Упражнения за превенция и лечение на херния на гръбначния

Хернията на цервикалния гръбнак е рядко заболяване. От всички възможни хернии в гръбначния стълб се включват само около 10% от шийката на гръбначния стълб. Въпреки това, въпреки рядкостта, хернията на цервикалния отдел може да причини много проблеми на човек и да повлияе неблагоприятно на физическото му състояние и работоспособността му.

Освободената херния на гръбначния стълб може да доведе до смущения в работата на определени органи, по-специално дихателната система, крайниците и в най-лошия случай дори да доведе до пълна парализа, следователно, когато се появят първите симптоми, веднага трябва да потърсите медицинска помощ, тъй като лечението на херния шийката на гръбначния стълб в повечето случаи включва хирургическа интервенция.

Причини за херния в цервикалния район

Хернията в шийния гръбнак може да възникне по една от причините, изброени по-долу, или поради комбинираното им въздействие върху образуването на заболяването.

1. Грешна поза, особено поради монотонна работа. Неправилната поза е най-често резултат от дългите часове на заседнала работа. Такива проблеми често засягат офис служители, които по силата на задълженията си са принудени да прекарат целия работен ден, седящ на компютъра. По правило повечето хора, които работят на компютър, не следват позата си, рано или късно започва да се навежда;

2. Увреждания. Уврежданията на гръбначния стълб, или по-скоро, тяхното преждевременно или непълно лечение, могат също да причинят появата и развитието на херния. За да се сведе до минимум рискът от херния след наранявания на шийката на гръбначния стълб, е необходимо да се направи рентгенов анализ след завършване на пълния курс на лечение, за да се гарантира, че няма предпоставки за появата на това заболяване;

3. Недостатъчна доставка на гръбначни дискове. Това усложнение се дължи на възрастовите промени в тялото, наличието на сърдечносъдови заболявания или проблеми с ендокринната система.

Симптомите на началото на херния на шийния гръбнак

• главоболие и световъртеж;

• Нервно напрежение, депресия;

• Шум в ушите и проблеми със слуха;

• влошаване на работата на вкусовите пъпки и на обонятелните органи;

• зрително увреждане и други очни проблеми;

• Слабост, частична скованост или болка в ръцете;

• Чести заболявания на горните дихателни пътища и щитовидната жлеза.

В зависимост от изброените по-горе симптоми може да се разбере в кои от прешлените се формира хернията.

Лечение на цервикалната херния и облекчаване на симптомите

Хирургичната интервенция в хернията на шийния гръбнак е необходима в случаите, когато не нарушава кръвоснабдяването на гръбначния мозък и не засяга нормалното функциониране на жизнените органи и крайниците. В други случаи е възможно да се направи само с медицинско лечение, масаж и придружаващи процедури, например акупунктура.

Лечението на херния на шийката на гръбначния стълб включва употребата на лекарства, които облекчават възпалението и отпускат мускулите, както и витаминови комплекси, за да подобрят метаболизма и храненето на организма.

Но е очевидно, че превенцията е най-доброто лечение. Това означава, че е необходимо да направите всичко предварително, за да се предпазите от появата на херния в гръбначния стълб като цяло и по-специално в цервикалната част.

Един добре известен фитнес треньор каза: "С гръбначни наранявания, лекарите предписват носенето на фиксиращ корсет. И така, какво ни пречи да създадем за себе си естествен корсет от нашите собствени мускули, което ще намали риска от получаване на същите тези гръбначни наранявания?

Да, разбира се, в по-голяма степен той имаше предвид мускулната корсет за лумбалния и гръдния гръбнак, тъй като арсенал от упражнения за развиване на мускулите на тези части на гърба е много по-богат, отколкото за изпомпване на мускулите на шията. Така например, основните упражнения за укрепване на талията ще бъдат тромав и хиперекстензия, а за средата на гърба - различен прът и дъмбел се изтласкват до талията на склона и издърпват.

И как да се засили мускулите на шийните прешлени?

Очевидно е, че мускулите на шията са много по-слаби от мускулите на гърба, поради което натоварването за тях трябва да бъде много по-малко.

Може би най-простото упражнение за предотвратяване на мускулите на врата, което не изисква абсолютно никакво допълнително оборудване, са накланянето на главата отстрани и напред-назад, както и завъртане на главата до страни. Струва си да се отбележи, че подобни упражнения се използват от почти всички спортисти като загряване преди тренировка. Тези упражнения се простират на мускулите на врата, помагайки да се отървете от усещането за скованост, да нормализирате кръвообращението и работата на дихателните пътища.

Като допълнителен товар при изпълнението на всяко от тези упражнения можете да използвате ръката, която трябва да бъде устойчива на движението на главата.

Друго подобно упражнение е статично упражнение, при което е необходимо напълно да се отпуснете мускулите на врата, да се намали главата надолу, желателно е брадичката да докосне гърдите и да се фиксира в това положение в продължение на 10-15 секунди. Връщане в изпълнението на всички упражнения, изброени по-горе, трябва да поддържате права линия, също така трябва да наблюдавате дишането си.

Най-доброто упражнение, използващо тежести за създаване на мускулна корсет в шийката на гръбначния стълб, ще бъде shagi с мряна или с гири. Шагите са насочени към укрепване на трапезния мускул на гърба, чиято горна част е директно в шията.

Техниката изпълнение: стои, пускане ширина крака на раменете, за да заеме поста си, като поставите дланта на ръката си леко по-широк от раменете, гърба изправен, гърдите и раменете са прави, лактите не се огъват, на вдишвайте да се вдигне на раменете нагоре към ушите, останете в това положение в продължение на 1 -2 секунди при издишване, за да се върнете в началната позиция. При извършване на гира с дъмбели, техниката на изпълнение не се променя. Ударите с гири могат да се извършват както в изправено положение, така и в седнало положение. При извършване на шарги, елиминирайте разтърсването на тялото и инерциалните движения, тъй като това може да доведе до наранявания. Препоръчва се да се извършват 3-5 подхода за 12-15 повторения. Първият подход е загряване, с по-малко тегло на снаряда.

Ако човек редовно се занимава с фитнес залата, като тренира всички мускулни групи, шарките са достатъчни, за да се извършват веднъж седмично. Ако редовните упражнения с тежести отсъстват и това упражнение се използва единствено като профилактика на херния на шийния гръбнак, упражнението може да се извършва два пъти седмично през интервали от три дни.

При извършване на тренировките е важно да се уверите, че няма болка в целия диапазон на движение. В случай на болка или дискомфорт, спрете упражнението и се консултирайте със специалист.

При редовно обучение и профилактика рискът от херния на шийката на гръбначния стълб ще бъде значително намален и в случай, че вече е налице, дискомфортът ще намалее, кръвообращението ще се нормализира, други неприятни симптоми ще изчезнат, като например главоболие и тинитус.

Основното нещо, което не трябва да забравяме, е, че човешкото здраве зависи повече от самия човек.

Share:
Comments