Учените: nedosyp може да доведе до рак

Специалистите в Харвардския университет са убедени, че постоянно неподсладен човек е много по-податлив на различни онкологични заболявания, отколкото хора, които имат нормален сън.

Освен това, британски учени са открили модел между мелатонин, хормон, който отговаря за качеството на съня и рак. Производството на този хормон е отговорно за епифизното тяло, разположено в центъра на човешкия мозък. При нормална работа на тялото, този хормон се произвежда в достатъчно количество през нощта, в човек, спящ на тъмно. През деня нивото на мелатонин спада значително. нарушения на съня, предизвикани от недостиг на хормон (или да станат причина) увеличава риска от различни човешки рак. Най-слабото място при жените е гърдата, при мъжете - простатата.

Учените са установили, че нарушаването на освобождаването на хормоните, сънят и ежедневното безпокойство е изключително вредно за човешкото здраве. В допълнение, учените подчертават, че за да може тялото да произвежда мелатонин, е необходимо да спите точно в тъмното. Развитието на този хормон е повлияно от редица фактори: сън под осветление, някои лекарства, смяна на графика.

През 2013 г. учените от Института по разстройство на съня дойдоха до заключението, че кафе, пиян шест часа преди лягане, има изключително негативно въздействие върху него. За да може сънят да стане пълен и здрав, последната чаша кафе трябва да се пие до пет вечерта.

Share:
Comments