Учените: болестта на слоновете зависи от вида на личността

В резултат на анализа на анамнезата голям брой пациенти стигнаха до заключението, че склонността към тези или други заболявания зависи от вида на личността. Според учените тази връзка се дължи на особеността на хормоналната система, която засяга работата на имунната система на организма, дейността на мозъка и други важни органи.

Проучването включва повече от 6 000 души, средната възраст на които е била 68 години. Всички те са подложени на специални психологически тестове, насочени към разкриване на техния вид личност. Четири години по-късно лекарите се свързват с доброволци, за да разберат дали тяхното здраве се е променило през това време.

В резултат на това се оказа, че екстроверти, хора, чиито емоции са ориентирани към околните и притежават такива качества като искреност, доброта, чувствителност са значително по-ниски при диабет, артрит и инсулт. В същото време, неврастените, за които героите капризност, натрапчивост, необясним гняв, страдат от тези болести по-често и в по-голям обем.

Обяснете тази връзка на природата и склонността към различни заболявания просто: хората без мазнини са много по-склонни да изпитват тревожност и промени в настроението. В резултат на това тялото им е принудено да произвежда много повече хормон на стреса, кортизол, който потиска имунната система и нарушава гладкото функциониране на различни области на мозъка.

Share:
Comments