Удари котката, подути ръце: какво да правиш и кога да видиш

Любимите домашни любимци не винаги са подходящи и могат да хапят и без причина. Този вид увреждане не трябва да се подценява, тъй като в слюнката на котката има много патогенни бактерии, които могат да навредят много на човешкото здраве.

Каква е опасността от ухапване от котки

Котките не хапват толкова често, за разлика от кучетата. Те имат малки зъби и слаби челюсти, така че те не могат да причинят сериозни щети. Ухапването на тези животни обаче е доста опасно. Ако бактериите, които се намират в устната кухина, влязат в човешката кръв, може да настъпи сериозна инфекция, която ще представлява заплаха за човешкото здраве и живот. Най-лошият вариант е когато ракът, лицето или шията са наранявани. Белези и белези могат да останат в увредената зона.

Статистиката показва, че деветдесет процента от домашните любимци и всички улични котки са носители на опасни бактерии. Следователно, инфекцията ще настъпи в девет от десет случая. Котката не ухажва толкова лесно човешката кожа. Но в агресивно състояние тя може да го направи. Независимо от това, повечето хора, ухапани и надраскани от котки, остават напълно здрави. В този случай това означава, че не толкова много бактерии са влязали в кръвта, а самият човешки имунитет се е справил с тях. Инфекцията ще бъде премахната от раната заедно с кръвта. Колкото по-силно е кървенето в резултат на ухапване от котка, толкова по-добре. Ако имунната система е слаба или има някаква инфекциозна болест, вероятността от инфекция ще бъде по-висока. В допълнение към подуване в заразената област се появява зачервяване и се появява гной.

Удари котката, подути ръце: причини и фактори

Ако възникне инфекция след захапка на животното, гадене, треска, повръщане, треска, подпухналост на заразената област, може да се появи гной в раната. В този случай незабавно трябва да се свържете с лекар, който ще извърши необходимата диагноза и ще предпише лекарства. Мнозина вярват, че ако котката е одоматена и ваксинирана, само подутата ръка ще мине. Но инфекцията може да се получи не само със слюнката на вашия домашен любимец, но и отвън. Рискът от инфекция с инфекция се увеличава, ако човек страда от диабет, ендокринни заболявания, ако има нарушения в функционирането на черния дроб. Ако се свържете с лекар по-късно от петнадесет часа след нараняването, вероятността от усложнения се увеличава.

Опасността от хапване се крие в такива причини:

- остри зъби на животно могат сериозно да повредят меките тъкани. Когато епитела изригва, възниква болка, а мобилността на ставата намалява. Дълбоко затворените рани са отлична среда за възникване на възпаление и задушаване;

- бактерии и вируси в устната кухина. Ако се дължат дълбоко под кожата, те водят до възпалителна реакция под формата на оток или тумор на мястото на увреждането;

- Някои котки са носители на причинителя на доброкачествена лимфоретикулоза. В този случай, хламидиите могат да проникнат в човешките тъкани, както чрез драскотини, така и след ухапване. Първо, повредената област набъбва и се зачервява, а след това започва развитието на инфекция, което засяга лимфната система в тялото;

- често животните носят причинител на пастьориулоза. Ухапването може да спомогне за появата на септични явления на фона на инфекция със стрептококи и стафилококи;

- вероятността за улавяне на тетанус, когато е ухапан от дива примамлива котка. Котките хапят дълбоко, повърхността на раната започва да се затяга достатъчно бързо. Това води до развитие на анаеробни условия за причинителя на тетанус;

- възможността да хванете бяс. Неприятният вирус на смъртоносна болест най-често може да се предава със слюнка, когато е ухапан от болни животни.

Ако котката бие, ръката е подута, причините могат да бъдат различни. За съжаление това не е вярно. В крайна сметка, със слаб имунитет и съпътстващи заболявания, липсата на терапия може да допринесе за появата на сепсис, който е много опасен.

Кога да се види лекар

"Бях ухапан от котка, ръката ми беше подута: причини и трябва ли да отида при лекар?" - Често възниква такъв въпрос. По принцип нараняванията, получени от домашни любимци, не са опасни. Но има случаи, когато се изисква квалифицирана специализирана помощ.

