изключения са гъбични и вирусни уретрити.

1. Антибиотици с широк спектър на действие се назначават или номинират едновременно, веднага щом диагнозата бъде изложена, не чакат резултатите bakposeva. При негонококов уретрит (в случай, че не се открива полово предавана инфекция), при жените се използват антибиотични лекарства от различни групи, сред които най-често се предписват азитромицин, кларитромицин, офлоксацин, ципрофлоксацин, амоксицил и др.

2. Сулфаниламидни препарати (доксициклин).

2. Антимикробна (метронидазол).

3. Имунорефлексиращи и витаминови комплекси.

4. Локално лечение: лечебни билки под формата на бульони, които имат противовъзпалителни свойства (невен, лайка, спорах) и разтвори на антисептици (калиев перманганат) под формата на тави.

5. Физиотерапевтично лечение - електрофореза, затопляне.

6. Инсталации в уретрата на уросептиците - хлорхексидин, протаргол, келралгол.

7. Съответствие с диетата: Мариновани, пикантни, солени, пушени храни се изключват, се показва голямо количество течност и преминават към млечнокисели продукти.

8. Изключение за периода на лечение на алкохол, пушене, ограничаване на физическата активност, сексуални контакти, хипотермия.

Ако патогенната флора се открие в резултатите от бактериозията, двата сексуални партньори трябва да бъдат лекувани, за да се изключат реинфекцията и усложненията. При неспецифичен уретрит при жени, лечението на сексуалния партньор не се изисква.

Критерият за успех при лечението на уретрит при жените е постигането на задоволително състояние и нормализирането на резултатите от bac.

Уретрит при жените - профилактика

Превантивни мерки за уретрит при жени:

- Необходимо е да се използват презервативи, които да предпазват от инфекции при случайно полово сношение;

- преди и след сексуален контакт можете да вземете хапче за предпазване от инфекция;

- след полов акт трябва да уринирате - част от патогенните микроорганизми ще бъдат измити с урина;

- задължителна хигиена;

- редовен, но сексуално стабилен сексуален живот;

- задължително посещение на гинеколога 1 п / година, дори и да няма оплаквания;

- поддържане на имунитет;

- Избягвайте стрес, хипотермия, прекомерно физическо натоварване;

- периодично да приемат витамини.

Като се има предвид, че всяка втора жена в живота й е изправена пред уретрит, е необходимо не само да се запомнят тези правила, но и да се спазват.

Share:
Comments