Тромбофлебит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Тромбофлебитът е заболяване, което се проявява в резултат на възпалителен процес във вената, в лумена, където има тромбообразуване, стесняване на кръвния канал и влошаване на кръвообращението. Тромбофлебит е сериозен проблем за хората, които поради своята дейност са принудени да прекарват по-голямата част от времето си на крака. Веднъж развити, варикозните вени могат да бъдат основната причина за по-нататъшно влошаване на венозната система, най-често водещи до тромбофлебит.

Тромбофлебитът е повърхностно (засягащ горните слоеве на вените) и дълбок (засягащ вените, които са вътре в меките тъкани).

Тромбофлебит - причини

Подобно на повечето заболявания на опорно-двигателния апарат, хората, изложени на риск от тромбофлебит, са изложени на често физическо претоварване. Постоянното повдигане на тежестта е придружено от висока степен на натоварване на краката и тазобедрените стави. В тези отделения най-често започва деформацията на вените. Но не мислете, че тромбофлебитът засяга само активните хора. Има и редица други причини, които задействат началото на болестта.

Те включват: • Бавен кръвоток, • Промени в състава на кръвта, • Нарушение на нормалната кръвосъсирваемост на кръвта, • Болест или увреждане на кръвоносните съдове, • Невротрофични или ендокринни нарушения, • Инфекциозни заболявания, • Алергични процеси, • Интравенозно приложение на лекарството, придружено от увреждане на стената кръвен канал • Оперативна интервенция, особено в бедрената и долната коремна кухина.

Най-често заболяването засяга хора, които имат нарушения в сърдечно-съдовата система или с различни инфекциозни прояви и гнойни възпалителни процеси.

Тромбофлебит - симптоми

Проявлението на заболяването зависи от размера на тромба и от размера на възпалената венозна стена.

Симптоми на тромбофлебит на долния крак. Първата атака обикновено се появява внезапно и е придружена от усещане за raspiraniya в мускулите на болки в краката и краката. Когато долният крак се снижи, дразнещите усещания се увеличават драстично. Болестта може да бъде придружена от повишаване на телесната температура. На възпалената област отокът е ясно видим и кожата става леко синкав оттенък. Докосването, особено притискането, е болезнено за пациента.

• Симптоми на тромбофлебит на феморалната вена. Болният синдром е по-слабо изразен поради по-големия лумен и по-добър кръвен поток, отколкото в глезенната част на краката. Ясните признаци на феморален тромбофлебит са болка в крайниците и някои изпъкнали вени в бедрото, в слабините и в костите. Температурата на тялото може да се повиши до състояние на студ. Възможно е леко подуване на заобикалящите мускули.

• Симптоми на тромбофлебит в областта на илеума-феморалната област на главната вена. Най-сериозната форма на заболяването, която се толерира от пациентите, е доста трудна. Ако тромбът не блокира напълно лумена на канала, пациентите може да не изпитват прекалено много болка. Но има известен дискомфорт в долната част на гърба и кръста, както и в долната част на коремната кухина в засегнатата област на вената. Остри болки и влошаване на здравословното състояние започват, когато вената е напълно блокирана. Налице е повишаване на температурата до 39 градуса, има неразположение със симптоми на интоксикация. Местоположението на тромба може да бъде изцяло бяло или цианотично на цвят, около него се появи оток.

Тромбофлебит — диагностика

Тромбофлебитът се диагностицира чрез палпиране и чрез определяне на мястото, което причинява болезнените усещания. За да се създаде по-ясна клинична картина, се извършва реоваография или ултразвукова доплерография. Най-информативен е ултразвукът, използващ цветно кодиран кръвен поток. Такава диагноза определя не само размера на тромба, но също така оценява качеството на засегнатата вена и степента на стесняване на нейния лумен.

Тромбофлебит — лечение

Лечението и рехабилитацията на пациенти с тромбофлебит се извършва в болница и под строг контрол от специалисти. Първо, преди да се установи окончателната диагноза, пациентът е фиксиран на засегнат крайник, повдигайки го на повърхността с 15-20 градуса. След това се извършва медикаментозно лечение, чиято същност е да се прилагат лекарства, които могат да разрушат кръвните съсиреци и да предотвратят по-нататъшното им образование. След локализирането на възпалението, на пациентите се показва спа терапия с вземане на вани, съдържащи сероводород. В най-острите случаи е използван хирургичен метод за лечение с лигавица.

Дори след като са били подложени на болнично лечение, пациентите трябва винаги да носят еластични бинтове, които поправят проблемни зони на вените.

Share:
Comments