Учените предупреждават: болкоуспокояващите са опасни за

Оцелелите след сърдечен удар трябва да бъдат внимателни с такава популярна група болкоуспокояващи като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), датските изследователи съобщиха тази седмица в списанието Circulation. Тези лекарства могат в дългосрочен план да увеличат риска от повторни инфаркти и дори смърт.

Нестероидните противовъзпалителни средства включват такива болкоуспокояващи, като ибупрофен и напроксен, както и рецепта celecoxib (Celebrex), която се използва за лечение на артрит, болка, менструални спазми и полипи на дебелото черво.

Учените от университета в Копенхаген твърдят, че повишен риск може да продължи до пет години след сърдечен удар.

За изследването учените, ръководени от Ан-Мари Скарнинг-Олсен, са използвали регистрационните записи на датската национална болница. Бяха изследвани истории на заболяването на близо 100 000 души на възраст 30 и повече години, които са претърпели първи сърдечен пристъп от 1997 до 2009 г. 44% от пациентите са предписали поне едно НСПВС.

След това те анализираха данните за смъртността, за да изключат други фактори, които оказват влияние върху риска от смърт или инфаркт в бъдеще: други заболявания, наркотици, възраст, пол, доходи и година на настаняване в болницата.

Те установили, че приемането на НСПВС увеличава риска от смърт с 59% в рамките на една година от първия инфаркт и 63% в рамките на пет години.

Проучването също така показва, че рискът от повторно инфаркт или смърт от коронарна болест на сърцето е с 30% по-висок за годината след първия инфаркт и 41% за пет години.

Sherring-Olsen призовава за балансиран подход при назначаването на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и се противопоставя на тяхната почивка извън рецепцията.

Share:
Comments