Цьолиакия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Целиакия Дали непоносимостта към протеини, съдържащи се в зърнени култури (ръж, ечемик, пшеница). В резултат на нарушение на тънките черва, причинено от увреждане на вилите, покриващи неговата кухина, има нарушение на храносмилателния процес. Глутен - протеин, който се съдържа в зърнените култури. Това причинява лошо храносмилане и алергична реакция. Поради това използването на хляб, квас, тестени изделия, алкохол за пациенти с целиакия не е не само нежелателно, но и опасно.

Синонимните имена на целиакия са "глутенетеропатия" и чревен инфантилизъм.

Целиакия е причината.

Причини за възникване на болестта цьолиакия на първо място са характеристиките на организма, предават генетично • генетично предразположение към болестта. - Основният източник на проблеми за хората с непоносимост към зърнени протеини. При пациенти с цьолиакия диагностицирана при 15% от случаите има нарушение в тънките черва между близки роднини. • Вторият фактор, водещ до цьолиакия, отслабена имунна система. Потвърждение е често присъствието на други пациенти, съпътстващи заболявания, свързани с автоимунно площ (диабет, ревматоиден артрит, дерматит, и други). • Друг рисков фактор е вродени или придобити характеристики, отнасящи се до тънките черва. Те също така да доведе до увеличение на чувствителността към клетъчните кухините растителен протеин. • И накрая прехвърлени или настоящето инфекция също може да предизвика промени рецептори апарати, които променят функционален отговор на наличието на различни хранителни компоненти.

Цьолиакия е симптом.

Болестта може да възникне във всяка възраст. При децата главните признаци на целиакия са: • Хипотрофия, • Забавяне на растежа, • Промяна в състава на кръвта, • Намаляване на кръвната захар, • Липса на микроелементи в тялото (желязо, калций, цинк и фосфор), • Дисбактериоза, • Рахит Хиповитаминоза, • Анемия.

При възрастни симптомите са сходни, но ходът на заболяването се усложнява от високия риск от развитие на рак на червата. След 50 години заболяването от целиакия става животозастрашаващо.

Тъй като лечението отнема много време и реакцията на тялото на медицинската намеса не идва веднага, пациентите трябва непрекъснато да се придържат към специална храна и да изключват от диетата всички опасни продукти, съдържащи глутен.

Целиакия — диагностика.

Диагнозата на заболяването при новородени и малки деца е възможна поради естеството на изпражненията. Обикновено след началото на примамката става ясно кои продукти причиняват депресията на детето. Тютюните стават чести, течни, пенести, с високо съдържание на мазнини. Бременната на бебето непрекъснато се надува, увеличава се. В този случай има общо отслабване на тялото и влошаване на апетита.

Лекарят-терапевт провежда цялостно проучване с провеждането на общи кръвни изследвания, фекалии и урина. След лабораторния преглед картината става напълно ясна.

В допълнение към конвенционалните тестове, възрастни пациенти се подлагат на биопсия и ендоскопско изследване на тънките черва.

Целиакия - лечение и профилактика.

Лечението за целиакия има много конкретни цели. Независимо от възрастта на пациента, той се нуждае от: • Възстановяване на нормалната функция на тънките черва, • Нормализиране на телесното тегло, • Осигуряване на нормално количество витамини, минерали и микроелементи, необходими за тялото.

Основата за лечение на целиакия е стриктно спазване на диета, предписана от лекар. Това означава, че е необходимо да се избягва употребата на дразнещи вещества. Диета без глутен ще се превърне в основата на диетата на пациента за остатъка от живота му.

Ако заболяването не е ясно изразено и не е усложнено от допълнителни патологии, след 3-6 месеца на правилно хранене пациентът има пълно възстановяване на нормалните функции на тънкото черво. Понякога, при недостатъчно добър кръвен анализ пациентът получава парентерално хранене, както и прием на препарати, съдържащи желязо, калций, фолиева киселина, витамини и соли.

Ако това лечение не донесе желаните резултати, лекарят предписва хормонално лечение.

За съжаление, няма начини, които да предотвратят внезапната поява на целиакия. Вторичните превантивни мерки обаче са разработени доста отдавна. За да се предотврати рецидив, пациентите трябва да спазват диета без глутен. Днес в аптеките има специални продукти, които могат да се консумират от хора, които се придържат към този вид храна.

Share:
Comments