Кога да посетите лекар:

- с появата на силно кървене, което не спира и ако вените в областта на китката са повредени. Въпреки че зъбите на котката и не са големи, те все още могат да допринесат за увреждане на артерията на ръката. Когато кръвта тече и не спира след прилагането на превръзката, важно е веднага да отидете в болницата;

- ако котката ухапан у дома, подути ръка, какво да правя? Дори ако вашият домашен любимец не ходи на открито, и след като ухапване на ухапване и зачервяване се развие, медицинско внимание ще се изисква. Лекарят трябва да изключи инфекциозна болест и ако е необходимо, той ще бъде ваксиниран срещу тетанус като профилактика;

- с голяма площ от нараняване;

- когато раната е в гърлото, лицето или ставите;

- с повишаване на температурата и влошаване на общото състояние;

- ако последното инокулиране е направено на животно преди повече от пет години;

- ухапа уличната котка;

- Ако гнойът се появи.

Какво не се препоръчва да направите с ухапвания

За последиците от ухапване на котки са минимални, трябва да знаете какво да направите, не е желателно. Има случаи, при които е строго забранено самолечение да се включи, защото съществува реална заплаха за живота. Необходимо е спешно да отидете в болницата, ако температурата се покачи, подуване и зачервяване, а през кожата можете да видите гной, която не се откроява от раната. Ако отокът и зачервяването са незначителни, можете да се лекувате у дома.

Познат антисептик, като йод, не се препоръчва, защото често предизвиква изгаряния и може да доведе до подуване. Без препоръка не трябва да използвате мехлеми, дори противовъзпалителни. При капилярно кървене не прилагайте турникет.

Удари котката, подути ръце - какво да правите и как да се лекувате

Ако една котка е ухапала ръка подут, какво да правя? Ако нараняването не е сериозно и не се нуждаете от помощта на лекар, можете сами да се опитате да подобрите състоянието. Първо трябва да измиете добре раната със сапун. Не е необходимо да се движите бързо, за да спрете кървенето. Можете да държите ръката си под течаща вода и да изтече кръвта. Това ще помогне за почистване на раната от бактерии и микроби. След това трябва да лекувате засегнатата зона с водороден прекис. Ако кръвта не спре в рамките на петнадесет минути, ще трябва да приложите стегнат бинт. Кожата около раната може да бъде смазана с алкохол или зеленчуци. Отгоре кожата се обвива със стерилна превръзка, но не толкова, че въздухът може да попадне в раната.

Ако се нуждаете от лекар, но няма възможност, можете да използвате Levomecol, за да импрегнирате превръзката, която периодично трябва да променяте. След два дни и без признаци на инфекция, може да не е необходима допълнителна терапия.

Традиционните лечения за котки хапки имат противовъзпалително и антисептично действие. За да лекувате раната, можете да използвате тинктурата на невен при употреба на алкохол. Ако котката ухапа, ръката се надуши, какво да прави от компреси? Suit компреси отвара от невен и лайка. Вътре можете да вземете инфузия на безсмъртието. Но тези методи няма да помогнат да се предпазят от бяс и тетанус. Поради това те не освобождават лекаря от посещение. За да се ускори процеса на оздравяване, е възможно да се подготви помощта на двете части на мед и ядки, и един от носа и соли. Сместа се съхранява в хладилник и да яде по няколко пъти на ден в продължение на лъжица.

Превантивни мерки

Всяко заболяване или проблем е по-добре предотвратено, отколкото след дълго време, за да го решим. И ухапванията на котките не са изключение.

Как да се предпазите:

- не контактувайте с диви и бездомни животни;

- Редовно проверявайте домашния любимец на домашния любимец от ветеринарен лекар;

- да обучава подходящо котка, като спира опитите си за агресия;

- да направят необходимите ваксинации навреме;

- Не позволявайте на животното да излиза на улицата, ако има заплаха от инфекция;

- не правете това, което котката не обича, за да не предизвикате агресия;

- купуват интересни играчки за игриви домашни любимци.

Ако домашната котка е ухапала, не се препоръчва да я пускате сама. Въпреки че не всички ухапвания са опасни. Но ако има болезненост, подуване, зачервяване, трябва да потърсите помощ от медицинска институция. Веднага трябва да го направите, ако го ухапете от бездомна котка. Не трябва да забравяме, че има опасности като бяс и тетанус, които са много опасни.

Share:
Comments