Учените обясняват защо мъжете и жените мислят по различен

Даниел Амен в книгата си "Освободи силата на женския мозък" говори за причината за различията в поведението на мъжете и жените. Оказва се, че жените се държат по определен начин, поради коренно различната от мъжката версия на нервната мрежа в мозъка.

Жените и мъжете имат еднаква интелигентност. Но специфичните проблеми се решават от различни части на мозъка. Например, при жените е по-добре да събирате неща на пътуване. Това се дължи на впечатляващия брой клетки, които се намират в префронталната кора и контролират съзнателност, планиране и преценка. Критичните ситуации провокират мъжете до гняв поради разширеното бадемово тяло, отговорно за гнева. Освен това, при жените и мъжете, бялото се разпределя по различен начин (свързва отделните сегменти на мозъка) и сивото (клетки, които функционират като мисловен процес) вещество.

Мъжете могат да се похвалят с голямо количество сива материя в мозъчния отдел, който е отговорен за разузнаването. Ето защо те се съсредоточават върху решаването на една задача и не вземат предвид външните фактори, решаващи проблема. Жените, напротив, са склонни да отдават значение на страничните ефекти, дължащи се на по-големия брой бели материя в сегмента, свързан с разузнаването.

Повече жени имат повече клетки в "зоната на емпатия". В резултат на това те са по-склонни от мъжете да плачат, чувствайки се при вида на тъжната мелодрама. Жените имат по-добра интуиция. Сканирането на мозъка показва - по време на процеса на мислене, активността в частта на мозъка, която е специализирана в емоциите, се увеличава значително.

Жените по-лесно могат да възпират негативните си преживявания, тъй като те имат повече контрол над емоциите, отколкото мъжете. Женската агресия обикновено се проявява устно поради включването на областта на езика. В същото време зоната на физическата активност се проявява доста лошо. Като цяло жените имат ниско ниво на серотонин, което води до прекомерна активност на мозъчните сегменти, които регулират безпокойството.

Share:
Comments