Учените: антибактериалните свойства на течния сапун не са

От дълго време се смяташе, че течният сапун може да предотврати разпространението на микроби. Американските учени обаче опровергаха тази теория, доказвайки, че съставките, които съставляват течен сапун, не само не се отърват от микробите, но и представляват опасност за хората.

Американското министерство на здравеопазването е поставило задачата да проучи обявената безопасност на редица компоненти, които съставляват течен сапун. По-специално, става дума за триклозан, който оказва неблагоприятно въздействие върху хормоналния фон и е от полза за развитието на бактерии, резистентни на наркотици.

Американските учени са убедени, че антибактериалните съставки, които съставляват течен сапун, са в най-добрия случай безполезни и в най-лошия случай представляват достатъчна опасност за здравето. Поради тези причини властите възнамеряват да изискат от производителите на гелове и течен сапун доклад за тяхната антибактериална ефективност. Една година се дава за проучването. В случай, че задачата не е приключила, производителите ще трябва да променят състава на продукта или да го изтеглят от продажбата.

Share:
Comments