Целулит - причини, симптоми, диагноза, лечение

При хората целулитът (липодистрофия) се отнася до специфична промяна в подкожната мастна тъкан, която се проявява под формата на неравна, облекчаваща се кожа в бедрата, корема, по-рядко - ръцете и раменете. Въпреки това, медицината има своя собствена концепция целулит, От гледна точка на лекаря това са структурни промени в мастната тъкан, често възпалителни, което води до нарушаване на микроциркулацията на кръвта и лимфния поток.

В медицине вокруг целулит идут постоянные споры. Некоторые специалисты предполагают, что заболевание требует пристального внимания к себе, большинство же сводятся к мнению, что «эффект апельсиновой корки» - не больше, чем косметический изъян, не имеющий большого значения.

Кой е прав и кой не е, не зависи от нас да решаваме. Единствената истина е, че целулита засяга 80% от жените (мъжете не са предразположени към нея поради анатомичните свойства на кожата), тя не пощади дори младите момичета, причинявайки им комплекси и преживявания за външния вид.

Целулит - причини

Причините за "ефекта на портокаловата кора" все още не са напълно разбрани, но е установено, че целулитът може да бъде наследен. Ако майката има заболяване, вероятността дъщеря му да наследи е висока.

Теглото не играе съществена роля - целулита може да се появи и в един тънък модел, но при пълно жените той се образува десет пъти по-често. Оттук и заключението, че заболяването може да се прояви като последица от затлъстяването и метаболитните нарушения.

Друг важен фактор е заседналият начин на живот, водещ до стагнация на лимфата в тъканите и нарушаване на микроциркулацията в тях, което е пряк път към целулита.

Други причини включват: тютюнопушене, недохранване, запек, естествен процес на стареене, бременност, ендокринни разстройства, употреба на контрацептиви и някои лекарства, носещи разтрошаващи дрехи.

Целулит - симптоми

Характерным признаком целулит является наличие на определенных участках тела бугорков и ямочек, рельефность и количество которых увеличивается с возрастными изменениями организма.

Необичайно студено, за да докосне кожата в лезиите, появата на големи червени петна при най-малък стрес също често се приписва на симптомите на заболяването.

Целулит - диагностика

Ако целулитът не е визуално определен, т.е. промените в облекчението са съвсем незначителни, можете да проведете малък тест у дома. Това ще ви помогне да разберете дали сте болен или не. Натиснете с пръст и да било част на бедрото, ако налягането-чувствителен в околните тъкани с хълмисти хребети, то вие сте изложени на риск. Ако кожата остане плоска - можете да дишате лесно. Въпреки че резултатът от положителния тест не означава, че целулитът ще се развие без провал, проверката показва само предразположение към него.

Существуют и медицинские методы «измерения» целулит. Самый точный из них — это контактная термография. Метод основан на измерении температуры кожного покрова. Известно, что целлюлит приводит к нарушению микроциркуляции крови, вследствие этого изменяется и температура пораженного участка.

Обикновено женските термографи са еднакви, т.е. температурата на дермата е еднаква навсякъде. Това е доказателство за липсата на стагнация на лимфата и кръвта.

Целулит - лечение и профилактика

На сегодняшний день существует много способов повернуть время вспять и вернуть утраченную упругость кожи. Наука не стоит на месте в этом плане. Разрабатываются и совершенствуются все новые методики, помогающие избавиться от целулит. Это всевозможные экзотические и вакуумные массажи, лимфодренаж пораженных участков, использование антицеллюлитных кремов, разработано даже хирургическое лечение.

Чтобы уменьшить выраженность заболевания в домашних условиях, необходимо следовать следующим рекомендациям, которые также подходят и для предупреждения целулит:

- физическа активност (например осветление на свеж въздух, плуване) - правилно хранене (по-малко мазнини, повече течности и витамини) - избягване на лоши навици - редовни посещения в сауната или сауната - антицелулитен масаж) - корекция на фигурата (спазване на балансирана диета) - отказване от притискането на дрехите.

Естествено, чудото не трябва да се очаква незабавно, но след препоръките, изброени по-горе, скоро ще забележите, че кожата се е подобрила значително и целулитът е станал по-малко изразен.

Share:
Comments