Учените: приемането на аспирин не се увеличава и не намалява

Ново проучване показа, че честото използване на аспирин и други аналгетици от възрастните жени няма нищо общо с развитието на рак на гърдата. Учените са опровергали мита, че жените, които редовно приемат така наречените нестероидни противовъзпалителни средства (или НСПВС), са по-склонни да развият рак на гърдата

И според епидемиолога Лин Розенберг от училището в Бостънския университет по здравеопазване, който не е участвал в това проучване, сега няма гаранция, че някой от болкоуспокояващите ще помогне за предпазването на жените от рак на гърдата. "Мисля, че ако жените искат да намалят риска от рак на гърдата, тогава има много диети за плодове и зеленчуци за това."

От една страна, НСПВС, включително напроксен и ибупрофен, могат да блокират ензим, който контролира клетъчната пролиферация, което вероятно повлиява риска от развитие на рак. От друга страна, ацетаминофенът може да доведе до намаляване на нивото на естроген - хормон, който засяга появата на някои форми на рак на гърдата, както твърдят изследователите.

Проучванията показват, че редовното приемане на противовъзпалителни лекарства не е свързано с повишен риск от развитие на рак на дебелото черво. Но не е известно дали това се разпространява до други видове рак.

Изследователите, водени от женската болница "Д-р Бригъм" в Бостън, Xehong Zhang, използват дългосрочно проучване на повече от 100 000 медицински сестри в САЩ, които попълват резултатите от проучване на техните лекарства, диета и начин на живот на всеки две години. Жените съобщават и нови медицински диагнози. От 84,600 изследвани жени след менопаузата, които не са имали рак в началото на проучването, 4700 са били диагностицирани с рак на гърдата между 1980 и 2008 г.

Изследователите установяват, че редовното приемане на аспирин и други НСПВС (включително дневен прием за повече от 10 години) не влияе върху риска от развитие на рак на гърдата при жените. Джанг и колегите му съобщиха това в понеделник в списание Journal of Clinical Oncology. "Резултатите ни показват, че приемането на аналгетици не увеличава риска от развитие на рак на гърдата при жените", каза Жанг пред репортери в рубриката "Здравеопазване" на Journal of Clinical Oncology.

Въпреки това, трябва да се помни, че от високи дози и често приемане на аспирин, може да се натъкнете на проблем на стомашно-чревни заболявания. И това също е много опасно.

За тези жени, които искат да намалят риска от рак на гърдата, най-доброто решение е да следи теглото им, редовно да упражнява и да избягва прекомерната консумация на алкохол.

Share:
Comments