Цялата истина за кафява захар

Смята се, че кафява захар е много по-полезна от "класическата" бяла. Предполага се, че кафявата захар се усвоява по-бавно и в нея има по-малко калории. Дали това наистина е така, решихме да разберем в центъра на личната диетология "Хранителна палитра".

- Това е най-чистата вода мит, - увери ни храненето Елена Музика. - Всъщност, кафява захар е същата проста въглехидрати, както обикновената бяла, бързо усвоена от тялото и незабавно съхранена в мастната депо.

А калориите в кафява захар не са по-малко, отколкото в бяло. Още повече (в 100 грама бяла захар - 409 калории, в 100 грама кафяво - 413).

Кафявата захар обаче е още по-полезна, тъй като за разлика от бялата захар се извършва минимална промишлена преработка. Той не се почиства с химикали и запазва ценни микроелементи: калций, калий, цинк, желязо, фосфор, магнезий, манган и витамини В.

- Основното нещо е да се разграничи истинската тръстикова захар от фалшив, - предупреждава диетологът Елена Музика. - Много производители, за съжаление, дават за обикновена захарна тръстикова захар, като просто я оцветяват с карамел. Тук със сигурност не се различава от обичайния "класически" пясък или рафинирана захар.

Как да разпознаем въображаема тръстикова захар? Има два прости начина.

първо: преди да хвърлят златни кристали в чая, да ги сложите в топла вода. Ако водата стане златисто кафяво, пред вас има фалшив карамел. Тази захарна тръстика не е кафява с карамел, но меласата е направена от тръстика, която не оцветява точно водата. Между другото, толкова повече меласа в захарта, толкова по-тъмен и по-наситен цвят.

Вторият: добавете капка йод към захарния сироп. Е, ако тя е придобила синкав нюанс: реагира с йодното нишесте, което се съдържа само в натуралната тръстикова захар.

Друг съвет: когато купувате захар, уверете се, че пакетът ясно посочва: "нерегулиран". Обърнете внимание и на страната на произход. Природната тръстикова захар се внася от Бразилия, САЩ, Куба, Гватемала или Коста Рика.

Share:
Comments