Твърде интензивното обучение не носи предимства и съкращава

Когато става въпрос за физически дейности, е много важно да не прекаляваме, защото това е един от случаите, в които "това не означава по-добро".

Ежедневните тренировки с висока интензивност, продължили повече от час, причиняват повече вреда, отколкото добро, и могат да доведат до съкращаване на продължителността на живота, казват учените от Middle American Heart Institute в Канзас Сити и съветват да се ограничи продължителността на интензивното обучение до 30-50 минути на ден.

Това важи особено за хора, които редовно се занимават с интензивно или енергично обучение. Това е преди всичко за маратонерите и триатлетите, които погрешно могат да повярват, че по-дълго и по-интензивно обучение е по-добре за здравето като цяло. Но, както показва практиката, обратното е вярно: екстремното обучение оказва негативно влияние върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

Препоръчва се от учените 20-30 минути леко или умерено обучение е това, което носи максимална полза за здравето на сърцето. Разбира се, това не означава, че маратоньорите и любителите на други спортове с висока интензивност са в опасност. Но тези тренировки не трябва да се пренасят и освен това трябва да се тренират ежедневно.

Основното заключение е да се ограничи продължителността на енергичното обучение до 30-50 минути на ден. Ако човек наистина иска да проведе маратон или пълен триатлон, най-добре е да го направите един или повече пъти и след това да преминете към по-безопасен и по-здравословен модел на обучение.

Редовната умерена физическа активност ще добави още години към живота ви. Обратно, прекалено бързо се движат за дълги разстояния, освен през годините може да ускори движението до финалната линия на живота.

Share:
Comments