Ударът на ушите боли - струва ли си да дадете това

Болезнените усещания в ушната лъжа са неочакван и често тревожен симптом за пациента.

Често дискомфортът се придружава от появата на уплътнения в тъканта на лобчето.

Особено впечатляващи естества попадат в паника, подозирайки началото на злокачествен процес. За щастие няма причина за безпокойство.

Раковите заболявания в тази област се срещат, но те се развиват много по-различно.

Все пак, няма причини за радост: ако лобките на ушите са боли, това показва възпаление, което може да бъде причинено от инфекциозен агент.

По тази причина във въпроса е необходимо да се придържаме към някаква средна позиция: да не паникьосваме, но да не позволяваме самият процес. Какво трябва да знаете за болката в ушите?

Възпалени уши: причини

Почти винаги болката в урината се дължи на възпалителния процес. Въпросът е, какъв е произходът на възпалението. Списъкът с непосредствените причини е широк:

атером, В народа, наречен zhirovikom. Това име съвсем точно отразява произхода на атерома. В областта на ушите много мастни жлези, себум овлажнява кожата, има локален антисептично действие. Скоростта и интензивността на загубата на мазнини зависи от индивидуалните характеристики на тялото, ако секрецията се произвежда твърде много, това може да доведе до образуването на атерома. Сало "запушва" желязото. Само по себе си, атерома се усеща като мека, закръглена формация в тъканите на лоб. Това е безболезнено. Въпреки това, винаги има риск от инфекция на тъканите: тайната е отлично място за развъждане на бактерии, в допълнение към тайната на атером структура намерени мъртви кожни клетки, замърсяванията от околната среда. С появата на инфекция, образованието е болезнено, докосването му реагира с тъп дърпане или пулсираща болка.

Развитието на самата атерома може да се обясни с различни причини: нарушаване на хигиенните правила, характеристики на метаболизма, травма в областта на лобовете,

Алергична реакция, Алергиите са податливи на всичко, независимо от пола и възрастта. Въпреки това, поради факта, че жените често носят бижута, този проблем ги засяга. По ирония на съдбата, алергията може да се развие и върху металите: под влиянието на пот, секреция на мастните жлези, орнаментите се окисляват. Оксидите действат върху кожата и причиняват имунна реакция. Болките с алергична природа, като правило, горят, са придружени от зачервяване и възпаление на лоб. Също така пациентите се оплакват от сърбеж и чувство на сухота.

Онкологични патологии, Туморите в началните етапи не се проявяват по никакъв начин. Единственото нещо, на което пациентът може да обърне внимание, е образуването в тъканите на лобула. В първите стадии на болката липсват и може да отсъстват, дори когато туморът достигне голям размер. Един лекар може да различи опасен тумор от нежелателен атером от резултатите от хистологично изследване. За щастие за един пациент туморите не са толкова чести.

абсцес, В резултат на неправилно пробиване патогени могат да бъдат въведени в раната. Организмът реагира на инфекция чрез повишено кръвоснабдяване на засегнатата област и активна работа на левкоцити, последвано от образуване на абсцес (или абсцес). Ако болките на ушите са боли, абсцесата е заподозряна първо.

Възпаление на ухото, В някои случаи болката може да се отрази. При възпаление на ухото (отит), болката се локализира в ухото, но често се излъчва в лобовете, създавайки фалшива клинична картина.

Удари в ушите: съпътстваща симптоматика

След като установи, че болезнеността в ушните лъкове и често неизвестно образуване в тъканите, пациентът се притеснява. Първото нещо, което пациентът прави, е да се обърне към различни сайтове, периодични издания, за да направи диагноза, но не го прави. Да направи диагнозата е прерогатив на лекаря. Самият пациент може само да поеме вероятната причина за дискомфорт. Можете да направите това, ако слушате внимателно собствените си чувства: болката рядко се изолира. По-често говорим за няколко типични проявления:

• Няма болки с атерома. Образованието може да достигне огромни размери (до един сантиметър или повече в диаметър) и да остане "глупаво". Ако лобът на ухото боли, това означава възпаление на атерома. Този възпалителен процес е съпроводен от изтръпване на лапите, тъп болка или пулсираща болка.

• абсцес мочки с первых же дней сопровождается интенсивными болями.

• Алергична реакция определяется еще легче: боли жгучие, «саднящие». Мочка краснеет, наблюдается ее отечность. Пациент ощущает зуд.

• Онкологични патологии специфических симптомов на первых этапах не имеют. В отличие от атером, опухоли растут быстрее.

