Цикория - за отслабване и лечение

Цикорий - общее описание

Цикорий - тревисто многогодишно растение от семейство астропеи. През първата година от развитието на растенията се появява само розетка от удължени листа с ясно маркирана централна вена. Но във втората и следващите години расте един постоянен стъбъл, който може да достигне височина от един и половина метра.

Стъблото често е разклонено. Цикорията клони леко грубо или гола. Листата на растението са зелени, продълговати, назъбени по краищата. Цъфтящи цикория сини цветя, които се събират в единични или множество кошници. Понякога има разнообразие от растения с бели или розови цветя. Цъфтежът на цикория продължава от юни до септември.

Плодовете на цикория се появяват през септември. Това семе е светлокафяво на цвят. Дължината на плода е само 3 мм. Цикорията има дълъг (до 1,5 м) плътски корен.

За храна се използват листа от обикновени и салати. Те произвеждат отлични салати и странични ястия. Коренът на цикорията е отличен заместител на кафе. В суха и печена форма се използва като добавка и за естествено кафе. Цикори е отлично растение за мед. Добавя се към фуража. Дивите животни и птици също консумират цикория в храната си.

Цикория - видове и места на растеж

В култивираните видове цикория, само две: обикновена и салата. Шест още разновидности на цикория растат диви.

Родината обикновена цикория е средиземноморски. Това растение се разпространява в умерена климатична зона и, независимо от неприязънта за повишена влажност, в тропиците. Той се среща в Евразия, Северна Африка, Южна Америка, Австралия, Северна Америка и Нова Зеландия.

Това растение е специално отглеждано, отнемайки под неговата засаждане цели полета. В дивата природа цикория се намира на горски ръбове, по ливади, на свободни партиди, покрай полетата и по селските пътища, в близост до различни населени места. В планините цикорията не се издига над средния колан.

Цикория - лечебни свойства

Авицена също използва уникалните медицински качества на цикорията.

Цикорията е в състояние да нормализира метаболизма, да премахне излишния холестерол, да подобри храносмилането, да облекчи възпалението, да успокои, да намали нивото на захарта и да облекчи работата на сърцето.

Поради това се използва за: затлъстяване, атеросклероза, метаболитни нарушения, бъбречни и чернодробни камъни, заболявания на ставите и гръбначния стълб, заболявания на нервната система, диабет, други заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Смята се, че цикорията може да предотврати развитието на тумори. Помага с ухапвания от пчели и оси, змии и скорпиони. Лекува различни кожни заболявания.

Цикория - лекарствени форми

За медицински цели се използват корени от цикория, въпреки че бирата се счита за лекарствена. През есента корените на растенията за възрастни са внимателно изкопани. Изсушете ги както на открито, така и на сушилни. В последния случай температурата на сушене не трябва да превишава 50 ° С.

Трева от цикория трябва да бъде събрана, когато растението цъфти. Целта на събирането е върховете с дължина, не по-голяма от 30 см. Изсушете суровините под балдахин или в сушилня. Оптималната температура за изсушаване на тревата е 40 ° C.

Събраните корени от цикория се държат в продължение на 2 години, а тревата е само на една година. От тревата и корените на цикорията подгответе отвара, инфузията и чайките.

Цикорий - для похудения

Тъй като цикорията помага за регулиране на метаболизма, няма нищо изненадващо, тъй като се използва за намаляване на теглото. Можете да отслабнете с цикория, ако пиете отвара, което е лесно да се подготвите сами. Чаена лъжичка сухи и нарязани корени от цикория се изсипват с 0.5 литра вода. Кук за 8-12 минути. Сушени бульон за 0,5 супени лъжици. преди хранене в продължение на 30 минути.

Друг начин за приготвяне на напитката: 150 грама корен, за да попълните 500 мл вода и гответе за 20-25 минути. Пийте за трети час, преди да ядете. Обемът за един прием е 150 ml.

Между другото, готовият корен от цикория може да бъде закупен в аптеката и в хранителния магазин.

Цикория - рецепти

Отърви се от синузит ще помогне инфузия нарязани корен цикория. На четвъртата част чаша топла вода е необходимо да покриете 5 грама суровина. Сварете и настоявайте 2 дни. Добавете инфузия на варена вода към 1/4 чаша. Получените средства за копаене в ноздрите на 2 капки 5 пъти за един ден. Продължителността на процедурата е 12 дни.

Коренът на растението също ще помогне срещу неврастенията. За да направите това, вземете чаша вряща вода 1 чаена лъжичка. суровини. Сварете в продължение на 10 минути и настоявайте за един час, като опаковате контейнера с бульон. Пийте супена лъжица след хранене.

Като цяло възстановителни, трябва да вземе една супена лъжица корени и билки, заспиване в 1 супена лъжица. гореща вода, за около половин час се вари в запечатан съд и след това се охлади. Филтрираният отвара трябва да се пие три пъти на ден преди хранене.

Цикорий - противопоказания

Цикорията може да бъде индивидуално непоносима. Пациентите, страдащи от алергии, трябва сериозно да се съобразят с това предупреждение. Използвайте цикория само след консултация с Вашия лекар. Той е противопоказан при пациенти с хемороиди, разширени вени и други съдови заболявания.

Share:
Comments