Учените успяха да определят най-неприятния звук за човек

Учените са успели да докажат, че най-непоносимото за човешкото възприятие е звукът, който се получава, когато ножът влиза в контакт със стъклените повърхности. В експеримента, който включваше тринадесет души, учените предложиха темите да слушат седемдесет и четири записи с различни звуци.

Активността на мозъка, докато слушаше всеки запис, бе записана и показана със специален скенер за ЯМР, в който бяха поставени всички участници в експеримента. В резултат на това необичайно изследване бяха направени следните изводи: церебралната амигдала, специална област на човешкия мозък, която е отговорна за емоционалното състояние на човек, реагира повече на контакта на ножа със стъклени повърхности. Второто място се дава на скърцането с писане на креда върху дъската.

Д-р Кумар, един от изследователите, които последваха експеримента, забеляза, че неприятният звук на човек се възприема като сигнал за възможна опасност. Това се дължи на някакъв много примитивен процес, който се активира в момента на слушане на записа.

Изследването още веднъж доказва, че най-непоносимият за възприемане са високочестотните звуци, които варират от две до пет хиляди херца. Тяхното човешко ухо трудно може да издържи. Факт е, че неприятният звук предизвиква по-силна мозъчна реакция, отколкото приятна.

На въпроса: колко е полезен този експеримент, изследователите отговориха, че дава възможност да разберат основните причини, поради които някои хора са по-чувствителни към неприятни шумове, което на свой ред позволява да се намерят нови подходи и методи за лечение на мигрена, злоупотреба и тинитус.

Share:
Comments