• Оститът се придружава от пулсираща болка в ухото, загуба на слуха, секрети от слуховия канал (в някои случаи).

Въз основа на типичен симптоматичен комплекс, пациентът може да определи "по очи" каква е причината. Не можете обаче да отложите посещението си при лекар, особено ако не предприемате независими действия.

Удари на ушите: диагноза

Специфичната диагноза на болката в лабораторията като такава не съществува. Диагнозата често е метод на изключване. Какво трябва да направи пациентът? Първо, решете с лекаря. По-разумно е да се консултирате с терапевт. Той ще прецени вероятния източник на проблема и ще го изпрати на специализиран специалист. Двама специалисти се занимават с решаването на този проблем:

• Отоларинголог.

• Дерматолог (по-често).

• Алерголог-имунолог.

В изключителни случаи, ако има подозрения за туморен процес, пациентът се отнася до онколог. Важно е да имате предвид, че препращането към онколог не е еквивалентно на установяването на факта на наличието на тумор. Всички хистологични изследвания (с цел точно диагностициране на атерома) също са в компетенцията на онколога. Това е често срещана практика.

Какво правят лекарите, за да установят източника на неприятностите:

• Анамнеза. Лекарят провежда устно интервю с пациента, за да разбере естеството на оплакванията. Това е необходим етап, който позволява на лекаря да формира представа за вероятната болест.

• Инспекция. Визуалната оценка ни позволява да изясним клиничната картина. Някои визуални прояви правят възможно подозрението за тази или онази патология (както в случая на алергии).

• Палпация. Palpation предоставя възможност да се оцени реакцията на болката, да се "усети" формацията. В допълнение, на етапите на изследване и палпиране, лекарят може да открие разширяване на канала на мастната жлеза. Това е един от най-надеждните диагностични показатели на атерома (или липома).

• Провеждане на хистологично проучване на образованието. За да се получи материал за хистологично изследване, се извършва пункция (пункция). В себе си образованието, поради което лобът на ухото може да е болен, не е еднакъв. Въпреки че най-често се появява атерома, може да се каже и за други доброкачествени тумори и туморни образувания: липоми, фиброми и т.н. Без хистологично изследване е невъзможно да се разграничат един от друг.

• Алергични тестове.

• Проверка на ухото.

Хистологията рядко се използва. Обикновено има достатъчно визуална оценка и палпиране за точно диагностициране.

Удари в ушите: лечение

Лечението се основава на причината за заболяването. Местната употреба на лекарства и хирургично лечение се практикуват.

Лечебното лечение се извършва от следните групи лекарства:

• Противовъзпалителни лекарства. Мази Наиз и други се прилагат в засегнатата област, за да облекчат възпалението. Те се използват само в комбинация с други лекарства.

• Антибактериални лекарства. Антибиотиците се предписват за доказано инфекциозно заболяване.

• Антисептици. Всички известни водороден пероксид, йод, борен алкохол. Те се използват за местна дезинфекция.

• Антихистамини. Те се използват за елиминиране на последствията от алергична реакция.

• Капки за уши. Различни групи лекарства за лечение на отит. Определен от специалист.

За отстраняване на атерома, абсцеси, други тумори и туморни образувания прибягват до хирургическа интервенция. Тя може да бъде "класическа" (по време на която лекарят прави разрез) или минимално инвазивна (чрез пункция). За да се отстранят злокачествените тумори, пункцията не се прилага, тъй като задачата е да се експонират напълно или максимума патологична тъкан.

Яростни устни: какво не може да се направи

Има няколко действия, които не се препоръчват:

• В никакъв случай не може да изтръгне "zhiroviki" и абсцеси. Атеромите, липомите и дори абсцесите са ограничени до специална капсула. Когато физическите ефекти на капсулата са счупени, съдържанието надхвърля това. Като се има предвид, че съдържанието често е гнойно, това ще доведе до по-нататъшна инфекция на тъканите и влошаване на процеса.

• Не загрявайте мястото на поражението. Високата температура може да доведе до влошаване на възпалителния процес.

• Самостоятелната употреба на лекарства също е неприемлива. Дори местната употреба на наркотици е изпълнена с развитието на странични ефекти. Изключения са боровият алкохол, водороден прекис, йод и зеленка.

По този начин, ако лобът на ухото боли, той най-често е атером или развиващ се абсцес. И това, и другото, могат да преминават независимо, но да рискуват не е необходимо. При първите прояви на болка, парене, сърбеж и т.н., не е излишно да се консултирате с лекар. Изтласкайте ги в никакъв случай не е невъзможно, това е опасно и може да доведе до непредвидими последици.

Share:
Comments